De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie zit in zijn maag met de oude, op Progress gebaseerde informatiesystemen. De dienst wil de Progress-ontwikkelaars van het eigen Shared Service Centrum ICT de komende maanden laten omscholen naar Java. Meer eigen Java-ontwikkelkracht moet de broodnodige vernieuwing van de ict wél laten slagen. DJI stopte onlangs met de ontwikkeling van het nieuwe systeem Cajis. Dat heeft twaalf miljoen euro gekost.
Hoewel Cajis, een informatiesysteem over gedetineerden, is mislukt, wil DJI doorgaan met de broodnodige vernieuwing van zijn primaire bedrijfssystemen. Waarschijnlijk neemt de dienst nu eerst een ander systeem onder handen: Jeugd, een informatiesysteem voor jeugdgevangenissen. Net als bij Cajis moet er een op Java-gebaseerde applicatie uitrollen, als opvolger van een oude Progress-toepassing.
Probleem is dat bij de ontwikkelaars van het Shared Service Centrum ICT van DJI te weinig Java-kennis bestaat. DJI is daarom bezig met een plan om de Progress-programmeurs om te scholen naar Java. Dit omscholingstraject vindt dit najaar plaats. DJI wil dan, wanneer de automatiseerders op cursus zijn, Progress-programmeurs inhuren om het onderhoud en eventuele aanpassingen aan de huidige systemen te laten uitvoeren.
Een woordvoerder van DJI wil geen toelichting geven omdat er Kamervragen zijn gesteld over het Cajis-echec. 'Het is goed gebruik dat het ministerie eerst de Tweede Kamer antwoord geeft. Dat moeten we nu eerst even afwachten.'
Gesneefd
DJI, het agentschap van het ministerie van Justitie dat gevangenissen en justitiële inrichtingen beheert, telt zo'n 19.000 medewerkers en meer dan honderd vestigingen verspreid over het land. Jaarlijks worden zo'n tachtigduizend mensen voor langere of kortere tijd ingesloten. Om de bedrijfsprocessen te ondersteunen, is er het primaire systeem Tulp (Ten UitvoerLegging Persoonsgebonden straffen). Dat bestaat uit vier deelsystemen: Jeugd (voor de jeugdgevangenissen), Fris (Forensische applicatie), Mits (TBS Klinieken) en GW (Gevangeniswezen). Het zijn verouderde en traag geworden systemen die begin jaren negentig in Progress ontwikkeld zijn.
DJI wil deze systemen vervangen door applicaties die in Java zijn ontwikkeld. De eerste poging, Cajis (Capaciteit en Justiabelen InformatieSysteem), is gesneefd. Dit moest de opvolger worden van het oude systeem voor de gevangenissen (GW). Dat kostte Justitie twaalf miljoen euro. Een van de oorzaken van dit echec was het ontbreken van voldoende Java-capaciteit bij het Shared Service Centrum ICT. DJI probeerde dit op te lossen door zeven programmeurs in te huren.
Klassieke foutenfestival
Uiteindelijk is het project mislukt door een aantal klassieke fouten, zoals een opdrachtgever (DJI) die door een gebrek aan een scherp doel steeds nieuwe eisen stelde, eindgebruikers die te weinig betrokken werden, een systeem dat te complex werd gemaakt en waarbij te veel in een keer moest worden gebouwd, een aannemer (het Shared Services Centrum ICT) die technisch tekort schoot, ongemotiveerd personeel door de vele tegenslagen en het ontslag van de externe Java-programmeurs, en het ondanks de regelmatig gegeven adviezen, niet bijsturen van het project.
Als ze nu eerst eens gaan nadenken in wat men nodig heeft ipv de oplossing in techniek/platform of programmeertaal komt men een stuk verder denk ik.
Dat de bestaande TULP applicatie aan een modernisatie slag toe is, is na zovele jaren logisch. Echter de overheid heeft ook de taak voorzichtig om te gaan met belastinggeld, zeker in deze tijd. Dit betekent m.i. geen risicovolle mega projecten van vele jaren maar applicatiemodernisaties in kleine beheersbare stappen. Dit leidt tot betere beheersing van risico’s, vergroot de acceptatie bij gebruikers, en kosten kunnen in lijn worden gebracht met het beschikbare budget. Eis nummer 1 bij modernisaties is dat er altijd een exit mogelijk is met behoud van het gerealiseerde resultaat. Bijv. zou je eraan kunnen denken om als eerste stap de UI los te weken van de logica laag en te moderniseren. Dit kan met iedere technologie (Java, Ajax, WPF, Silverlight, .NET), en is maximaal 6-9 maanden werk bij een grote applicatie. De business logica (grootste investering) blijft in Progress en hoeft dan niet gedesinvesteerd te worden. Ook hoeven geen dure nieuwe licenties te worden gekocht. Als stap 2 kan de business laag worden ontvlecht in webservices, en dan eventueel naar een andere technologie worden gebracht. Ergo niets weggooien, maar geleidelijk ombouwen, risico’s beheersen, per 6 maanden implementeerbare deliverables opleveren, en snelheid van aanpassing in lijn brengen met het beschikbare budget.
Eerst bepalen wat je nodig hebt. Aantal transacties per seconde, verwachte afmetingen van database etc. Dan kijken of er standaard tooling bestaat b.v. huisvestingssysteem en daarna pas bepalen welke techniek je denkt nodig te hebben. Ga eens kijken bij de IND. Daar zijn de afgelopen jaren veel lessen geleerd.
Zakkenwassers! Het waren, zijn en blijven zakkenwassers daar in Den Haag!
Dat is wel zo, een verkwistende overheid maar gezien de huidige crisis hou je zo wel een heleboel mensen aan het werk die nu Java kennis opdoen, wat nooit weg is.
In het kader van op handen zijnde bezuinigingen en alles wat ons nog te wachten staat bij Rutte/Verhagen/Wilders doet men er verstandig aan te houden (en koesteren) wat men heeft. Kennelijk heeft het oude systeem alle achterliggende jaren zijn diensten bewezen, dan is daarvoor toch ook een toekomst? Progress(ie) is tenslotte vooruitgang!
Hallo,
Ik heb zelf enige tijd bij SSCI gewerkt in de Java groep. Al enige tijd geleden is dit nogmaals gebeurt. Toen werden er ook Progress programmeurs omgeschoold naar Java omdat er in Progress geen werk meer zou zitten.
Nu gaan ze dat ook met de laatste Progress mensen doen. Wat krijg je dan, een heel blik met nieuwe, niet deskundige Java mensen die zogenaamd al de kennis hebben om ‘opeens’, ‘goed’ door te kunnen gaan met Java, nou geloof mij: Na omscholing is er een basis kennis die niet voldoende is om een heel pakket met te schrijven.
Alles daar bij de overheid is pure werkverschaffing. Als je rondloopt op een van de verdiepingen en om je heen kijkt, dan kan je zo 50% van het personeel overbodig inschatten. Zitten niets te doen, eigen websites te maken, te golfen in een hoekje van de kamer.
Sommige teamleiders hebben dan een team van maar een paar personen. Zo is dat goed zichtbaar bij het Progress team (weet niet of dat nu nog zo is). Daar zaten doen ik wegging 6 mensen in waar er nog zeker twee weg zouden gaan. Houd je een team over van 4 mensen. Moeten ze daar een teamleider voor hebben?? Gooi zo’n teamleider eruit en breng de personen onder in een ander team.
Er gaat daar zoveel geld verloren aan personen die werktelijk weinig tot niets zitten te doen…….
Het probleem bij Justitie (4 jaren mijn klant geweest) zit ‘m in het management.
Er zijn veel te veel managers met veel te veel eisen zonder sterke man/vrouw die erboven staat. Hierdoor mist een duidelijke visie op ICT gebied (net zals bij Politie en bij Gemeente Amsterdam), worden eisen gesteld die niet nodig zijn en uiteindelijk dingen van systemen geeist die niet zinvol zijn. Als het dan misgaat wordt naar externe factoren gewezen, de schuld wordt nooit intern gezocht bij de beslissing nemers. Het aantal mensen bij Justitie die zich met ICT bezig houdt zou bij commerciele bedrijven direct aangepakt vanweg hoge kosten en gebrek aan effectiviteit en resultaat.
Tja, het is weer wel goed voor mijn marktwaarde als Progress ontwikkelaar. Hetzelfde gebeurde in het begin van de jaren 90, toen diverse pogingen om legacyapplicaties te vervangen op zowat alle fronten mislukten. Cobol-ontwikkelaars werden Oracle-specialisten en namen vervolgens de benen omdat ze op de vrije markt 2x meer verdienden. School je vaste Progress-crew om tot Java-specialisten en de geschiedenis herhaalt zich: kunnen ze eindelijk een beetje gaan cashen.
Hoe minder Progressers, hoe meer werk voor de bestaande Progressers en hoe interessanter de tarieven. Vooral volhouden dus 🙂
Tja, DJI staat in ‘het wereldje’ al jaren bekend als een soort van luilekkerland voor Progress-inhuur. Geen beleid, geen visie, maar wel betalen. Wat wil je nog meer als (dure) externe?