Nomadesk werd in 2004 opgericht met de bedoeling webopslagdiensten aan te bieden voor ‘nomadische gebruikers’. Deze dienst besteedt erg veel aandacht aan de beveiliging van de opgeslagen gegevens.
Nomadesk is een van oorsprong Belgische dienst die je kunt beschouwen als een virtuele usb-drive op het internet. De klantsoftware zorgt voor de automatische synchronisatie van de gegevens op de virtuele opslagruimte met de fysieke schijf in de notebook of pc van de gebruiker. De virtuele schijf is daardoor altijd beschikbaar, ook als er geen internetverbinding aanwezig is. Nomadesk gebruikt zogenaamde deltablocking om bandbreedte te besparen: het synchroniseert van grote bestanden alleen de gewijzigde datablokken en niet het hele bestand.
Je kunt kiezen voor een ’team server’ of een ‘personal server’ of beide tegelijk. Het eerste type kost 144 en het tweede 40 euro per gebruiker per jaar. De team server heeft geen beperkingen op het aantal gebruikers. De personal server kan door maximaal drie gebruikers worden benut. Nomadesk werkt met een fair use policy. Er staat geen limiet op de hoeveelheid data en de grootte van de bestanden die je opslaat. Standaard mag je de dienst dertig dagen gratis uitproberen. Je kunt daarna een betalend abonnement nemen via een link in de klantsoftware.
Beveiliging
De virtuele schijven zijn beveiligd met 256-bit AES-versleuteling. Het SAS 70 Type II datacenter van Nomadesk (99,99% uptime) staat voor zover wij konden nagaan in de V.S., dus hou daar rekening mee voor juridisch gevoelige informatie. Nomadesk heeft een erkenning volgens de Amerikaanse Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA). De dienst wordt ook gecontroleerd door het onafhankelijk Amerikaanse auditingbureau Zion Security. Je kunt je virtuele schijf bij verlies van je pc op afstand "shredden".
Praktijk
De naar keuze Nederlands-, Frans- of Engels-talige Windows-client vraagt je om je pc te rebooten. Dat is onnodig onder Vista en Win7, want het werkt dan ook zonder rebooten. Nomadesk heeft verder een MacOS-client, een iPhone-app en een eenvoudigere webgebaseerde client. Na installatie van de clientsoftware moet je een e-mailadres opgeven en je accountgegevens kiezen. De client maakt automatisch een Windows driveletter aan. Het dashboard van de Nomadesk-client is erg compact. Je kunt nieuwe contacten, accounts en fileservers aanmaken. Voor elke fileserver kun je opties zoals de status opvragen. Ook is het mogelijk gasten uit te nodigen, of bepaalde bestanden extra te beschermen. Ten slotte kun je met behulp van de client ook je bestanden op afstand vernietigen mocht je pc of notebook gestolen worden. Die Theftguard-voorziening werkt met een unieke code; uiteraard moet je ook je wachtwoord nog kennen.
Bestanden uploaden doe je door ze gewoon naar de Nomadesk-schijf te slepen. Die werkt identiek aan een Windows- of Mac-volume, je hebt dus verder geen speciale software nodig. In de schijf staat trouwens standaard een snellestarthandleiding in pdf-formaat. Als je rechtsklikt op een bestand, kun je de Nomadesk Tools uit het contextmenu selecteren en de client activeren of een bestandslink e-mailen naar een contactpersoon. Je kunt die link met een wachtwoord beschermen, in de tijd beperken en je kunt ook het aantal downloads beperken. Verder kun je nog aanvinken dat je over elke downloadactiviteit via e-mail op de hoogte wil worden gehouden.
We maten een gemiddelde uploadsnelheid van 37,15 KBps en multithreaded downloadsnelheid van 159,4 KBps. Merkwaardig genoeg bleek de gewone download met één thread bij deze dienst iets sneller, namelijk 173 KBps. Dat is nog altijd het traagste downloadresultaat in deze test.
Productinfo
Product: Nomadesk, www.nomadesk.com
Producent & Leverancier: Nomadesk NV
Prijzen (ex. btw): 40 euro/user/jaar (personal file server; maximaal drie pc’s kunnen worden gesynchroniseerd); 144 euro/user/jaar etc (team file server; geen limiet op synchronisatie). Fair use policy zonder limieten.
Jozef Schildermans, Datatestlab