De verzelfstandiging van Siemens IT Solutions & Services, de ict-divisie van het Duitse technologiebedrijf Siemens, is per 1 oktober 2010 een feit. Het bedrijfsonderdeel komt vanaf dan op eigen benen te staan als besloten vennootschap. De bv krijgt de naam SIS GmbH. Hij bestaat naast een sector- en regiogeöriënteerde verkoopafdeling uit de twee onderdelen IT Outsourcing en IT Solutions. De verzelfstandiging werd eind 2009 aangekondigd, na teleurstellende resultaten.
De afdeling IT Solutions & Services raakte de afgelopen jaren steeds meer uit de gratie van het Siemens-concern. De omzet van de divisie daalde de afgelopen twee jaar met meer dan een kwart. Bovendien werd SIS binnen Siemens gezien als een vreemde eend in de bijt, doordat hij als enige niet productgeöriënteerd is.
Het nieuwe ict-dienstenbedrijf wordt een volle dochteronderneming van Siemens. Driekwart van zijn dienstverlening doet SIS voor externe klanten, een kwart van de werkzaamheden verzorgt de bv voor andere divisies van de Siemens Groep. In elk geval tot 2014 blijft de interne ict-dienstverlening via SIS lopen.
Omzet en winst
Met de afsplitsing hoopt Siemens van SIS een bedrijf te maken dat kan concurreren op de markt voor ict-outsourcing en systeemintegratie. De nieuwe onderneming krijgt een omzetdoelstelling van 4,1 miljard euro voor boekjaar 2010 opgelegd. In 2008 boekte de divisie negentig miljoen euro winst bij een omzet van 4,7 miljard euro. Uiterlijk vanaf 2012 moet de omzet van SIS weer een stijgende lijn vertonen en vanaf 2013 moeten de activiteiten winstgevend zijn.
Tussen 2010 en 2012 'investeert' de Siemens-groep nog ongeveer vijfhonderd miljoen euro in SIS GmbH. Daarvan is inmiddels driehonderd miljoen besteed aan onroerend goed, apparatuur en immateriële zaken zoals kennis, R&D en goodwill. Ook wordt het geld gebruikt voor het herstructureren van het productportfolio van de nieuwe vennootschap, het trainen van medewerkers en het verwerven van nieuwe strategische opdrachten.
Tijdens de herstructurering van Siemens IT Solutions & Services verloren in het voorjaar van 2010 ongeveer 4200 van de 35.000 medewerkers hun baan. In Duitsland vielen tweeduizend ontslagen, maar in Nederland was het aantal verwaarloosbaar.
om vervolgens weer opgekocht te worden door een buitenlandse multi-national op ict gebied.
Atos of CSC wilde het toch kopen.? Of zit er geen geld meer in de kas?
CSC een ICT divisie overnemen? Is CSC dan wel een ICT bedrijf?
Misschien dan toch Atos. Atos komt ook voort uit de “oude” ICT-divisie van Philips.
Waarschijnlijk Fujitsu
Als er al gesplits gaat worden.. zal het wellicht ook in onderdelen verkocht gaan worden, voor de outsourcing wellicht aan Tata, T-systemens of Getronics?
Solutions? die krijg je er gratis bij….
BV? staat hier voor Besloten te Verkopen…
Blijft een “Kaufhaus” .
” vijfhonderd miljoen voor onroerend goed, apparatuur en immateriële zaken zoals kennis, R&D en goodwill herstructureren van het productportfolio, het trainen van medewerkers en het verwerven van nieuwe strategische opdrachten.
Even nog ter aanvulling ..: het financieren van de sanering voor overtallig personeel …
10% van personeel in NL via achterdeur gedwongen te vertrekken …