Het nieuwe besturingssysteem Windows 7 van Microsoft is alweer enige tijd op de markt. Windows stond er bij vorige releases om bekend dat het besturingssysteem van begin af aan verbeterd kon worden met aanvullende tools. Windows 7 lijkt deze add-ons niet nodig te hebben, maar toch hebben onze besturingssystemen-experts nog wat tools gevonden die Windows 7 nog beter laten werken.
Jeroen Bakker, systeembeheerder, Ormer ICT Dienstverlening
Windows heeft al talrijke versies op de markt gebracht, telkens met nieuwe features. Zo af en toe vervallen hiermee ook toepassingen die eerder wel door Windows ondersteund waren. Een voorbeeld hiervan is Microsoft PowerToys (tot Windows XP). Een pakketje tools die ervoor zorgden dat je je Windows-desktop efficiënter kon gebruiken (Virtual desktop Manager), snel aanpassingen kon maken (Tweak UI) en nog enkele andere functies kon vervullen die niet standaard in Windows aanwezig waren. Enkele van deze tools zijn opgenomen in de MS Sysinternals. Denk dan aan Desktops, echter anderen als Image Resizer of Webcam Timershot niet. Deze zijn nu alleen bereikbaar via third-party tools.
Leon Straathof, sr. architect technical infrastructures, Brain Force
Windows 7 bevat veel nieuwe functionaliteit. Zo is er PSR (Problem step recorder) waarmee een helpdesk eindelijk een tool heeft waarmee de gebruiker duidelijk kan maken wat zijn probleem precies is, maar ook omgekeerd kan er een eenvoudige handleiding gemaakt worden. De taakbalk bevat ook enkele handige zaken, de miniatuur-views kent iedereen wel, maar ook handig is als je iets toevoegt als quick launch item. Het context-menu van het betreffende item is ook beschikbaar en je kunt items hieruit ook weer vastpinnen. Ook heel bruikbaar is Virtual PC. Zelfs de installatie van XP in je virtuele machine hoef je niet zelf uit te voeren, je kunt de XP-mode gewoon downloaden bij Microsoft. Verder is Sticky notes een erg handige add-on om die kleine reminders op je desktop vast te leggen.
Daarnaast zijn er natuurlijk zaken die niet standaard in het besturingssysteem zitten. Zo is de implementatie van FTP client in Explorer nog steeds niet voldoende voor alle ftp-verbindingen die gebruikers willen maken. Filezilla blijft voor velen de aanvullende eerste keuze. Compressieformaten die Eexplorer ondersteunt, zijn beperkt, een beter alternatief voor de doorgewinterde gebruiker is 7zip. Paint in Windows 7 is al veel bruikbaarder als bij zijn voorganger, maar is voor echte fotobewerking toch echt te beperkt. Als je op zoek bent naar een vervanger is er Paint.net. Vooral de herkenbare gelijkenis met het bekende Adobe Photoshop spreekt velen aan.
René Scholten, certified global infrastructure engineer, Capgemini
Voor alle beheerders is er de gratis Windows 7 add-on Remote Desktop Connection Manager. Dit is in mijn ogen het belangrijkste hulpmiddel om je omgeving te beheren. Je kunt je hele omgeving heel simpel met een config-bestandje (of de GUI) modelleren en je accounts bewaren. Je start een RDP-sessie heel eenvoudig met een muisklik. Het venster waarin de sessie zich toont is schaalbaar. Wat voorheen door de gratis tool VisionApp werd gedaan (nu moet je betalen) wordt nu (opnieuw gratis) door de Remote Desktop Connection Manager gedaan. Absoluut een aanrader.
Jurre Heesbeen, architecht technical infrastructure, Brain Force
Het was voor mij gebruikelijk om mijn Windows-installatie met allerlei tooltjes te verbeteren. Vaak om de look & feel of prestaties te verbeteren, denk aan Add-ons als Tweak UI en Windowblinds. Naar mijn mening heeft Microsoft goed gekeken naar de wensen van de gebruikers op dit gebied en deze in Windows 7 verwerkt. Waar bij XP en Vista na korte tijd toch al de eerste verbeterpunten duidelijk werden (en dus ook de zoektocht naar add-ons begon), werk ik al sinds de bètareleases van Windows 7 naar volle tevredenheid met dit besturingssysteem. Slechts één toevoeging is voor mij onmisbaar en dat is Virtual CloneDrive, wat ik gebruik voor het mounten van cd- en dvd-images, zodat ik deze niet eerst hoef te branden. Tot dusver is mijn besturingssysteem dus voor de eerste keer in jaren nog vrijwel origineel. Een pluim voor Microsoft.
Jordi Baggen, client product manager, Dell
Add-ons voor Windows 7 zijn leuk, maar dan moet een bedrijf wel al Windows 7 hebben draaien. Recent is er veel aandacht geweest voor support op Windows XP vanuit Microsoft en daarbij ook de mogelijkheid en beschikbaarheid van een downgrade naar XP vanuit Vista of Windows 7. Hier volgen vier essentiële stappen die een soepele overgang naar Windows 7 mogelijk maken:
1. Evalueer in hoeverre de organisatie en haar eindgebruikers klaar zijn. Het begint bij de basics, het vaststellen van de 'readiness' voor een overstap naar Windows 7. Begin met het verwerven van inzicht in de manier waarop werknemers op dit moment gebruikmaken van hun systemen. Het wordt vaak onderschat, maar werknemers op tijd op de hoogte stellen van de migratieplannen en hen eventueel de benodigde training bieden, kan de werkdruk op een ict-afdeling enorm verlagen en uiteraard de bedrijfsproductiviteit verhogen.
Probeer te achterhalen wat medewerkers over hun huidige besturingssysteem denken, identificeer behoeften waarin momenteel niet wordt voorzien en communiceer de voordelen die Windows 7 te bieden heeft op het gebied van productiviteit en efficiëntie.
2. Breng de hardwarecompatibiliteit in kaart. Bedrijven die ervoor kiezen om hun verouderde systemen aan te houden, kunnen zichzelf een hoop zorgen besparen door ervoor te zorgen dat alle platformen (desktops, laptop en mobile devices) aan de juiste vereisten voldoen voordat ze met het migratieproces van start gaan. Vervolgens is het zaak om in een roi-business case te definiëren in hoeverre de kwaliteit en productiviteit moet verbeteren en hoe een reductie van de implementatiekosten voor client-systemen gerealiseerd kan worden. Denk daarbij ook aan hoe een dergelijke migratie kan bijdragen aan de verlaging van de kosten en in het algemeen kan bijdragen aan de dagelijkse business. Dit is ook het moment om te bepalen of er in nieuwe hardware geïnvesteerd moet worden en hoe je bij de migratie omgaat met het beheren van images en uitrollen van images en applicaties.
3. Evalueer de gereedheid en compatibiliteit van applicaties. Een migratie naar Windows 7 kan tot gevolg hebben dat sommige applicaties anders gaan werken dan de gebruikers hadden verwacht. Door potentiële problemen vooraf te identificeren, zijn bedrijven in staat om deze applicaties bij te werken of te vervangen.
Begin met een grondige evaluatie van de applicaties die binnen de organisatie worden gebruikt en dus ook welke applicaties niet meer worden gebruikt. Creëer een rapportagemechanisme waarmee applicaties kunnen worden geïdentificeerd die niet compatibel zijn. In een later stadium van het migratieproces kan dit alleen maar complexer en tijdrovend zijn. Deel tijdens de analyse applicaties in op prioriteit wat betreft de compatibiliteit en eventueel benodigde aanpassingswerkzaamheden.
Wanneer de lijst met applicaties is afgewerkt, kunnen gebruikersacceptatietests gedaan worden om te garanderen dat de migratie geen nadelige impact heeft op de productiviteit van de gebruikers.
4. Ontwikkel een implementatiestategie. Door een uitgekiende implementatiestrategie te formuleren en uit te voeren kunnen ict-managers een geoptimaliseerd, schaalbaar en geautomatiseerd proces creëren dat overal binnen de organisatie kan worden herhaald.
Het succes van een OS-migratie staat of valt met een goede voorbereiding, het anticiperen van potentiële valkuilen en het voorkomen van extra werk in een later stadium van het migratieproces. Een doordachte implementatiestrategie schept een kader voor een geoptimaliseerd, schaalbaar en geautomatiseerd implementatieproces dat overal binnen de organisatie kan worden herhaald. De hierboven beschreven vier stappen leggen de basis voor een dergelijke strategie.
Experts gezocht
Computable heeft op al zijn 26 topics een expertpanel. Wij zoeken echter altijd meer experts, op al onze topics, maar voor de komende tijd zoeken wij specifiek naar experts voor de topics Beleid, Mobility, Development/Testing, Netwerken en Business Intelligence.
Ben jij expert op een van deze vakgebieden of een ander Computable-topic en wil je als vraagbaak van de redactie dienen, stuur dan een e-mail met je gegevens (naam, functie, bedrijf, werkzaamheden) naar experts@computable.nl.
Aangezien ik Windows 7 op termijn meer voor games zal gebruiken (want met DirectX 11 word je daartoe meer
gedwongen)
Zie ik het overschot aan tooltjes en diensten waar ik niet om gevraagd heb als een lastige horde.
Sommige diensten heb ik nooit begrepen, zo als bijvoorbeeld file indexing. Een handige tool op grote server omgevingen, maar op een desktop een nutloze performance consumerende dienst.
Immers in de enkele gevallen dat ik een bestand kwijt ben op een desktop, dan start ik wel een search. Dat het dan wat langer duurt, is niet erg. Hoe vaak raakt men nu een bestand kwijt? File indexing draait echter dagelijks en vreet een hoop van de performance op.
Voor die paar searches per jaar, is dat erg zonde.
Voor een thuisgebruiker is dat inderdaad zonde.
In een bedrijfsomgeving met W2k8, Sharepoint en Exchange heb je wel degelijk veel aan de index! Je kan dan namelijk vanaf je werkstation in al deze resources zoeken. Zonder index gaat dat bij wijze van spreken jaren duren…