Er komt een pakket van drie maatregelen om ervoor te zorgen dat elke Europeaan tegen 2013 toegang heeft tot basisbreedbandinternet en tegen 2020 tot snelle en ultrasnelle breedband. Dat heeft de Europese Commissie, met eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes aan kop, voorgesteld.
"Snelle breedband is digitale zuurstof", stelt Kroes in een mededeling. "Het is van essentieel belang voor de welvaart in en het welzijn van Europa." De regio Europa maakt wereldwijd gemiddeld het meest gebruik van breedband (24,8 procent), maar de netwerken moeten volgens Kroes verder worden ontwikkeld en verbeterd. Zo heeft momenteel slechts 1 procent van de Europeanen een glasvezelaansluiting die rechtstreeks thuis is aangesloten, tegenover 12 procent van de Japanners en 15 procent van de Zuid-Koreanen. "Ik wil niet dat ons bedrijfsleven moet concurreren met Aziatische bedrijven met internetverbindingen die honderd keer sneller zijn", aldus Kroes.
De drie goedgekeurde maatregelen behelzen aanbevelingen rond de regels om nieuwe spelers toe te laten tot ultrasnelle breedbandnetwerken, een voorstel rond radiospectrum voor draadloze breedband en een kader voor het stimuleren van publieke en private investeringen in ultrasnelle breedbandnetwerken.
Eerstgenoemde maatregel is al een heikel punt. Kroes zoekt een middenweg tussen de bescherming van de gigantische investeringen die de telecomreuzen doen in ultrasnelle netwerken en het gebrek aan concurrentie op de markt. Die middenweg moet in het oog gehouden worden door de nationale regulatoren.
Wat betreft het radiospectrum wil Kroes er vooral voor zorgen dat er tegen 2013 voldoende spectrum beschikbaar is gemaakt voor draadloze breedband. "Dat moet er in aanzienlijke mate toe bijdragen dat mensen in afgelegen gebieden snelle breedbandaansluitingen krijgen en dat innovatieve diensten in heel Europa beschikbaar komen."
Wat de investeringen betreft, schat Kroes dat er zo’n 200 miljard nodig is om breedband in Europa verder uit te bouwen. Dat geld moet komen van overheden, bedrijven en particulieren. Kroes wil daarom dat de lidstaten operationele plannen maken om het vertrouwen van potentiële investeerders te versterken. Ze geeft ook richtlijnen om de investeringskosten te beperken en Europese steun in te passen. De Europese Investeringsbank en de Commissie zullen specifieke financieringsinstrumenten ontwikkelen.
Volgens Kroes zouden van het succes van dit totaalpakket aan maatregelen maar liefst 1 miljoen Europese banen afhangen.