Zet een kind jonge kaas voor en de kans is groot dat het smikkelen wordt. Probeer het daarna met oude kaas en je zult zien dat het kind, op een enkele uitzondering na, het bord opzij schuift. Op jonge leeftijd is oude kaas te pittig, te zout. Probeer het jaren later en je zult zien dat de volwassene jonge kaas opzij schuift, als flauw en smakeloos, en veel liever naar de oude kaas grijpt. Smaak moet je ontwikkelen en dat geldt ook voor ervaring.
Voor de een is ervaring louter een vorm van kennis. Als je ooit kennis van iets hebt opgedaan dan ben je direct ook ervaren. Anderen zijn terecht een andere mening toegedaan. Zij stellen: ervaring is kennis hebben van de gebruikelijke gang van zaken, verkregen door observatie en betrokkenheid, waardoor je instaat bent bepaalde processen goed te herkennen en onderkennen.
Vooravond van een verarming
In de komende jaren gaat veel ervaring verloren. Oudere mensen nemen afscheid maar kunnen hun ervaringen nauwelijks kwijt. Nergens lees je over de noodzaak van overdracht van ervaring. Het woord 'kennisoverdracht' is algemeen bekend maar 'ervaringoverdracht' wordt nauwelijks gebruikt.
Het is waar, jonge mensen zoeken dingen graag uit. Zij willen zelf het wiel uitvinden. Trouwens in veel bedrijven hebben mensen moeite met andermans ideeën. Wie kent niet het 'not-invented-here'-syndroom, wat inhoudt dat de buitenwereld baanbrekende ideeën aanreikt, maar dat mensen alleen enthousiast worden over ideeën die ze zelf hebben bedacht!
Rijpheid en praktijk.
Henry Mintzberg pleitte in zijn boek 'Managers not MBAs' duidelijk voor de rijpheid van zijn studenten. Zonder ervaring op managementgebied deelnemen aan een MBA-studie heeft, wat hem betreft weinig zin. Hij gaat nog verder: als enige vanuit een organisatie deelnemen aan een dergelijke studie heeft geen zin. De nieuwe indrukken die je opdoet, de informatie die op je afkomt is alleen goed te gebruiken als je deze kunt delen. Je moet medestanders hebben die een zelfde gevoel en ervaring hebben opgedaan. Samen kun je iets groots aanpakken, alleen ben je vrijwel machteloos. Een business(model) veranderen op basis van alleen je MBA-studie is een kansloos gevecht.
Een mix van mensen
Jongere, volwassene en oudere mensen hebben allemaal hun 'eigen' kennis en ervaring. Er zijn dan ook duidelijke verschillen: de jeugd is vaak te enthousiast, de 40-er te stellig, de oudere vaak te betuttelend of te voorzichtig. We weten het allemaal: heterogene teams zijn doorgaans veel sterker dan homogene teams. In de sport kiest men bewust voor aanvallers en verdedigers! Jonge mensen komen vaker in de voorhoede terecht en de oudere spelers zijn eerder de verdedigers. En wat blijkt, een jonger team legt het regelmatig af tegen de meer ervaren teams.
Binnen teams moet er een goede mix bestaan van nieuw en oud. Dit betekent dat er absoluut een plaats is voor de 'eminence grise' (De oudere persoon die gezag heeft op bepaalde gebieden en die vanwege zijn 'andere ervaring' juist wordt gewaardeerd). Naar mijn mening moet ervaring worden behouden en gedeeld.
Mee eens. En er moet ook minimaal 1 techneut, verkoper, homo, boekhouder, altijdzeiker, marketinger, hardloper bij om er een echt heterogeen team van te maken.
Zoals iemand ooit zei, is een methode een kruk om mee te lopen. Dit valt mijn inziens uit te breiden naar een MBA of anderzins. Dan heb je een erg luxe kruk maar het blijft een kruk.
Ervaring kan niet op dezelfde manier worden doorgegeven als kennis. ‘Ervaring’ is juist weten wat werkt en niet werkt doordat je al veel fouten hebt gemaakt en daarvan hebt geleerd.
Dus ja, ervaring gaat verloren bij het uitstromen van de oude garde. Aan de andere kant is er weer veel gelegenheid tot het opdoen van ervaring want er is dan nieuwe ruimte voor het maken van fouten.
“We weten het allemaal: heterogene teams zijn doorgaans veel sterker dan homogene teams.”
Vooropgesteld dat alle neuzen dezelfde kant op staan, de teamleden respect voor elkaar hebben. grenzen goed zijn afgebakend, de cultuur juist is voor iedereen en dat er goed met elkaar gecommuniceerd word.
Rijpheid..:
Je vergeet echter een ding,.. oudere en rijpere wijn word meestal duurder betaald door de klanten. Echter de cultuur in het bedrijfsleven is dusdanig verrot dat ze oudere werknemers – alleen vanwege de kosten – eruit gooien en het verlies aan kennis voor lief nemen.
Dit is een heel goed artikel. Mintzberg en de goede mix binnen team is nog steeds actueel. Ik vrees dat de laatste jaren heel veel, ja te veel ervaring wegbezuinigd is. Daarom maken beheer- en projectorganisaties precies dezelfde fouten als 20 jaar geleden, en meer kostbare fouten dan pakweg 10 jaar geleden.
Natuurlijk lopen er nu lopen heel veel ITIL, ASL, Prince2, PMI practioners rond. Dat is een goede zaak, maar er is een verschil tussen expertise en experience. Veel managers en HRM-er weten dat helaas niet. Ze hebben zelf te weinig experience. En dat kost onze maatschappij heel veel geld.