Sinds de overname van Sun Microsystems ziet Oracle zijn marktaandeel op de hardwaremarkt afbrokkelen. In de ict-markt wordt getwijfeld of Oracle wel serieus wilt doorgaan met het leveren van hardware. Op zijn jaarlijkse gebruikersconferentie OpenWorld kondigt Oracle echter wel nieuwe hardware aan en zegt het bedrijf zich vooral te gaan focussen op hardware gekoppeld aan de software. Computable vroeg zijn infrastructuurexperts hoe zij Oracle's toekomst op het hardwarevlak zien.
Sander Steffann, sr. internet engineer, SJM Steffann
Ik verwacht dat Oracle zich steeds meer op specifieke appliances gaat richten. De concurrentie op het vlak van generieke servers zullen ze niet meer gaan winnen. Het leveren van kant-en-klare appliances op basis van (voormalige) Sun-hardware en Solaris biedt wel mogelijkheden voor Oracle. Vooral de integratie van hardware, software en support kan sterk aanspreken. Zowel de databaseservers als de middleware- en enterprise-applicatieservers komen hiervoor in aanmerking.
Ik zie hier ook mogelijke overeenkomsten met bijvoorbeeld de HP StorageWorks P4000 (voorheen LeftHand). Deze worden zowel als hardwareproduct en als voorgeconfigureerde vituele machine in de markt gezet. Iets dergelijks zou Oracle ook kunnen doen met zijn applicaties. Oracle als pure hardwareleverancier zie ik echter niet snel gebeuren…
Dick van Gaalen, program manager business technology, HP Enterprise Business
De ict-markt is snel aan het transformeren is naar serviceoriëntatie. Hierdoor gaat ict dezelfde kant op als andere bedrijfsmiddelen, denk aan leaseauto's in plaats van een eigen wagenpark en cateraars in plaats van een eigen kantinedienst. De cloud computing-ontwikkeling wordt volledig door dit fenomeen aangejaagd. Dit betekent dat de trend is om databaseservices te gaan leveren in plaats van databasesoftware. Om databasesoftware te transformeren in een databaseservice is hardware nodig, en dat zal uiteindelijk de rol van het Sun-platform worden. Zonder Sun zou Oracle te sterk afhankelijk gaan worden van derden voor het ontwikkelen van zijn roadmaps. Oracle gaat in mijn ogen dus Sun -hardware inzetten als halffabrikaat voor kant-en-klare databaseservices.
Ik denk niet dat Oracle op zoek is naar positieve resultaten in de hardwaremarkt. Het is ook niet haalbaar omdat voor nieuwe klanten het Sun-platform dood is. Men zal uiteraard wel de customerbase een zachte landing willen bieden. De hardware-expertise zal nodig blijken om als speler mee te blijven doen in de ontwikkelingen rond serviceoriëntatie/cloud computing. De Oracle-hardware zal een integraal onderdeel worden van de Oracle-databaseservices. Enerzijds om ict-afdelingen te kunnen voorzien van ‘database engines', anderzijds om via eigen Oracle-datacenters databaseservices via de cloud te kunnen leveren.
Ewout Dekkinga, infrastructure architect, Unisys Nederland
Oracle gaat het hardwaredeel (eventueel in afgeslankte vorm) behouden om daarmee een totaaloplossing te kunnen leveren. Daarmee gaat Oracle de strijd aan met concurrenten als IBM op de enterprisemarkt. Oracle zal tegelijkertijd een sterfhuisconstructie gaan voeren op de open source-producten. In grote lijnen zal het beleid van Hurd dus gericht zijn op die producten waarop de grote marges behaald kunnen worden.
Hans Klunder, ict-architect, Serious Thinking
Sun bood best mooie hardware met een strak OS maar moet het, net als IBM's power platform met AIX, afleggen tegen X86/Linux. Voor de prijs van één jaar hardwaresupport op een stevige Sun E4900 kan ik een Linux-server kopen die meer capaciteit heeft en die maar een fractie van het onderhoud kost. De redenen zijn simpel. X86 wordt in veel grotere aantallen gemaakt en is dus goedkoper te bouwen en X86 kent meer concurrentie en dus liggen de prijzen lager (sommige organisaties zetten zowel Dell als HP in, net wie op dat moment het goedkoopste kan leveren). Oracle zal wel hardware blijven doen, maar dan wel op z'n Oracle's: stevige prijzen en niet meer de flexibiliteit die Sun kende. Op de lange termijn is dat niet vol te houden.
De Sun X86's zijn best leuke machines, maar hangen er altijd een beetje bij. Oracle heeft al geen goede naam binnen enterprises voor wat betreft zijn verkooppraktijken. Oracle-klanten zijn niet altijd klant uit vrije wil, maar alleen omdat er geen alternatief is dat door de applicatieleveranciers ondersteund wordt. De rol van Oracle op het hardwarevlak zal in de toekomst dan ook vooral niche zijn. Er zullen heus wel klanten blijven voor hun databasemachines en voor hier en daar een Sparcje. VMS draait tenslotte ook nog steeds en Tandem ook, maar om te zeggen dat het wereldspelers zijn , dat niet.
Ook de rest van de server verkopen zal op de lange termijn afvlakken. HP claimt dat elke generatie X86 (G5, G6, etc.) een factor tien oplevert. De CPU-behoefte van organisaties groeit wel, maar niet in dat tempo en dus kun je per generatie met minder servers toe. Ik ken een partij die nu in één datacenter 120 Linux-servers heeft staan en denkt dat op zes te kunnen consolideren, bij de volgende generatie heb je dan aan twee genoeg (één productie en één reserve). Hetzelfde zie je in de wintel-markt gebeuren.
Dirk Harryvan, cio, Mansystems
Oracle heeft aangegeven serieus met de hardwaretak van Sun om te gaan, een aantal van mijn ex-collega's (ik kom uit de Sun-familie) gaan nu ook inderdaad over. Het onderhouden en verkopen van bestaande hardware zal, zeker onder leiding van Mark Hurd, initieel goed uitpakken. Net als op de huizenmarkt hebben velen de upgrade van hun bestaande omgeving vanwege gebrek aan duidelijkheid uitgesteld.
Of Oracle de wel heel dure hobby van het ontwikkelen van nieuwe Sparc-processors zal volhouden, vind ik twijfelachtig. Logischer zou zijn dat Oracle alle software uit de Sun-overname behoudt, wellicht net als Cisco, aangevuld met de X86-elementen en op zoek gaat naar een koper voor de Sparc-hardware. Intel, IBM of Fujitsu zouden gegadigden kunnen zijn.Met andere woorden, ik heb mijn persoonlijke twijfels over de lange termijn van Oracle en de Sparc-hardware. Maar ze hebben wel voor een prikje de controle over Java uit de handen van Microsoft en IBM gehouden. Dus slechter zullen ze er niet van worden.
Dion Mes, presales, SCC Technology Solutions Provider
Ik ben op het moment niet op de hoogte van de laatste visies van Oracle. Wat ik er wel over kan zeggen is dat op dit moment in ict-land nieuwe partnerships en alliances worden gesloten om converged solutions te kunnen leveren. Het verleden heeft geleerd dat partijen die zich niet focussen maar de hele linie willen leveren van hardware tot aan business applicatie, niet aan het langste eind trekken.
Paul Snoep, Consultant, Yaworks.nl
Oracle laat hardware een langzame dood sterven, omdat dit volgens mij voor hun geen core-business meer is. Steeds vaker zie je Sun-servers met een Intel-CPU, zodat ook dit meer van hetzelfde gaat worden. Ik verwacht dan ook dat het tij niet gekeerd kan worden en dat er maar een klein groepje Sun-gebruikers over zal blijven, omdat Sun-hardware over het algemeen veel duurder is.
Ronald Bazuin, solution architect, Dell
Ik denk dat het zeer lastig is voor Oracle om hardware te blijven doen. Het bedrijf staat bekend om het realiseren van hoge marges en dat valt zeker in de X86-markt niet mee als je het vergelijkt met software. Verder heeft Sun een goede propositie als het bijvoorbeeld op tape aankomt. Dit is een totaal andere markt dan waar Oracle goed in is. Ook zijn de relaties binnen de bedrijven totaal verschillend. Ik zie een grote uitstroom op gang binnen Sun; daar waar met Sun gemakkelijk zaken te regelen zijn zal alles nu gaan verlopen langs de harde procedures binnen Oracle.
Ik heb al verschillende Sun-mensen gesproken en ze zijn niet blij met de veranderingen die plaats vinden. Ik denk dat Oracle er goed aan zou doen de belangrijke hardwaredelen te verkopen zodat ze er nog iets uithalen voordat het helemaal stuk is gelopen. Vooral het oude StorageTek zou goed te verkopen moeten zijn. Ik denk dat fabrikanten als Dell, EMC of HP belang zouden hebben bij dit onderdeel. Voor wat betreft de eindgebruikerspropositie zou er ook nog wel wat te verhandelen zijn. Maar Oracle als hardwarefabrikant is en blijft een vreemde combinatie.
Leendert Hinds, applicatie- en databasespecialist, Hints Company
In september 2009, vlak na de overname van Sun door Oracle heb ik op LinkedIn de volgende discussie opgesteld: 'Er wordt beweerd dat na de overname van Sun door Oracle, Oracle zich zal focussen op de software en dat de hardwaretak van Sun ontmanteld wordt en wellicht wordt verkocht aan HP.' Tevens heb ik in Computable in de zelfde periode het artikel ‘Is HP straks de lachende derde?' geschreven. In de reacties hierop waren de meesten eerder van mening dat als Oracle de hardware zou verkopen, IBM een meer logische kandidaat zou zijn. IBM of HP is naar mijn mening niet van belang. Wat belangrijk is, is het feit dat Oracle geen hardwarebedrijf is. De kracht van Oracle ligt meer in de applicaties en databases die bovenop de hardware en het besturingssysteem draaien.
Oracle heeft zich wel tot Sun gericht met vijf statements, waarvan de kern was dat Oracle meer zal doen met de van Sun overgenomen goederen en diensten dan dat Sun nu doet. Het statement eindigt met de tekst van Larry Ellison en luidt; ‘We're in it to win it. IBM, we're looking forward to competing with you in the hardware business.' Orcale heft echter de vijf statements nog niet waargemaakt. Redenen hiervoor zijn onduidelijkheid over de motieven van Oracle om Sun over te nemen, het vermoeden dat het eigenlijk alleen om MySQL te doen was, steeds verdergaande eisen aan ISP's over omzet en omzetvoorspellingen, er klanten zijn die vinden dat het gedrag van Oracle als arrogant overkomt en het plan van Oracle om een reeks servers uit het assortiment te halen. Het streven van Oracle om totaalleverancier te zijn is natuurlijk begrijpelijk. Hierdoor zou Oracle onafhankelijk zijn van de hardwareleveranciers. Aangezien Oracle niet in alles goed kan zijn, denk ik nog steeds ‘schoenmaker, blijf bij je leest'.
Quinten Laureijs, sr. solution architect, Red Hat
Gezien de wisselende berichtgeving van de afgelopen maanden is het moeilijk te zeggen wat Oracle gaat doen met de hardware van Sun. Wat ik voor zover heb gezien is dat ze met de bestaande hardware database appliances gaan maken, gebaseerd op hun Linux-variant die voornamelijk gestoeld is op Red Hat Enterprise Linux.
Volgens diverse berichten zou Oracle ook weer leven in de Sparc-processor gaan blazen. Daarvoor dienen ze ook Solaris als besturingssysteem te onderhouden terwijl ze net OpenSolaris hebben laten gaan. Ik denk dat de kosten enorm zijn om een platform te onderhouden in een competitieve markt en er ook voor te zorgen dat er voldoende applicaties op draaien. De vraag is of Oracle dat financieel en strategisch kan dragen over langere tijd.
Bertus Doppenberg, managing partner, Inframotion
In het algemeen zie je na een overname dat de oude strategie van, in dit geval Sun, wordt vervangen door een nieuwe. Dit heeft tot gevolg dat er een bepaalde periode van vacuüm ontstaat. Dit geeft onzekerheid bij bestaande en nieuwe klanten. In het geval van Oracle ligt dit nog complexer. Een softwarebedrijf gaat echt anders om met strategie en innovatie dan een hardwarebedrijf. Het terugkrijgen van het vertrouwen nadat wel de juiste strategie is gedefinieerd, kost ook weer tijd.
Gezien het recent aantrekken van Mark Hurd, verwacht ik dat Oracle zich nog niet gewonnen geeft en hardware blijft doen. Het wordt hoog tijd dat Oracle zijn strategie in meer detail ontvouwd. Zij moeten daarbij een match maken tussen de ontwikkelingen voor Sun- en andere Oracle-producten. Over de toekomst durf ik geen voorspellingen te doen. De komende periode zal bepalen of er een toekomst is voor Oracle op het vlak van hardware.
Ai ai, het is een kwestie van krijg je de aandeelhouders zo gek om in HW te gaan. Hurd is slim genoeg om het zover te krijgen. Hij is tuurlijk niet zomaar bij HP weggegaan.