Meer dan 80 procent van alle Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruikt nog altijd Windows XP. Dit blijkt uit een analyse van Computer Profile. Dat bureau onderzocht begin september 2010 het gebruik van Windowsbesturingssystemen, op basis van gesprekken met ruim 2600 ict-functionarissen in de Nederlandse zakelijke markt.
Eén op de zeven (14 procent) van de Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruikt Windows 7. In maart 2010 gaf 7 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers al aan Windows 7 te gebruiken.
Alleen bij locaties met minder dan vijftig geautomatiseerde werkplekken ligt het gebruik van Windows 7 nog onder de 10 procent. Voor bedrijfsvestigingen vanaf vijftig systemen ligt dat percentage rond de 15.
Windows 7 is vanaf 22 oktober 2009 beschikbaar op de Nederlandse markt.
Windows Vista
Windows 7 heeft meer bedrijfsvestigingen weten te overtuigen dan Windows Vista in de afgelopen vier jaar, zo becijfert het marktanalysebureau voor de ict-industrie. Voorganger Windows Vista wordt door 10 procent van de Nederlandse bedrijven gebruikt.
Een kleine 5 procent van alle bedrijfsvestigingen gebruikt nog systemen ouder dan XP. Het gaat daarbij vooral om Windows 2000-systemen.
@Extreme: Uw metafoor met de opblaasboot gaat niet op.
Als er naar de build nummers van alle ‘verschillende’ Windows versies gaat kijken, blijkt het namelijk nog steeds dezelfde opblaasboot te zijn. (Wel met steeds meer plakkertjes op alle lekjes)
@extreme, inderdaad op den duur houdt het op. Maar of die nieuwe (of is het een gerenoveerde) rubberboot Seven echt minder gaat lekken? Het aantal patches van Seven is nu al behoorlijk groot. Juist de nieuwe features leiden tot meer code en daarmee tot nieuwe zwakke plekken. Soms is het meer een verschuiving van zwakten; bijvoorbeeld basic XP eruit en XP-modus erin of overdreven UAC regels eruit en extra regels gedwongen mappen-beveiliging erin.
Het verschil tussen Seven en XP is niet spectaculair en het verschil met Vista is nog kleiner. Bij de beoordeling van een OS behoort het om de basic OS functionaliteit te gaan. De tools en applicaties die als goodies meeverkocht worden, kan je ook elders gratis krijgen of voor een luttel bedrag kopen. En die zijn vaak net zo goed of zelfs veel beter.
Microsoft heeft een zelf vergelijking gemaakt van XP, Vista en Seven. Daarbij lijken XP en Vista maar heel eenvoudig besturingsystemen (maar weinig vinkjes). Bij de oude vergelijkingen kregen XP en Vista veel meer vinkjes.
De marketingafdeling van Microsoft heeft nu vast al een vergelijking van Windows 8 met Seven gemaakt en wat blijkt; Seven is verouderd. Alleen dat mogen we nog niet weten.
En wat heb je van die nieuwe functionaliteit echt nodig (de must haves)? Heb je toevallig een touchscreen nodig? Dat kan voor een enkeling, maar ik vraag me echt af wie een DreamScene bureaublad nodig heeft. Ik wil gewoon kunnen werken. En dan gaat het om de functionaliteit van de applicaties!
Tot nu toe heb ik ook geen harde bewijzen gezien dat het beheer “nog”goedkoper wordt door over te gaan op Seven. Dat zou voor bedrijven ook een goede reden kunnen zijn. Dan zou Seven veel stabieler moeten zijn (alsof XP en Seven zo slecht waren), minder vaak updates nodig hebben. Ook zou je bijvoorbeeld Seven versies op allerlei devices moeten kunnen gebruiken zonder dat de basis van die versies anders is. Dus Seven op je smartphone, Seven op je E-reader, naast Seven op de PC of op de small business-server. Maar dat kan niet.
Niet de nieuwe features, maar het niet meer verschijnen van patches voor XP, zal voor velen de aanleiding zijn om naar een vervanger te kijken. Veel kleine bedrijven kopen om de ca vier jaar nieuwe hardware en komen zo aan een nieuw OS, zonder daarover een expliciet besluit te hebben genomen. En als ze daaraan gewend zijn en thuis ook een nieuwe PC met hetzelfde OS hebben, dan willen ze niet meer terug. Ik ook niet.
Dus gaan we die nieuwe rubberboot gebruiken en plakken.
Dat Windows XP populairder is onder bedrijven is niet verwonderderlijk. In Windows 7 zit een hele boel poespas die je niet nodig hebt. Al die instellingen in Windows 7, je wordt er een beetje moe van. Daarnaast hebben wij een aantal programma’s die niet draaien met Win 7. Je kunt dan de XP box gebruiken in XP. Had daar geen betere oplossing voor bedacht kunnen worden.
Beveiliging ten over in Win 7. De meeste bedrijven regelen hun beveiliging zelf. Centrale firewall’s, virusscanners etc. Het zou beter zijn dat Microsoft eens een oog heeft voor bedrijven. Daarnaast is XP veel stabieler dan Win 7.
Wil je toch het uiterlijk van Win 7 dan zijn er op internet massa’s programma’s die XP het uiterlijk geven van Windows 7. Dus wij blijven gewoon XP draaien, totdat er iets beters op de markt komt.
Voor particuliere is het misschien een tijdje leuk. Maar ik zie steeds meer dat nieuwe pc’s weer de optie XP krijgen. Dus het vertrouwen van Win 7 is op meer plaatsen zoek.
Windows 7 is een opgelapte versie van Windows Vista. Het installeren van ons softwarepakket in een Windows XP netwerk neemt 1,5 uur in beslag. In een Windows 7 netwerk kost het me 6 uur.
Daarom raden we onze klanten aan om XP te blijven gebruiken. Wij zijn zelf overgeschakeld naar (i)Macs.
Mijn kennissen raad ik aan om een Mac Mini of iMac te kopen. Dit systeem is veel eenvoudiger en er zit standaard bruikbare software bij zoals iLife en Time-machine (back-up). 90% van de Windows gebruikers maakt geen backup, omdat Windows geen back-up mogelijkheid heeft.