Eén op de drie Nederlandse bedrijven in de ict-sector maakte begin september geheel of gedeeltelijk gebruik van Windows 7. Daarmee sluit deze sector het meest recente besturingssysteem van Microsoft het snelst in de armen in vergelijking met andere sectoren. Dat blijkt uit een analyse van Computer Profile begin september 2010 naar het gebruik van Windowsbesturingssystemen, op basis van gesprekken met ruim 2600 ict-functionarissen in de Nederlandse zakelijke markt.
In het onderwijs en de handel ligt dat percentage een fractie lager: daar maakt één op de zes (respectievelijk 18 en 17 procent) bedrijven gebruik van het nieuwe besturingssysteem. Gemiddeld maakte begin september één op de zeven Nederlandse bedrijven gebruik van Windows 7. Dat komt neer op 14 procent van het totaal.
Windows XP
Vooralsnog het meest terughoudend zijn bedrijven binnen de segmenten 'utilities' (energiesector en waterdistributie), overheid en zorg, met een acceptatiegraad van respectievelijk 8, 9 en 9 procent.
In maart 2010 gaf 7 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers al aan Windows 7 te gebruiken. Windows 7 is vanaf 22 oktober 2009 beschikbaar op de Nederlandse markt. Bij meer dan 80 procent van alle Nederlandse bedrijfsvestigingen wordt nog altijd gebruikgemaakt van Windows XP.
There are lies, damn lies and statistics 🙂
Natuurlijk zullen veel ICT-bedrijven het voortouw moeten nemen. Vooral de system integrators. Bedrijfstakken met veel complexe kritische bedrijfssystemen zullen juist minder snel overgaan.
De vraag blijft, in welke mate is Windows Seven geïmplementeerd bij die ICT-bedrijven. Zijn zij geheel over, of slechts gedeeltelijk? Worden er nog virtuele XP-omgevingen gebruikt? En hoe zit het bij de andere bedrijfstakken?
Hierover laat Computable helaas weer geen cijfers zien. Daardoor heeft dit artikel in deze vorm weinig waarde. Er is dus nog wat huiswerk te doen voor Jolein de Rooij.
Misschien dat het artikel nog even kan worden aangevuld met informatie over hoeveel procent van de ICT-bedrijven afhankelijk is van Microsoft en hoeveel ICT-ers (alleen) daar hun opleiding hebben gehad? Dan koemen deze cijfers toch in een wat objectiever daglicht te staan.
Wij draaien ook hier en daar W7. Juist als ICT-bedrijf moet je op de hoogte zijn van de nieuwste technologie.
Vanuit dat oogpunt is het ook helemaal niet een raar verhaal. Het wordt hier wel gepresenteerd alsof gedeeltelijk over, echt helemaal over is, terwijl dat natuurlijk niet het geval zal zijn.
Juist Technicus, veel ICT-bedrijven huren en leasen vrijwel alles. Dat geldt ook voor PC’s en laptops, en soms voor servers. Ze worden vaak van HP en Dell dochterbedrijven geleased. De machines met XP en Vista erop worden pas na de afschrijvingstermijn vervangen. Dat is gewoon een kwestie van spaarzaam omgaan met geld en het beheersbaar houden van financiële stromen.
ICT-bedrijven laten hun rijke klanten graag voorgaan bij de implementatie van nieuwe releases. Ga als klant maar eens bij je leverancier langs en laat je niet meteen naar de testruimte sturen.
Infrastructuurspecialisten moeten natuurlijk wel ervaring kunnen opdoen met de nieuwste releases, ook voor het behalen van de certificaten. Sommige grote ICT-bedrijven hebben een gesponsord testlab. Maar meestal gaan de specialisten op eigen materiaal thuis of geleend materiaal op de zaak oefenen met tijdelijke licenties (als het om proprietary software gaat).
Leren Lezen !!!!
Geheel of gedeeltelijk over betekent ook bedrijven met 1200 XP machines die een pilot van 5 Windows 7-gebruikers draaien.
En als je het mij vraagt zal de uitkomst van de vraag : Welke bedrijven zijn voor 80% of meer overgestapt naar Windows 7 een totaal andere uitkomst te zien zijn.
Niet om windows (7) te bashen, maar gewoon vanwege legacy hard en software die niet ineens en direct vervangen wordt.