Unica Installatiegroep legde 2,25 miljoen euro neer voor de overname van het failliete AAC Cosmos. De curator koos de technisch dienstverlener uit Hoevelaken uit ruim twintig aanbieders, zowel nationaal als internationaal en al dan niet beursgenoteerd. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Geurt te Biesebeek van Aben en Slag Advocaten.
Unica nam afgelopen juni uit de bankroet gegane Borghoudt bv de boedel van werkmaatschappij AAC Cosmos over. Het installatiebedrijf wilde toen niet aangeven wat de overnamesom was voor de infastructuurdienstverlener, maar uit het eerste faillissementsrapport blijkt dat het gaat om 2,25 miljoen euro. Dat bedrag bestaat uit 1,4 miljoen euro voor de debiteurenportefeuille, tienduizend euro voor de handelsnamen en de intellectuele eigendomsrechten, 640.000 euro aan goodwill en tweehonderdduizend euro voor de kantoorinventaris. Van de 118 medewerkers konden 45 medewerkers in dienst treden bij de opgerichte vennootschap Unica AAC Cosmos.
De moedervennootschap Borghoudt bv bestond uit de dochtervennootschappen AAC Cosmos, Itvise, Borghoudt IT People, Letgo!, Itactic, Mbtion en Microdesk Detachering. AAC Cosmos is veruit de bekendste naam in dit rijtje. Dat bleek ook uit de vele reacties in de berichtgeving hierover.
Patstelling
Het verval van de Borghoudt-groep was de afgelopen jaren groot. Waren er rond 2005 nog omstreeks 550 mensen werkzaam, dit aantal zakte tot 118 in 2010. De omzet daalde van 73,8 miljoen euro in 2005 naar 8,86 miljoen euro in de eerste vijf maanden van 2010. Was er in 2005 nog sprake van 2,6 miljoen brutowinst; in 2010 leed de groep een verlies van zo’n 930.000 euro. De curator schrijft in zijn verslag dat na een goed eerste kwartaal in 2009 er in april van dat jaar liquiditeitsproblemen ontstonden door een omzetdaling van 50 procent. Een van de aandeelhouders verstrekte een tijdelijke, aanvullende financiering en met de toetreding van een nieuwe aandeelhouder eind 2009 leek het tij te keren. De huisbank (Deutsche Bank) weigerde echter opnieuw aanvullende kredieten te regelen, waarna de directie vanwege de ontstane patstelling uiteindelijk het eigen faillissement aanvroeg. Onderzoek door een externe accountant wees namelijk uit dat het liquiditeitstekort niet op korte termijn kon worden overbrugd.
Naast de omzetdaling zien betrokkenen de hoge financieringslast die ontstaan is in de periode 2000-2005 als een oorzaak van het faillissement van Borghoudt, net als een gebrek aan interne visie. Daarnaast functioneerde een nieuw administratief systeem niet goed, waardoor er sinds medio december 2009 geen interne boekingen meer plaatsvonden.