De TU Delft gaat met hulp van IBM onderzoeken of het Nederlandse watersysteem beter bestuurd kan worden, om zo de kans op overstromingen en wateroverlast te verkleinen. Door allerlei informatiestromen aan elkaar te koppelen, kunnen watermanagers real-time inzicht krijgen in het watersysteem. Zo kan bijvoorbeeld informatie afkomstig van sensoren in rivieren en dijken gekoppeld worden aan meteorologische informatie.
Geavanceerde algoritmes en analysesoftware berekenen vervolgens hoe het watersysteem zal reageren op extreme regenval. Waterschappen, gemeenten en Rijkswaterstaat kunnen op basis van die informatie de resultaten van ingrepen in het systeem modelleren, en zo betere beslissingen nemen, aldus de onderzoekers.
Deltacommissie
TU Delft en IBM verwachten met dit onderzoek onder andere een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de uitwerking van de adviezen van de Deltacommissie. Daarin worden verschillende problemen nog onafhankelijk van elkaar bekeken, zoals de zoetwatervoorziening via het IJsselmeer, natuurbehoud/herstel in de Zuidwestelijke Delta en hoogwater in rivieren. Met een geïntegreerde aanpak valt volgens de onderzoekers veel winst te behalen.
De resultaten worden daarnaast ook internationaal van belang voor andere gebieden met een ingewikkeld watersysteem, zoals bijvoorbeeld de baai van San Francisco met de Sacramento River Delta, het South-North Water Transfer Project in China, maar ook voor reservoirbeheer in de Alpen.
Slimme sensoren
De Delftse promovendus Xu Min voert het onderzoek uit, gesteund door het Fellowship Award Programma van IBM. Dit wereldwijde programma is bedoeld voor innovatief onderzoek dat voor de maatschappij én IBM van groot belang is. Xu Min gaat bekijken wat je real time kunt doen met pompen, sluizen en reservoirs om schade te beperken en waterstroom en -kwaliteit te optimaliseren.
IBM opende in 2008 in Amsterdam een 'Global Center of Excellence' voor waterbeheer. Het centrum helpt klanten in de publieke sector over de hele wereld bij het ontwikkelen van voorspellings- en beschermingssystemen voor laaggelegen kustgebieden en rivierdelta's.
Aanvankelijk richt het IBM-centrum zich met name op het leveren van betere modellen voor het voorspellen van overstromingen aan de Nederlandse overheid en rampenbestrijdingsdiensten. Daarbij maakt het centrum onder meer gebruik van de kennis die IBM heeft opgedaan met slimme sensoren.
“IBM opende in 2008 in Amsterdam een ‘Global Center of Excellence’ voor waterbeheer. ”
En vreet IBM zich heel slim – via het uitdelen van een AwARD lokkertje – in een nieuw en uiterst belangrijk marktaandeel van de nederlandse gemeenschap
Ziet u ook het patroon over de laatste jaren?
1. ABN Amro verlengt infrastructuurcontract IBM
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/3495945/1276946/abn-amro-verlengt-infrastructuurcontract-ibm.html
2. UWV verlengt contract rekencentrum met IBM
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/3484824/1277202/uwv-verlengt-contract-rekencentrum-met-ibm.html
3. IBM levert koppelvlak aan Defensie
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/3205232/1277202/ibm-levert-koppelvlak-aan-defensie.html
4. IBM wil oogsten in Nederlandse zorg-ICT
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/erp/2932292/1276992/ibm-wil-oogsten-in-nederlandse-zorgict.html
Gelukkig zijn er in Brussel wel mensen wakker geworden
5. EU onderzoekt machtsmisbruik van IBM
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/infrastructuur/3445474/2379248/europa-onderzoekt-klacht-machtsmisbruik-ibm.html
Holland.. powered (and controlled) bij The Big Blue???
Wat een anti-IBM reactie van RV. Ik werk er zelf niet, maar ik zie niet in wat IBM hier niet goed doet. Dat ze vooruit kijken en proberen in te spelen op toekomstige ontwikkelingen lijkt me alleen maar goed.
Dat machtsmisbruik geldt voor hun mainframes die ze gecombineerd met hun eigen OS willen verkopen. Dat moet inderdaad worden onderzocht.
Plus: IBM moet net als ieder ander via RFP’s en aanbestedingen opdrachten binnen halen. En ze winnen echt niet alles. Ik kan zo ook een lijstje geven van wat de andere grote IT-dienstverleners de afgelopen 12 maanden hebben gewonnen.