Cybercrime vormt een groeiende bedreiging voor de samenleving. In de strijd tegen digitale criminaliteit heeft Fox-IT zijn kennis gebundeld in een nieuwe unit, Cybercrime.
De speciale eenheid gaat cybercrime signaleren en voorkomen, helpt organisaties en overheden voorbereid te zijn en onderzoekt incidenten. Fox-IT gaat deze diensten vooral bieden aan overheden, financiële instellingen en de vitale infrastructuur, maar ze zijn toegankelijk voor iedere organisatie.
De unit Cybercrime richt zich op bescherming, maatregelen en incident response. Het team biedt bescherming door de it-beveiliging van organisaties te testen, zoals hackers dat doen. Consultants maken de organisatie, de processen en systemen klaar voor de opvang van incidenten en aanvallen. Monitoring, het digitale equivalent van een alarmsysteem, kan deze vormen van criminaliteit detecteren. Ook speurt de unit Cybercrime op internet rond, om digitale weerberichten af te geven. Doet zich een incident voor, dan neemt de unit maatregelen, in samenwerking met de forensische afdeling van Fox-IT. Een incident-responseteam komt in actie, beperkt de schade en zorgt dat de klant snel weer aan de slag kan. Met het opslaan en analyseren van netwerkverkeer wordt informatie verzameld die helpt bij het opsporen van de daders. Hierbij werken de experts nauw samen met politie en justitie om te zorgen dat criminelen worden gevonden, opgepakt en vervolgd.
"Een belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen cybercrime is publiek-private samenwerking. We werken regelmatig samen in onderzoeken en kunnen het toejuichen dat Fox-IT hiervoor speciaal een unit heeft opgericht", zegt Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van Justitie voor Cybercrime.