De ministeries van Verkeer & Waterstaat en Financiën moeten hun gezamenlijke aanbesteding voor ict-inhuur staken en, indien ze opnieuw willen gunnen, overdoen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald na een zaak die Centric had aangespannen. De automatiseerder bracht daarin naar voren dat van de winnende partijen Atos Origin en ABC Automatiseringsdiensten in hun offertes absurd hoge aantallen zzp’ers en freelancers hadden opgegeven als beschikbare ict-specialisten.
De rechter oordeelt dat de ministeries deze aantallen niet heeft geverifieerd. Daardoor is er geen sprake geweest van een transparant en eerlijk aanbestedingsproces.
Verkeer & Waterstaat en Financiën schreven in november 2009 een aanbesteding voor ict-inhuur uit (architectuur, beveiliging, projectleiding- en management, ontwerp en ontwikkeling en beheer). Van de 24 ontvangen inschrijvingen selecteerden zij acht partijen: ABC, Atos Origin, Inter Access, Ordina, Logica, Itaq, Capgemini en Getronics. Centric viel buiten de boot, onder andere omdat het te weinig punten scoorde bij het opgegeven aantal beschikbare Nederlands sprekende ict-specialisten (een gunningscriterium).
Niet beschikken
Het automatiseringsbedrijf was het niet eens met de gang van zaken en stapte naar de rechter. Belangrijkste bezwaar was de in de ogen van Centric irreëel hoge aantallen ict-specialisten die ABC Automatiseringsdiensten en Atos Origin hadden opgegeven in hun offertes en waarvoor ze hoge scores behaalden. Bij ABC ging het in de categorieën zzp’ers en freelancers om 26.718 en 56.600 specialisten en bij Atos Origin om 22.156 en 91.476 specialisten. Volgens Centric blijkt nergens uit dat ABC en Atos Origin daadwerkelijk over deze aantallen kunnen beschikken. Bovendien komen veel ict’ers in verschillende databanken voor, waardoor er dubbeltellingen ontstaan. Het bedrijf verwijt de inkopende dienst van de ministeries dat deze cijfers niet zijn geverifieerd.
Volgens ABC, dat zich in de rechtszaak aan de zijde van de twee ministeries schaarde, gaat het ook om Vlaamse ict’ers. Het bedrijf stelt dat eind 2009 in Nederland en België ongeveer 350.000 tot 360.000 ict’ers werkzaam waren die het Nederlands voldoende beheersen. De twee ministeries stelden dat verificatie van het opgegeven aantal zzp’ers en freelancers in de praktijk onmogelijk is.
Uitspraak
De Haagse rechter oordeelde dat de stelling van Centric terecht is en dat de partijen zich hebben ingeschreven met irreëel hoge aantallen ict-specialisten, die door de aanbestedende dienst niet afdoende geverifieerd zijn. Daardoor is de aanbestedingsprocedure in strijd met het transparantiebeginsel. Door Centric op grond van deze procedure niet voor een raamcontract in aanmerking te laten komen, heeft de Staat tegen het bedrijf onrechtmatig gehandeld. Daarom mag de aanbesteding niet worden afgerond. Mochten de twee ministeries opnieuw naar ict-specialisten zoeken, dan moet er een nieuwe aanbesteding worden gestart zonder het beschikbaarheidcriterium voor zzp’ers en freelancers.