De champagnekurken knallen bij Google. Voor het eerst is een grote Nederlandse multinational over de streep getrokken om wereldwijd de online Google-software te gebruiken. 'Dit is een doorbraak', zegt landenmanager Google Enterprise Erik de Muinck Keizer. Computable was erbij.
Het is donderdagmiddag iets voor drieën. Met een luide knal vliegt de kurk van de champagnefles. Een tweede kurk schiet tegen het systeemplafond en stuitert op van de vloer. Gejuich stijgt op. De medewerkers van de Nederlandse vestiging van Google hebben zich verzameld op de vijftiende etage van de kantoortoren Viñoly aan de Amsterdamse Zuid-as. Onder applaus worden de klaarstaande flûtes volgeschonken uit twee drieliterflessen van champagnehuis Moët & Chandon.
Google Nederland vierde op 16 september 2010 het binnenhalen van de eerste grote Nederlandse multinational als klant: het winkelketenconcern Ahold stapt met 55.000 medewerkers over van het IBM-product Lotus Notes op Google Apps Premier Edition voor e-mail, chat, online samenwerken en intranet. Een paar honderd applicaties die het supermarktconcern in Lotus Notes programmeerde, zullen worden omgebouwd naar Google Apps. Het gaat daarbij ondermeer om teamwebsites.
KLM
Eerder haalde Google al KLM binnen, die de Google-cloud software gebruikt om contact te houden met zijn piloten en cabinepersoneel. 'Dit is anders. Ahold is de eerste Nederlandse multinational die volledig overgaat op Google. Niet met een deel van zijn personeel, maar met iedereen op het hoofdkantoor en in de buitenlandse vestigingen', zegt De Muinck.
Google kwam in een vrij laat stadium bij Ahold op de radar. Er waren op dat moment gesprekken met Microsoft over de aanschaf van de clouddienst BPOS. 'Wij hebben toen twee uur met het Ahold-management hier in ons kantoor een sessie gedaan. Dat heeft veel in beweging gebracht', vertelt De Muinck. Volgens hem was het vooral de flexibiliteit van de software en de mogelijkheid met meerdere mensen tegelijk in documenten te werken, die het Ahold-management over de streep trokken. 'Wij kennen geen read-only bestanden.'
Jeroboam
'Dit betekent heel veel voor mijn bedrijf', zegt David Saris van de Uitrechtse Google-partner G-company. 'Ahold zet hiermee als het ware een kwaliteitsstempel op het Google-product: als Ahold NV voor Google kiest, dan hoeft Janssen BV geen twijfels meer te hebben.' G-company heeft vooral kleine en middelgrote ondernemingen als klant.
Ook Google-partners profiteren van de Ahold-deal. Het ombouwen van de Lotus-applicaties en de migratie van 55.000 medewerkers naar Google Apps is een flinke klus. Ahold neemt op korte termijn hierover een besluit. Welke Google-partner gaat het worden? De Muinck: 'Accenture, Atos Origin, Getronics … ze kunnen het allemaal. Capgemini heeft eerder voor ons in Frankrijk de auto-onderdelenfabrikant Valeo gemigreerd. De keuze is aan Ahold.'
De twee drieliterflessen – in wijnjargon Jeroboams – staan op tafel in de Rembrandt-zaal, de vergaderruimte waar enkele maanden geleden de Ahold-directie een demo van Google Apps volgde. Ze zijn leeg. Landenmanager De Muinck is in zijn nopjes. 'Het is een drukke tijd. We werken aan een nieuwe deal. Die is ook internationaal. Het gaat om honderdduizend werkplekken.'
Ai ai, hoeveel AH IT-medewerkers gaan over naar Google?
@ai: geen, Ahold heeft het beheer van zijn werkplekken uitbesteed aan HP. Zie http://bit.ly/bMrz79.
Nu wordt het echt leuk. In america is Google Apps Premier al een tijd een groot succes. De vraag is welke NL bv’s als eerste de laag hangend fuit gaan plukken met Apps.
….bij het plukken van laaghangend fruit moet je wel goed kijken welke vruchten je plukt….appels of peren? In dit geval is het duidelijk dat men de appels niet van de peren heeft kunnen onderscheiden en alleen voor de prijs is gegaan (zoals te doen gebruikelijk bij een retailler….. 🙁 ).
…ook frapant dat Ahold zelf in geen enkel artikel het woord voert…zeker nog niet helemaal zeker van de zaak! Eerst zien dan geloven denk ik, over een half jaar nog maar eens horen hoe het er voor staat (met hangende pootjes naar…..? ).
Geeft ook een mooie cloud-achter-ingang voor bedrijfspionage binnen Ahold.