Als binnen vier jaar in Nederland niet 28 maar 18 procent van alle pc-software illegaal is, levert dat 3815 nieuwe technische functies op. Bovendien genereert de daling in Nederland in 2013 bijna 2,3 miljard euro aan nieuwe economische activiteiten en bijna 560 miljoen euro aan belastingen. Dat verwacht belangenvereniging Business Software Alliance (BSA) na onderzoek door analisten van IDC.
Als de daling met 10 procentpunten (ofwel met eenderde) niet in vier jaar, maar in twee jaar wordt bereikt, zouden de voordelen 37 procent hoger liggen door extra omzet en betaalde belasting. Van de voordelen die het terugdringen van illegaal softwaregebruik teweegbrengt, blijft 82 procent daadwerkelijk binnen de Nederlandse economie.
Weinig
Volgens de onderzoekers was in Nederland in 2009 28 procent van de software op pc's illegaal. Vergeleken met andere Europese markten is dat weinig. Alleen in België, Zweden en het Verenigd Koninkrijk ligt het percentage lager (respectievelijk 25, 25 en 27 procent).
Het Europees gemiddelde is 35 procent. Uitschieters zijn Griekenland (58 procent), Polen (54 procent) en Italië (49 procent). Als in alle Europese landen de komende vier jaar het gebruik van illegale software afneemt met 10 procentpunten, levert dat in de EU 61.525 nieuwe banen op.
De meeste illegale software wordt gebruikt in Indonesië (86 procent), Vietnam en Oekraïne (beiden 85 procent) en China (79 procent). In de Verenigde Staten is het aandeel illegale software met 20 procent het laagst. Wereldwijd zou een afname van 10 procentpunten in vier jaar tijd 142 miljard dollar aan nieuwe economische activiteiten en bijna een half miljoen high-tech banen opleveren.
Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit vijf stappen. In de eerste stap wordt per land gekeken hoeveel omzet de ict-sector draait, hoeveel mensen er in werken en hoeveel belasting er in de sector wordt betaald. De tweede stap bepaalt de verhouding tussen de omzet gegenereerd door legale softwareaankopen en de omzet gegenereerd door ict-diensten en distributie.
In stap 3 wordt berekend welke omzet softwaremakers, ict-dienstverleners en ict-distributie mislopen door illegale software en welke omzet ze mislopen als er 10 procent minder illegale software wordt gebruikt. Stap 4 berekent hoeveel nieuwe arbeidsplaatsen zouden verschijnen als er meer legale software wordt gebruikt. In de laatste stap berekenen de onderzoekers hoeveel extra belasting zou worden betaald uit de toegenomen economische activiteit en werkgelegenheid.
Veel grote software- en hardwareleveranciers, zoals Adobe, Apple, Microsoft, Symantec, McAfee, CA, Progress, IBM, Intel, HP en Dell, zijn aangesloten bij de BSA.
Dit artikel is een regelrechte aanfluiting.
Volkomen uit de lucht gegrepen en zonder kritsche noot van heer Toet.
Is dit de nieuwe journalistiek? Kritiekloos overschrijven wat de BSA beweert, zelfs de makers van een schoolkrant kunnen dat beter.
Iedereen met een IQ van boven de 80 wantrouwt zulke uitspraken.
@mark, schandalig dat BSA nog niet eens dertig zilverlingen wil afstaan !
Jammer dat de aannames van de onderzoekers niet worden vermeld. Dan was nog enigszins toetsbaar hoe realistisch de uitkomsten zijn.
Een derde minder piraterij levert volgens mijn onderzoek amper banen op. Dan wordt namelijk uitgeweken naar gratis of goedkopere varianten. En bij goedkopere varianten wordt geen ondersteuning geleverd.
Wat een onzin. Meer legale licenties leveren hoogstens meer commerciële werkplekken op en natuurlijk hogere winsten.
Illegale licenties leveren zelfs eerder extra technische werkzaamheden op dan minder. Want daar waar gerommeld wordt, is het beheer meestal ook niet zo zorgvuldig geregeld.
Minder illegale software levert ook niet altijd meer geld op. De opbrengst kan in landen met minder illegaal gebruik lager zijn door de lagere licentieprijs en lagere BTW.
In de Verenigde Staten is het aandeel illegale software met 20 procent het laagst. De prijzen zijn daar echter ook veel lager dan in andere westerse landen. Zelfs Microsoft vindt dat ook wel en is daarom bereid om hier aan grote partijen heel grote kortingen te geven.
Daar kan het MKB niet van profiteren en daarom zie je daar steeds meer open source.
Bovendien is het illegale gebruik vooral te vinden bij de consument. En die gaat heus geen technische beheerder betalen.
Illegaal licenties gebruiken mag natuurlijk niet. Wil je niet betalen, dan moet je maar open source en freeware gebruiken. Maar BSA moet ook niet doen wat zij de illegale gebruikers verwijt, namelijk de boel oplichten.