Als binnen vier jaar in Nederland niet 28 maar 18 procent van alle pc-software illegaal is, levert dat 3815 nieuwe technische functies op. Bovendien genereert de daling in Nederland in 2013 bijna 2,3 miljard euro aan nieuwe economische activiteiten en bijna 560 miljoen euro aan belastingen. Dat verwacht belangenvereniging Business Software Alliance (BSA) na onderzoek door analisten van IDC.
Als de daling met 10 procentpunten (ofwel met eenderde) niet in vier jaar, maar in twee jaar wordt bereikt, zouden de voordelen 37 procent hoger liggen door extra omzet en betaalde belasting. Van de voordelen die het terugdringen van illegaal softwaregebruik teweegbrengt, blijft 82 procent daadwerkelijk binnen de Nederlandse economie.
Weinig
Volgens de onderzoekers was in Nederland in 2009 28 procent van de software op pc's illegaal. Vergeleken met andere Europese markten is dat weinig. Alleen in België, Zweden en het Verenigd Koninkrijk ligt het percentage lager (respectievelijk 25, 25 en 27 procent).
Het Europees gemiddelde is 35 procent. Uitschieters zijn Griekenland (58 procent), Polen (54 procent) en Italië (49 procent). Als in alle Europese landen de komende vier jaar het gebruik van illegale software afneemt met 10 procentpunten, levert dat in de EU 61.525 nieuwe banen op.
De meeste illegale software wordt gebruikt in Indonesië (86 procent), Vietnam en Oekraïne (beiden 85 procent) en China (79 procent). In de Verenigde Staten is het aandeel illegale software met 20 procent het laagst. Wereldwijd zou een afname van 10 procentpunten in vier jaar tijd 142 miljard dollar aan nieuwe economische activiteiten en bijna een half miljoen high-tech banen opleveren.
Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit vijf stappen. In de eerste stap wordt per land gekeken hoeveel omzet de ict-sector draait, hoeveel mensen er in werken en hoeveel belasting er in de sector wordt betaald. De tweede stap bepaalt de verhouding tussen de omzet gegenereerd door legale softwareaankopen en de omzet gegenereerd door ict-diensten en distributie.
In stap 3 wordt berekend welke omzet softwaremakers, ict-dienstverleners en ict-distributie mislopen door illegale software en welke omzet ze mislopen als er 10 procent minder illegale software wordt gebruikt. Stap 4 berekent hoeveel nieuwe arbeidsplaatsen zouden verschijnen als er meer legale software wordt gebruikt. In de laatste stap berekenen de onderzoekers hoeveel extra belasting zou worden betaald uit de toegenomen economische activiteit en werkgelegenheid.
Veel grote software- en hardwareleveranciers, zoals Adobe, Apple, Microsoft, Symantec, McAfee, CA, Progress, IBM, Intel, HP en Dell, zijn aangesloten bij de BSA.
Diederik, hoewel ik piraterij niet toejuich kun je toch zelf wel bedenkden dat een artikel gebaseerd op een dergelijk eenzijdig onderzoek (wij van WC eend) heel wat reacties teweeg gaat brengen.
First of all: illegale software bestaat (nog) niet, wel het illegale gebruik ervan, maar dat terzijde.
Het ongelicenceerd gebruik van commerciële software komt voornamelijk voor in de prive sfeer.
Waneer dit verandert zal het geen banen opleveren de particulier instaleert immers de software zelf (of de buurjongen regelt het) en het verkooppunt (mediamark, dixons, locale computer boer) bestond al.
Bedrijven zijn tegenwoordig aanzienlijk voorzichtiger om zomaar iets van het internet te plukken en toe te passen. zij betalen netjes hun licenties, daar valt dus ook weinig extra’s te halen.
Niet alle grote software leveranciers zijn aangesloten bij de BSA. dat betreft eigenlijk voornamelijk bedrijven die op Microsoft gebaseerde software aanbieden.
Lijkt me sterk (maar niet onmogelijk) dat SAP lid is van de BSA, evenals leveranciers van AS400 toepassingen, en al helemaal niet leveranciers van Opensource-spul
De BSA moet gewoon een percentage aan tipgeld geven aan de aangever. Maar dat doen ze niet. Toen ik jaren geleden de BSA tipte werd ik benaderd door hun advocatenkantoor de Vos, waaraan ik toen mijn volledige medewerking heb verleend. Maar de beloofde 10% bleef uit. Ik heb er na tien jaar nog steeds geen cent van gezien en de BSA reageert gewoon niet meer als ze de buit eenmaal binnen hebben.
Ik ken nog een bedrijf met voor 26000,- aan illegale software. Maar ik geef ze niet aan omdat ik dus nog geld van de BSA tegoed heb. Waarom zou ik nog een keer verradertje spelen voor een partij als de BSA die haar beloftes toch niet nakomt?
Ik snap niet hoe er meer banen worden gecreeerd als er minder illegale software is? Het gaat immers alleen over licenties en niet over reeds bestaande installbases. Dus extra werk zal er echt niet uit komen voor de ICT-ers. Sterker nog, een bedrijf dat flink de beurs zal moeten trekken om haar licenties in orde te brengen, zal een flinke hap moeten nemen uit het ICT budget. En dat zal eerder ten koste gaan van de werkgelegenheid in dat bedrijf dan dat het banen oplevert.
Maar gezien de hoek waar dit verhaaltje vandaan komt, namelijk de belanghebbende koker van de BSA, vind ik een dergelijke misredenatie ook niet vreemd.
Er van uitgaande dat het hier wel om bedrijven gaat, ben ik nog niet overtuigd. Als organisaties niet langer illegale software willen gebruiken, betekent dit niet per direct dat ze alle aanwezige illegale installaties zullen vervangen door gelicenseerde installaties. In veel gevallen zal besloten worden dat de noodzaak van de geïnstalleerde software misschien toch niet zo hoog is, of dat een goedkoper of gratis alternatief ook voldoet voor de benodigde functionaliteit. Het is niet voor niets dat van heel veel zware, complexe pakketten afgeslankte versies uitgebracht worden tegen een veel gunstigere prijs.
Elk jaar weer het zelfde riedeltje van de BSA.
“… levert 3815 nieuwe technische functies op”
“…gaat 142 miljard dollar aan nieuwe economische activiteiten en bijna een half miljoen high-tech banen opleveren.”
Deze activiteiten vinden natuurlijk wel voor een groot gedeelte in lage lonen landen plaats.
Neem je een bedrijf over met PC’s en licenties, moet je opnieuw die licenties kopen. Enkele jaren gelden kreeg onderzoeksbureau Interview/NSS deze grap voorgeschoteld. Tweede hands licenties noemt men dat. Mocht nog even 90.000 Euro aftikken. Boeven!
Ik denk dat als bedrijven voor de software gaan betalen ze soms besluiten tot goedkopere (gratis) varianten. Het proces van de overgang van de ene naar de andere software zou best wel tijdelijk extra werk kunnen genereren.
Denk aan open office, alle sjablonen zullen omgezet moeten worden.
mrC: ik vrees dat licenties nog altijd goedkoper zijn dan je complete werplekstructuur opnieuw op moeten bouwen.
Zou de BSA ook betalen voor een onderzoek waaruit blijkt dat bovenstaande onzin is? Ik waag het te betwijfelen.
Piraterij is verwerpelijk en moet worden aangepakt, maar of het genereren van onzinrapporten daar nu zoveel aan bijdraagt? Dat maakt de boel ongeloofwaardig waardoor het wellicht minder interessant wordt om piraterij aan te pakken. De BSA vergeet gemakshalve dat het gebruik van illegale sorftware ook bijdraagt aan de kennis over deze software en de populariteit van deze software. Microsoft is hier groot mee geworden, in de jaren ’90 had vrijwel iedereen illegale versies van Word en Excel in huis, het was dus een logische keuze om op kantoor dezelfde software aan te schaffen. Dat heeft Microsoft geen windeieren gelegd. Photoshop van Adobe is nog zo’n voorbeeld, vrijwel niemand die 1000 euro prive op tafel legt om het aan te schaffen, op kantoor is het geen probleem. Verliezen deze partijen daarmee omzet? Ik denk van niet, de consument zou andere producten gaan kiezen. Geld kun je maar 1 keer uitgeven.
“in 2013 bijna 2,3 miljard euro aan nieuwe economische activiteiten en bijna 560 miljoen euro aan belastingen” – aangenomen dat de gebruikers van illegale kopietjes van b.v. MS Office inderdaad (1) die 2,3 miljard hebben en (2) dat gaan uitgeven om legale versies te kopen. Die aanname wordt nergens op gebaseerd.
De cijfers over andere landen met (veel) lagere inkomens per hoofd van de bevolking zijn zo mogelijk nog onwaarschijnlijker. Illegaal gebruik is meestal een manier om kosten te besparen, die men anders niet kan betalen; als dat niet meer zou kunnen, zal de gebruiker eerst open source proberen, anders uitwijken naar gastgebruik bij werkgever, kennis of familie, of desnoods een internet-cafe (in derde-wereld landen gebruikelijk).
Zelfs als de BSA-projecties wel zouden kloppen, dan nog komen de benodigde miljarden niet uit de lucht vallen; iedere euro die meer aan licenties wordt uitgegeven, wordt ergens anders op bespaard; tegenover de “nieuwe economische activiteit” staat een gelijk bedrag aan huidige economische activiteit, die dan niet meer zal (kunnen) plaatsvinden, en tegenover de verhoopte extra belastingopbrengst staan dus ook daardoor misgelopen belastingopbrengsten.
Dit vliegt niet.
Het lijkt me een ‘broodje aap verhaal’.
Mijn ervaring is dat áls er in een bedrijf al illegaal gesoftwared wordt, dat de kans dat men de software ook daadwerkelijk aan zal schaffen gering is. Meestal betreft het dan pakketten die men sporadisch gebruikt.
Microsoft moet verder niet mekkeren: de licenties zijn a-sociaal hoog geprijsd en zo flexibel als een stalen deur. Wij hebben hier bijv. te maken met krimp in het personeelsbestand, maar no-way dat we onze overbodige licenties terug kunnen geven. Dat werkt de illegaliteit alleen maar in de hand.
En verder heeft Microsoft zijn immense marktaandeel voor een goed deel te danken aan het gedogen van de illegale thuiskopieen, waardoor MS de standaard werd (net als destijds WordPerfect, overigens…)
Tenslotte: particulieren zouden gewoon uitwijken naar alternatieven als de illegale pakketten niet meer verkrijgbaar zouden zijn. Van gemiste omzet (en dus de beschreven economische effecten uit het artikel) is dan ook op geen enkele wijze sprake.
Je kunt het een beetje vergelijken met de fabrikant van Airwick die zich rijk rekent met wat er zou gebeuren als iedereen alleen Airwick-bezwangerde lucht zou ademen in plaats van ‘frise lucht’…