Oud CMG-bestuurder Rob van Grieken heeft onder de naam Cell Network Group (CNG) een netwerk van ict-dienstverleners opgezet. Het gaat om een samenwerking waarin kleine gespecialiseerde dienstverleners zoals SAP-implementatiepartners, testers, adviesbedrijven en ontwikkelaars de krachten bundelen. Van Grieken over de opzet van het netwerk: ‘Experts komen bij grote dienstverleners niet aan hun trekken. De naam is een knipoog naar mijn verleden bij CMG.’
Wat zijn de voorwaarden om aan te kunnen sluiten bij het netwerk?
We zijn zorgvuldig in de selectie van dienstverleners. We richten ons op dienstverleners die experts zijn in hun vakgebied, bijvoorbeeld Java, agile, SAP of .Net.
Wat is het verschil met grote dienstverleners?
Die dienstverleners richten zich voornamelijk op grote, veelal internationale klanten, projecten en outsourcing. Wij beperken ons bewust tot Nederland. Bovendien is de samenwerking gericht op de lange termijn. We kiezen bewust niet voor hap-snap-dienstverlening.
Kunnen jullie wel grote klussen aan?
Als er een opdracht is waarvoor veel mensen nodig zijn, dan bundelen we de krachten van de aangesloten bedrijven die zijn gespecialiseerd in dat vakgebied. De dienstverleners zien elkaar niet als bedreiging maar als aanvulling.
Is deze constructie anders dan bestaande samenwerkingen in de ict?
De aansprakelijkheid voor geleverde diensten ligt bij CNG. Die organisatie blijft verantwoordelijk voor contractmanagement, accountmanagement en de geleverde diensten. Dit is anders dan een holdingstructuur waarin partijen doorgaans onder één naam in de markt opereren. Wij vormen een echt netwerk. Dan heb ik het niet over een borrelclub, maar professionele samenwerking tussen bedrijven.
Waarom kiezen experts vaak voor een carrière bij een kleinere dienstverlener?
Mijn theorie is dat mensen kiezen voor een vakgebied waar ze 100 procent voor willen gaan. Ze komen bij grote organisaties niet aan hun trekken. Ze kiezen ervoor om zich, al dan niet als zelfstandige, aan te sluiten bij kleinere gespecialiseerde organisaties.
CMG
Bij de aangesloten dienstverleners werken vaak oud-CMG’ers. Kiest u daar bewust voor?
Veel van die mensen komen uit mijn netwerk. Het voordeel van de oud-CMG-medewerkers is dat ze gemiddeld een hoog kennisniveau hebben. Bij CMG werd niet gewerkt volgens het principe van junior, medior en senior medewerkers maar stond individuele kennisopbouw centraal. Maar ik wil me niet alleen tot voormalig CMG’ers beperken, ook specialisten die afkomstig zijn van andere dienstverleners zijn welkom.
Is er bewust voor gekozen om de naam van het netwerk op CMG te laten lijken?
Dat is toevallig zo. We wilden de woorden Cell en Network in de naam gebruiken. Toevallig is het ook een knipoog naar het verleden.
Is er een maximum aan het aantal deelnemende bedrijven?
Nee. We richten ons in eerste instantie op 25 bedrijven. Die vertegenwoordigen duizend medewerkers. Na 2010 willen we verder groeien. Er is geen bovengrens. Als er veel nieuwe bedrijven bijkomen, moeten we op termijn de structuur van het netwerk wel aanpassen. Dan gaan we het netwerk opdelen in clusters.
Rob van Grieken
Rob van Grieken is directeur van de netwerkgroep. Van Grieken werkte tussen 1979 en 2003 (het jaar dat CMG fuseerde met Logica) bij CMG, waar hij onder andere Benelux-directeur was. Hij werkte ook voor Atos Origin. Gert van Huisstede is de commercieel directeur van CNG. Hij werkte in financiële managementsfuncties voor bedrijven als Philips, IBM en CMG.
Deelnemende bedrijven op 13 september 2010:
Amis. Full-service dienstverlening Oracle-technologie.
Computest. Dienstverlener van prestatie- en functioneel testen van (internet)applicaties.
Four Oaks. Testen van informatiesystemen.
Het ConsultancyHuis. Ict-consultancy diensten en projecten.
Interdobs. SAP business warehouse en business intelligence.
Launch! HCM. HCM business consultancy, SAP-HR, HCM en learning.
Nemmit. Crm-implementatie, cloudtoepassing, Salesforce.com.
Perselectief. Werving en selectie voor ict-functies.
PMCollectief. Senior project-, programma-, change- en interim management.
Provide Consultancy. Systeemontwikkeling en beheer mainframe, Oracle, .Net, Java.
Prox6. Project-/programma-/portfoliomanagement.
Quintor. Gespecialiseerd in Java-softwaredevelopment en de agile-methodiek.
Salves. Testen (systematisch en methodisch).
Tombos. Project- en interimmanagement.
TopBI. Business intelligence-advies, realisatie, projectmanagement.
UNC Groep. Lean Six Sigma: consultancy en detachering.
Your Test Professionals. Testen van software en informatiesystemen.