Ict-dienstverlener Qurius gaat medewerkers vragen om te investeren in het eigen bedrijf. Op welke manier het personeel zich financieel kan binden aan de werkgever wordt op dit moment bekeken door deskundigen. Directeur Leen Zevenbergen vertelt dat er vergevorderde plannen zijn om personeel te laten deelnemen in het bedrijf. Tussen januari en maart 2011 moeten de definitieve plannen duidelijk zijn.
Het idee is afkomstig van de sinds 1 januari 2010 aangestelde directeur. Hij vroeg eerder 23 managers, onder wie leden van de raad van bestuur en senior-managers uit landenorganisaties om aandelen in het bedrijf te kopen.
Volgens de Microsoft-dienstverlener groeit onder personeel zonder leidinggevende functie de animo om financieel deel te nemen in het bedrijf. Hij ziet dat als een aanvulling op de aandelenconstructie van het management. 'We gaan niemand dwingen, maar de investering is versterkt de betrokkenheid van werknemers bij het bedrijf.'
Zevenbergen merkte bij zijn aantreden op 1 januari 2010 dat sommige medewerkers weinig binding voelden met het bedrijf en de bedrijfsresultaten. Hij denkt dat deze constructie die band versterkt.
Het bedrijf benadrukt dat het niet de opzet is om met de pet rond te gaan. De dienstverlener verwacht de komende jaren de resultaten te verbeteren en zegt medewerkers een kans te bieden om daarvan te profiteren.
‘Niet gebruikelijk’
De directeur stelt dat de aankoop van aandelen door het management bij beursgenoteerde bedrijven zoals Qurius niet gebruikelijk is. 'Die constructie zie je vooral bij bedrijven die geen beursnotering hebben. Daar koopt het management zich in.' De aandelenverkoop aan het management bracht 1,4 miljoen euro op. Dat bedrag is gereserveerd voor innovatie en ontwikkeling van het eigen bedrijf.
Het geld is onder andere geïnvesteerd in een 'inspiratiecentrum' in de hoofdvestiging in Zaltbommel. Bij Qurius werken negenhonderd mensen verdeeld over vestigingen in België, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Engeland.
Ik denk dat medewerkers van Qurius zich wel twee keer achter de oren zullen krabben voor ze een cent in het bedrijf investeren. Immers een bedrijf dat van zichzelf al niet financieel gezond is, is geen goed investeringsobject. Als het goed met je gaat heb je geen stunts zoals geld vragen van je personeel nodig.
Een voorbeeldje: Ordina in 2001. Daar werden de medewerkers ook gepusht om vooral veel aandelen Ordina te kopen. Die stonden toen iets van 40 gulden geloof ik. En kijk wat de aandelen nu doenn. Achteraf is dat leuk voor Ordina geweest, en een dikke strop voor de investerende medewerkers.
Dat is nou eenmaal zo met aandelen, je kunt dikke rendement behalen of dik verliezen. Het is namelijk geen obligatie 😉
@Henkie,
Ja lijkt me ook een lastige keuze. Peer pressure om aandelen te kopen terwijl Qurius al een paar jaar verliesgevend is en te kampen heeft met sterk dalende omzetten…
Echt uniek is het niet, Capgemini had in het afgelopen jaar een soortgelijk programma.
Simac had dit al 12 jaar geleden, daar kon je toen tot 30.000 gulden renteloos lenen en aandelen voor kopen. Een jaar later stortte de koers in.
@Mario en anderen: Daarom noemen ze het ook beleggen en niet sparen ;-P
Ik vraag me af in hoeverre dit soort regelingen nog wel door de beugel kan. Het bedrijf verkoopt immers een belegging aan particulieren. Dan heb je te maken met allerlei toezichthouders, regels en vergunningen. Is er een grote blinde vlek in het toezicht van het AFM voor alle personeels aandelen- en optieregelingen? Of blijft het bedrijf onder de radar van de AFM door minder dan 2.5 miljoen op te halen?
Als je onder het toezicht valt, moet je een risicoprofiel van je aspirant-beleggers opstellen. Onder de huidige regels zijn de meeste werknemers helemaal niet gekwalificeerd om met een significante belegging in aandelen te stappen. Bijvoorbeeld omdat ze weinig ander vermogen hebben waardoor aandelen teveel overweight zijn. Of omdat ze het geld later nodig hebben voor een belangrijke financiele verplichting.
Waarom geeft Qurius niet obligaties (en dus niet achtergesteld obligaties) uit die de medewerkers kunnen kopen? Dan zou de animo een stuk groter zijn denk ik. De beurskoers hangt nl. ook samen met de economische vooruitzichten in het algemeen, niet alleen die van het bedrijf, en de algemene vooruitzichten zijn vooralsnog slecht te noemen.
Ik dacht overigens dat er meer dan 1.4 miljoen euro was opgehaald met de eerdere aandelenverkoop. Ik hoorde een bedrag van 9 miljoen euro.