Museum Boerhaave in Leiden staat in het teken van de kunst van het programmeren. Op 15 september geeft eerst Nobelprijswinnaar Martinus Veltman een lezing over zijn befaamde computerprogramma Schoonschip. Daarna halen wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn en informaticahistoricus Gerard Alberts samen met softwarepioniers herinneringen op aan de computertaal Algol, die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en van de Geneeskunde.
Op 15 september 's avonds spreekt Nobelprijswinnaar Martinus Veltman in Museum Boerhaave over de kunst van het programmeren. Veltman won in 1999 samen met zijn leerling Gerard 't Hooft de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun baanbrekende werk op het gebied van de unificatie van de natuurkrachten. Die resultaten steunden voor een belangrijk deel op het door Veltman ontwikkelde computerprogramma Schoonschip. Dat kon behalve met getallen ook met formules (algebra) overweg en baande de weg voor computertalen als Mathematica en Maple.
Schoonschip heeft volgens het museum een bijna mythische status verworven. Maar over de totstandkoming van dit programma en zijn verdere (pioniers)activiteiten op het gebied van programmeren heeft Veltman zich zelden of nooit uitgelaten. In zijn voordracht in Museum Boerhaave doet hij alsnog verslag.
Algol-60
Na de lezing praten wetenschapsjournalist Herbert Blankesteijn en informaticahistoricus Gerard Alberts met de softwarepioniers Jaap Zonneveld, Frans Kruseman Aretz en Dirk Dekker over het onderwerp 'De Dijkstra-Zonnveld Algol-compiler, 16 augustus 1960'. De computertaal Algol bestaat in 2010 vijftig jaar. Algol (Algorithmic Language) zou moeten uitgroeien tot een universeel bruikbare, machine-onafhankelijke programmeertaal. Het gebruik is echter door gebrek aan steun van computerfabrikanten vooral tot de academische wereld beperkt gebleven.
De beroemde Nederlandse wiskundige en informaticus Edsger Dijkstra werkte samen met zijn medewerker Jaap Zonneveld aan een compiler voor de programmeertaal Algol-60. Het verhaal gaat dat hij vanwege dit werk aan zijn baard is gekomen. Dijkstra zou met Zonneveld hebben afgesproken zich niet te scheren tot het werk klaar was.
Info
Museum Boerhaave is gevestigd in de Lange Sint Agnietenstraat 10 in Leiden. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 10,-.
Aanmelden (verplicht): www.museumboerhaave.nl/nl/dekunstvanhetprogrammeren