Werkgevers die hun personeel tijd- en plaatsonafhankelijk laten werken, laten weten tijd en kosten te besparen. Dat blijkt uit een proef van MKB-Nederland waaraan zij meededen. Ict-beslissers bleken eerder juist zo hun twijfels te hebben over flexibel werken.
In het project werkten 102 bedrijven in de regio Amsterdam een halfjaar volgens het nieuwe werken. De werknemers werden voorzien van diverse middelen om online te kunnen communiceren. Ook kregen ze technische en organisatorische ondersteuning via internet en per telefoon.
Volgens MKB-Nederland zijn bijna alle werkgevers die meededen aan de test overtuigd van het nut van nieuwe werken. Zo denkt bijna 70 procent van de ondernemers die deelnamen aan de test dat zij met het nieuwe werken geld kunnen besparen. Dat zou komen doordat personeelsleden hun tijd efficiënter kunnen indelen, minder last hebben van stress en productiever zijn. Ook zouden de kosten voor ict-beheer lager liggen dan wanneer iedereen elke dag naar kantoor komt.
Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland: ‘Het succes van deze pilot laat zien hoe groot het potentieel van deze nieuwe manier van werken is.’
Andere prioriteiten
Ruim 80 procent meldt van plan te zijn door te gaan met tijd- en plaatsonafhankelijk werken. De werkgevers die daar vanaf zien, noemen de economische recessie als belangrijkste reden. Ook zeggen sommige mkb’ers andere prioriteiten te hebben.
Onderzoek van het Leefritme Kenniscentrum liet eerder echter zien dat nog lang niet alle werkgevers overtuigd zijn van het nut van flexibel werken. Volgens de onderzoekers van dat kenniscentrum denkt slechts een derde van de ict-werkgevers dat thuiswerken voor meer productiviteit zorgt.
Dat zou komen doordat zij zelf behoefte hebben aan een vaste werkplek en zichzelf als referentiekader nemen. Alleen managers die zelf productief werken op afstand verwachten dat dit voor het overige personeel ook mogelijk is.