Laat ik beginnen te vertellen dat ik Linux een warm hart toedraag. Mijn privé server draait Linux, de kids rommelen op Internet met een Linux PC. Zelfs mijn schoonmoeder haar computer kreeg openSUSE toen ze een nieuw 'PC-tje' wilde hebben. Echt, ik vind Linux geweldig! Maar wel met wat kanttekeningen.
Linux is een geweldig product, maar wat is nou Linux? Iedereen praat er over alsof het iets is dat je vast kunt houden en zo kan gebruiken, maar is dat zo? Helaas niet. Linux is als een V8 motorblok op een keukentafel. Als het er doorheen zakt, maakt het herrie, maar verder heb je er niks aan. Pas met de rest van de auto of op zijn minst benzine en een accu om te starten, gaat het blok wat doen. Zo is het ook met Linux. Er moet van alles rondom heen om het te kunnen gebruiken. En om leuk met een muis wat grafische functionaliteit aan te kunnen klikken moet er echt héél veel bij.
Een volledig uitgeruste desktop blijkt dus een hele opgave. Wat zet je er bijvoorbeeld standaard op, zoveel mogelijk of alleen het hoogst noodzakelijke? Daarnaast is het van belang dat dit alles met elkaar geïntegreerd is en een hoge performance heeft, zonder dat het de gebruiker enige moeite kost. De user interface mag natuurlijk helemaal niet vergeten worden. Het kost zowel Apple als Microsoft elk jaar weer miljoenen (of zelfs miljarden) om iets te maken dat goed werkt en wat de 'gewone' gebruik intuïtief snapt.
Maar als de open source wereld die geweldige 'V8 motor' in de vorm van Linux kan maken, kan zij dan ook geen ont-zet-tend goede desktop maken? Ik denk van niet en wel hierom. De gedachte achter Linux is in de basis vrij eenvoudig. Het laat software draaien en zorgt voor de communicatie met randapparatuur zoals netwerk en disk. Voor het volbrengen van deze taak wordt Linux door één man strak in de hand gehouden: Linus Torvalds. Okay, er zijn veel bijdragen vanuit de open source community, maar als het puntje bij paaltje komt bepaald hij hoe het eindproduct er uit ziet.
Om een desktop te laten werken, echter, moeten er tientallen applicaties, systeem processen en andersoortige software gelijktijdig en geïntegreerd, de eindgebruiker een desktopbelevenis geven. Veel van de verschillende onderdelen komen van verschillende projecten, maar moeten naadloos samenwerken. Natuurlijk zijn er Linux gebaseerde systemen met een grafische interface. Maar de primaire focus van distributies zoals redhat en SUSE is het draaien van, zoals SUSE het beschrijft: 'mission-critical computing'. De enige grote distributie met de werkplek als focus is Ubuntu. Ondanks alle energie die hierin gestoken wordt, biedt het nét niet wat Apple of Microsoft wel bieden. Een gelikt product dat de eindgebruiker in vijf minuten kan gebruiken.
Dit alles betekent niet dat Linux geen goed product is. Er zijn weinig motorblokken die zo goed te tunen zijn naar elke behoefte. Je kan er modelhelikopters mee laten vliegen, rekenclusters van duizenden nodes op laten draaien en probleemloos de basis voor de zwaarste databases laten zijn. Voor vele toepassing vormt het de basis waarop applicaties perfect kunnen draaien. Een voorbeeld is één van de hoekstenen van het Internet, de samenvoeging van Linux, Apache, MySQL en Perl/PHP/Python kortweg LAMP-server. Een specifieke oplossing waarvoor de basis van Linux perfect geschikt is.
Zijn er dan geen eenvoudig bruikbare commerciële interfaces? Nee, niet voor de normale desktop. Met Android heeft Google een interface voor de mobiele telefoon gemaakt op basis van Linux. En daar verdienen ze heel veel geld mee. De voor iedereen toegankelijke opensource desktop, volledig gebaseerd op Linux zal er nooit komen. De ultieme kwaliteit die nodig is zal alleen kunnen bestaan als er grote investeringen – in tijd en geld – door een multinational gedaan worden. En geen enkele multinational zal dit ooit doen als er niet heel veel te verdienen valt aan de simpele eindgebruikers.
@Wouter,
alleen bij jezelf telt niet. Bij hoeveel klanten je dat doet is doorslaggevend, dan zie je de bedrijfsmatige kant.
Een beetje ITer installeert beide en kan vergelijken.
@Jan van Leeuwen.
Uiteraard, het was ook meer bedoeld als tegenwicht voor alle “mijn oma kan wel/beter met linux werken” reacties. Overigens gaat dit artikel over thuisgebruikers dus het is niet zo gek boeiend wat de IT’er ervan vindt, er wordt nergens beweerd dat Linux niet bruikbaar is in een kantooromgeving.
@Wouter, dan heb je wel een bijzondere versie van Windows of meer waarschijnlijk gewoon geluk gehad. Ik ken geen OS dat altijd perfect out-of-the-box werkt. Ik ben geen beheerder en zou me zeker geen OS specialist willen noemen, maar ik heb wel alle Windows versies vanaf 3.0 geïnstalleerd en nog tientallen andere OS-en (server en desktop). Bij elkaar moeten dat toch meer dan duizend installaties en migraties zijn geweest; en inderdaad vooral voor klanten. Dat betekent waarschijnlijk meer dan honderdduizend updates.
Zowel bij de installaties, de upgrades als de updates (fixes) van de OS-en gaat het wel eens mis. Zelfs bij exact dezelfde PC of server kan een (her)installatie de ene keer een vervelend probleem opleveren en de andere keer geen enkel probleem. Windows processen werken elkaar soms tegen, updates, drivers, applicaties doen daar vaak een schepje bovenop.
Heb heel veel bewondering voor de makers van OS-en, maar perfect zijn de OS-en nooit.
@ICT-er,
oke, laat ik het dan nuanceren: als ik sommige IT’ers hoor dan is het vrijwel onmogelijk om langer dan een uur onder Windows te werken zonder dat je computer vastloopt of een virus je het leven zuur maakt. Ik heb die problemen al jaren niet meer (ca. 5 pc’s) en hoor er in mijn omgeving eigenlijk ook nooit meer iets over, alleen van mensen die OS of Linux draaien).
@Wouter, het klopt dat de Windows versies van het laatste decennium zo goed zijn geworden, dat resetten zelden nodig is. Het grapje over de “Windows-reset-pen” hoor je ook niet meer. Het malware-gevaar is bij Windows natuurlijk wel veel groter dan bij Linux of Mac OS X. Maar een verstandig mens met enige PC-kennis kan die malware-problemen vrijwel geheel voorkomen.
En voor Windows wordt ook heel veel freeware en open source gemaakt. Daarom willen velen ook nog niet af van Windows 2000, XP of Vista.
Dus kunnen ook de thuisgebruikers de beslissing kiezen voor Seven of Linux nog even uitstellen.
Het is maar net wat je gewend bent, een tig jaar geleden zag je bijna overal Windows; thuis heb ik een netbook staan met Ubuntu Remix voor mij kleindochter, en zij doet daar alles mee, maar thuis bij pa & ma draait nu Windows, met andere woorden; zij is heel erg jong (4 jaar) 2-talig opgevoed, en heeft daar geen enkel prbleem mee. Ook niet met Linux.
Hallo, ik ben hier geboren, en Nederlands is de taal die ik het best beheers, óók dialect. Als de grote meerderheid alleen maar Windows gebruikt, zonder iets anders te proberen, (ja goed te proberen) zal men dat ook nooit onder de knie krijgen. Bij mij thuis staat ook een laptop voor het kleine grut met Ubuntu Remix,
en zij pakken dit feilloos op, terwijl op school toch met Windows wordt gewerkt, hebben zij hier geen enkel probleem mee!!