Laat ik beginnen te vertellen dat ik Linux een warm hart toedraag. Mijn privé server draait Linux, de kids rommelen op Internet met een Linux PC. Zelfs mijn schoonmoeder haar computer kreeg openSUSE toen ze een nieuw 'PC-tje' wilde hebben. Echt, ik vind Linux geweldig! Maar wel met wat kanttekeningen.
Linux is een geweldig product, maar wat is nou Linux? Iedereen praat er over alsof het iets is dat je vast kunt houden en zo kan gebruiken, maar is dat zo? Helaas niet. Linux is als een V8 motorblok op een keukentafel. Als het er doorheen zakt, maakt het herrie, maar verder heb je er niks aan. Pas met de rest van de auto of op zijn minst benzine en een accu om te starten, gaat het blok wat doen. Zo is het ook met Linux. Er moet van alles rondom heen om het te kunnen gebruiken. En om leuk met een muis wat grafische functionaliteit aan te kunnen klikken moet er echt héél veel bij.
Een volledig uitgeruste desktop blijkt dus een hele opgave. Wat zet je er bijvoorbeeld standaard op, zoveel mogelijk of alleen het hoogst noodzakelijke? Daarnaast is het van belang dat dit alles met elkaar geïntegreerd is en een hoge performance heeft, zonder dat het de gebruiker enige moeite kost. De user interface mag natuurlijk helemaal niet vergeten worden. Het kost zowel Apple als Microsoft elk jaar weer miljoenen (of zelfs miljarden) om iets te maken dat goed werkt en wat de 'gewone' gebruik intuïtief snapt.
Maar als de open source wereld die geweldige 'V8 motor' in de vorm van Linux kan maken, kan zij dan ook geen ont-zet-tend goede desktop maken? Ik denk van niet en wel hierom. De gedachte achter Linux is in de basis vrij eenvoudig. Het laat software draaien en zorgt voor de communicatie met randapparatuur zoals netwerk en disk. Voor het volbrengen van deze taak wordt Linux door één man strak in de hand gehouden: Linus Torvalds. Okay, er zijn veel bijdragen vanuit de open source community, maar als het puntje bij paaltje komt bepaald hij hoe het eindproduct er uit ziet.
Om een desktop te laten werken, echter, moeten er tientallen applicaties, systeem processen en andersoortige software gelijktijdig en geïntegreerd, de eindgebruiker een desktopbelevenis geven. Veel van de verschillende onderdelen komen van verschillende projecten, maar moeten naadloos samenwerken. Natuurlijk zijn er Linux gebaseerde systemen met een grafische interface. Maar de primaire focus van distributies zoals redhat en SUSE is het draaien van, zoals SUSE het beschrijft: 'mission-critical computing'. De enige grote distributie met de werkplek als focus is Ubuntu. Ondanks alle energie die hierin gestoken wordt, biedt het nét niet wat Apple of Microsoft wel bieden. Een gelikt product dat de eindgebruiker in vijf minuten kan gebruiken.
Dit alles betekent niet dat Linux geen goed product is. Er zijn weinig motorblokken die zo goed te tunen zijn naar elke behoefte. Je kan er modelhelikopters mee laten vliegen, rekenclusters van duizenden nodes op laten draaien en probleemloos de basis voor de zwaarste databases laten zijn. Voor vele toepassing vormt het de basis waarop applicaties perfect kunnen draaien. Een voorbeeld is één van de hoekstenen van het Internet, de samenvoeging van Linux, Apache, MySQL en Perl/PHP/Python kortweg LAMP-server. Een specifieke oplossing waarvoor de basis van Linux perfect geschikt is.
Zijn er dan geen eenvoudig bruikbare commerciële interfaces? Nee, niet voor de normale desktop. Met Android heeft Google een interface voor de mobiele telefoon gemaakt op basis van Linux. En daar verdienen ze heel veel geld mee. De voor iedereen toegankelijke opensource desktop, volledig gebaseerd op Linux zal er nooit komen. De ultieme kwaliteit die nodig is zal alleen kunnen bestaan als er grote investeringen – in tijd en geld – door een multinational gedaan worden. En geen enkele multinational zal dit ooit doen als er niet heel veel te verdienen valt aan de simpele eindgebruikers.
@Robbie, lees het commentaar nog maar een keertje. Voor veel respondenten is Linux reeds een goed alternatief voor Windows thuis of zelfs de favoriet.
Hoeveel dollars heeft MS je betaald om deze complete bullshit neer te pennen?
Marc, Alex van Hout van omkoping beschuldigen vind ik nergens op slaan. Ik heb even wat van zijn stukken bekeken en hij schrijft goede genuanceerde stukken; zeker geen platte MS reclame.
Natuurlijk probeert hij de lezer te enthousiasmeren met wat hij goed vindt en soms de lezer te prikkelen met wat overdrijvingen (“Een gelikt product dat de eindgebruiker in vijf minuten kan gebruiken”). So What?
Gemeente München heeft inmiddels 14000 keer Linux op de desktop. Klaarblijkelijk zijn er mensen die linux weldegelijk op de desktop willen. Van mijn klanten krijg ik ook steeds vaker de vraag naar linux op de desktop.
Het probleem zit bij de programma’s.
Bij een klant van me staat een windows desktop en een linux desktop. Op de windowsdesktop is een update van zijn programma gedaan en die machine crashed voortdurend vanwege dit programma. De linuxdesktop heeft een OS-Update gehad, in 2 uur was dat gedaan en alles loopt stabiel verder.
Zelf heb ik al jaren linux op de desktop, dat funktioneert net zo goed of beter als windows.
Vandaar dat ik denk dat Alex zelf niet met linux op de desktop werkt, anders had hij dit niet geschreven.
Het kost net zoveel moeite desktoplinux te leren kennen als windowsdesktop.
tja windows is voor mij alleen een spellekes platform
Desktop zelfs win7 hangt regelmatig ,wat raar die V8 linux doet dat niet maar ok Win7 koop je en das al
linux indit geval opensuse 20 min setup en werken (zelfs oudere hardware ( sb-live, creative en windows met meer dan 2 gig is al een probleem van dagen )
Mwah, dacht ik. De Gnome desktopomgeving van Ubuntu ziet er niet super uit, maar ik kan er wel mee doen wat ik mee moet doen: programma’s opstarten, mijn bestanden benaderen, zien of er email binnenkomt of er iemand met mij wil chatten etc. En wil ik een menu alla Apple- dat kan ook- een paar muisklikken verder ziet mijn desktop er als twee druppels hetzelfde uit als de Mac….
Is er dan niets te verbeteren. Ja, dat wel. Je geeft het wel al aan in je artikel, maar werkt het niet uit. Linux is een machtig mooi motorblok. Ubuntu levert daar ook een carrosserie bij. Het probleem is echter dat de carrosserie niet helemaal af is. Om maar de beeldspraak even aan de kant te zetten: wat ik mis is een eenduidige keuze voor een standaardapplicatie voor scannen, foto- en videobewerking en al die overige dagelijkse dingen die een gebruiker doet. Daar is Ubuntu wel mee bezig, maar het wisselt te vaak. Ik hoorde dat F-spot nu ook weer door iets anders wordt vervangen.
Als dit de desktopervaring is waar je het over hebt… Tja dan is dat bij Windows niet veel beter. Standaard zit er niet veel op een aan: of je moet Wordpad en Windows Mail al zo geweldig vinden. Dat is anders bij de Mac. Standaard zit daar alles op wat je als huis- tuin en keukengebruiker nodig hebt en het lijkt zowaar ook nog op elkaar en het sluit redelijk op elkaar aan. Dat is waar het bij Ubuntu nog ontbreekt. Men probeert dat wel voor elkaar te krijgen, maar tot op heden nog redelijk tevergeefs. Maar er worden vorderingen gemaakt-zie versie 10.10.
Overigens: als je wilt meewerken aan het verbeteren van Ubuntu en dan met name de desktopervaring, dan kan dat. Ik doe dat zelf ook regelmatig via 100 paper cuts e.d. Mede dankzij mij is er nu bij het afdrukken naar bestand een keuzebutton waarbij je kunt kiezen voor een .ps of .pdf bestand.
@Hein, vergeet niet het prijsverschil tussen mac en linux . . . . dat is aanzienlijk.
Overigens als je met KDE4 aan de slag gaat, dat gaat ook met ubuntu, dat ziet er “gelikt” uit en werkt ook nog.
En je heb gelijk, een gemelde bug in 9.10 is in 10.04 verdwenen, ze luisteren klaarblijkelijk.
Raar artikel; ik heb niet de indruk dat de auteur de moeite heeft genomen wat populaire distributies uit te proberen. Ik ken Ubuntu pas een paar maanden maar draai er (Microsoft) Office op, Firefox en Thunderbird. Dat is mijn basis behoefte. Maar via het softwarecentrum liggen er nog duizenden applicaties te wachten mocht ik daar behoefte aan hebben. Op een oud netbook heb ik Ubuntu Netbook edition gezet en ook dit bevalt heel goed. Daarnaast gebruik ik ook XP en Vista. Maar in vele opzichten is Ubuntu beter.
Ik krijg toch steeds meer de indruk dat alleen IT-ers tegenwoordig nog problemen met Windows hebben. Bij mij werkt het al jaren out-of-the-box, zonder enig probleem.
De nieuwste versie van Ubuntu daarentegen, die bleef hangen tijdens de installatie, problemen met de videokaart. Was voor de Linux-fans uiteraard geen probleem want met een paar commando’s inkloppen in een tekstmodus te verhelpen. Installatiebestand was na twee maanden nog niet ontdaan van het probleem. Linux volwassen en geschikt voor iedereen? Tuurlijk…
Volgens mij is er best een consumentenmarkt voor EasyPeasy Linux. Prachtig voor een internet, skype kantoor en e-mail desktop en laptop. http://www.geteasypeasy.com/ Het gaat hierbij om een versimpelde Ubuntudistributie.
Zelf houd ik het bij OS X maar dat vereist voor probleemloze werking zonder gedoe met kexts Apple hardware.