Laat ik beginnen te vertellen dat ik Linux een warm hart toedraag. Mijn privé server draait Linux, de kids rommelen op Internet met een Linux PC. Zelfs mijn schoonmoeder haar computer kreeg openSUSE toen ze een nieuw 'PC-tje' wilde hebben. Echt, ik vind Linux geweldig! Maar wel met wat kanttekeningen.
Linux is een geweldig product, maar wat is nou Linux? Iedereen praat er over alsof het iets is dat je vast kunt houden en zo kan gebruiken, maar is dat zo? Helaas niet. Linux is als een V8 motorblok op een keukentafel. Als het er doorheen zakt, maakt het herrie, maar verder heb je er niks aan. Pas met de rest van de auto of op zijn minst benzine en een accu om te starten, gaat het blok wat doen. Zo is het ook met Linux. Er moet van alles rondom heen om het te kunnen gebruiken. En om leuk met een muis wat grafische functionaliteit aan te kunnen klikken moet er echt héél veel bij.
Een volledig uitgeruste desktop blijkt dus een hele opgave. Wat zet je er bijvoorbeeld standaard op, zoveel mogelijk of alleen het hoogst noodzakelijke? Daarnaast is het van belang dat dit alles met elkaar geïntegreerd is en een hoge performance heeft, zonder dat het de gebruiker enige moeite kost. De user interface mag natuurlijk helemaal niet vergeten worden. Het kost zowel Apple als Microsoft elk jaar weer miljoenen (of zelfs miljarden) om iets te maken dat goed werkt en wat de 'gewone' gebruik intuïtief snapt.
Maar als de open source wereld die geweldige 'V8 motor' in de vorm van Linux kan maken, kan zij dan ook geen ont-zet-tend goede desktop maken? Ik denk van niet en wel hierom. De gedachte achter Linux is in de basis vrij eenvoudig. Het laat software draaien en zorgt voor de communicatie met randapparatuur zoals netwerk en disk. Voor het volbrengen van deze taak wordt Linux door één man strak in de hand gehouden: Linus Torvalds. Okay, er zijn veel bijdragen vanuit de open source community, maar als het puntje bij paaltje komt bepaald hij hoe het eindproduct er uit ziet.
Om een desktop te laten werken, echter, moeten er tientallen applicaties, systeem processen en andersoortige software gelijktijdig en geïntegreerd, de eindgebruiker een desktopbelevenis geven. Veel van de verschillende onderdelen komen van verschillende projecten, maar moeten naadloos samenwerken. Natuurlijk zijn er Linux gebaseerde systemen met een grafische interface. Maar de primaire focus van distributies zoals redhat en SUSE is het draaien van, zoals SUSE het beschrijft: 'mission-critical computing'. De enige grote distributie met de werkplek als focus is Ubuntu. Ondanks alle energie die hierin gestoken wordt, biedt het nét niet wat Apple of Microsoft wel bieden. Een gelikt product dat de eindgebruiker in vijf minuten kan gebruiken.
Dit alles betekent niet dat Linux geen goed product is. Er zijn weinig motorblokken die zo goed te tunen zijn naar elke behoefte. Je kan er modelhelikopters mee laten vliegen, rekenclusters van duizenden nodes op laten draaien en probleemloos de basis voor de zwaarste databases laten zijn. Voor vele toepassing vormt het de basis waarop applicaties perfect kunnen draaien. Een voorbeeld is één van de hoekstenen van het Internet, de samenvoeging van Linux, Apache, MySQL en Perl/PHP/Python kortweg LAMP-server. Een specifieke oplossing waarvoor de basis van Linux perfect geschikt is.
Zijn er dan geen eenvoudig bruikbare commerciële interfaces? Nee, niet voor de normale desktop. Met Android heeft Google een interface voor de mobiele telefoon gemaakt op basis van Linux. En daar verdienen ze heel veel geld mee. De voor iedereen toegankelijke opensource desktop, volledig gebaseerd op Linux zal er nooit komen. De ultieme kwaliteit die nodig is zal alleen kunnen bestaan als er grote investeringen – in tijd en geld – door een multinational gedaan worden. En geen enkele multinational zal dit ooit doen als er niet heel veel te verdienen valt aan de simpele eindgebruikers.
@Pascal
“Een systeem word pas volwassen genoemd wanneer kleuters er mee om kunnen gaan”
“Het zijn de eindgebruikers die vonden dat het net zo’n twijfelachtig karakter moet hebben als MicroSoft en Apple vinden.”
Die eindgebruiker toch 🙂
Toen Linux werd uitgevonden/ontwikkeld (whatever) was het toch vooral een techneuten-systeem. De eindgebruiker is pas veel later in beeld gekomen.
Succesvolle invoer van OS of wat voor software dan ook valt of staat toch echt met gebruikersacceptatie.
@Kaspar, Windows was 15 jaar lang gebaseerd op DOS. Pas daarna nam Microsoft de gebruiker serieus en kwam het mooie, behoorlijk compatibele en gebruiksvriendelijke Windows 2000 Professional op de markt.
(Toen was MS nog bang dat OS/2 een succes zou gaan worden, maar dat is niet doorgegaan wegens de stammenstrijd binnen IBM.)
@Hetkanwel
Neem me niet kwalijk, ik heb inderdaad nooit gewerkt met MacOS. Mag niet van Steve, omdat ik zijn hardware niet heb gekocht 😉
@Cavewalker
Prachtige opmerking!
De auteur, een heuze “Expert van Computable voor de onderwerpen Infrastructuur, Besturingssystemen en Maatschappij” spreekt zichzelf in een paar zinnen al tegen. Grappig.
O, m’n 68-jarige schoonmoe skypt me vanaf haar linux-PC… Even antwoorden… DOEI !
Guys, rustig toch. Ik draai met veel plezier en succes een linux (suse) desktop. En ook mijn moeder, op OS gebied een analfabeet, heeft een suse desktop. En als ze problemen heeft is het maar een telefoontje om het op te lossen (net zoals dat bij de oude W98 PC ging). Mijn advies is dan ook een linux desktop, al ben ik daarbij dan misschien een beetje bevooroordeeld.
Toch kan ik de opmerking van Kaspar ook wel waarderen. Nog niet zo lang geleden had de linux community de gebruiker nog niet gevonden. Daar is echter in de laatste jaren duidelijk een verandering in gekomen. De desktop is echt volwassen geworden, en voor 9 van de 10 toepassingen is een goed alternatief in linux te vinden. De enige uitzondering heeft meestal te maken met de closed source (vendor lock-in) toepassingen te maken. Denk dan aan specifieke patenten op video formaten of heel specifieke (vaak leverancier specifieke) toepassingen.
Het lastigste is het vinden van de juiste applicatie voor een toepassing. Er zijn zoveel bomen in het bos. Kies dan de omgeving die het best bij je eisen past. Ubuntu is een perfect systeem voor de beginnende linux gebruiker, net zoals windows dat is voor een gemiddelde PC gebruiker. Wil je iets anders dan kan dat, zowel in applicatie en voor OS. Maar soms vergt dat dan wel wat extra kennis van de gebruiker.
En wat denkt de weledele Auteur over LinuxMint.
Als die niet klaar is voor de thuisgebruiker heet ik otto.
Na de zeer snelle installatie werkt alles out off the box.
Wanneer u mij niet geloofd zie alhier.
http://www.linuxmintusers.be/forum/index.php
En voor Ubuntu zie hier.
http://forum.ubuntu-nl.org/
Geen Linux voor de thuis gebruiker met respect maar de titel is een lachertje.
MVG Wanda.
Marketing vs techniek: Win vs Lin, Mac vs HTC?
Het is allemaal perceptie ..http://www.youtube.com/watch?v=FL7yD-0pqZg
Ik werk al zes jaar thuis met Linux en op mijn werk met Windows. in het begin was het lastig om Suse bijvoorbeeld te installeren, maar tegenwoordig is dat zo ontzettend eenvoudig.
Je installeert software via Yast veilig en betrouwbaar. De afhankelijkheden worden ook opgelost. Voor elk programma is tegenwoordig wel een linux alternatief.
Als je het eenmaal gewend ben dan is Linux snel en veilig.
Dit is nu juist een Linux distributie die heel erg geschikt is voor thuisgebruik. Ubuntu en Fedora waarschijnlijk ook maar die ken ik weer niet zo goed.
Voorbeeld: Ik kreeg van mijn werk een Dell desktop mee omdat ze die niet nodig hadden. Uiteraard zonder Windows. Dus ik windows er op zetten. Kon er mee aan de slag? Nee want de drivers van de videokaart, geluidskaart en nog een aantal andere dingen ontbraken en kwamen niet standaard voor en moest naar de site van Dell om deze te downloaden.
Toen Ubuntu er maar op gezet. Binnen 20 minuten kon ik er mee aan de slag. Firefox, Thunderbird, aMSN en Open Office er op en ik kon aan de gang!
Ik ben tevreden en de rest van het gezin ook.
Ik heb dezelfde ervaring als Paul. Ik heb een laptop overgenomen van het bedrijf. Een clean install met Windows uitgevoerd, maar ik kon niet eens internet op. Alleen met een tweede PC kon het probleem opgelost worden. Daarna moest ik nog eens vijf drivers (voor audio, video, touchpad, wireless en modem) handmatig downloaden en installeren. Bij Windows PC’s heb je vaak een recovery disk (die had ik toen nog niet), maar dan krijg je automatisch applicaties en reclame op je PC die je niet wilt hebben. Dan kan je weer gaan opschonen.
Windows drivers zijn er in overvloed, maar ze zijn vaak te specifiek. Een iets andere firmware of Windows versie en het werkt meestal niet meer. Als ik Linux op een grote desktop installeer met allerlei nieuwe maar ook heel oude randapparatuur, dan werkt het wel. Oude SCSI en Iomega interfaces worden gewoon herkend en ondersteund, net als de nieuwste wireless apparatuur.
Het overgrote deel van het commentaar heeft als insteek, ja maar Linux is WEL geweldig. Om vervolgens de fantastische kwaliteiten van die V8 motor te beschrijven. En als toetje Microsft een veeg uit de pan te geven.
Daar gaat het de schrijver van dit artikel dus niet om! Sterker nog, het bevestigt juist zijn boodschap: “De voor iedereen toegankelijke opensource desktop, volledig gebaseerd op Linux zal er nooit komen”.