Laat ik beginnen te vertellen dat ik Linux een warm hart toedraag. Mijn privé server draait Linux, de kids rommelen op Internet met een Linux PC. Zelfs mijn schoonmoeder haar computer kreeg openSUSE toen ze een nieuw 'PC-tje' wilde hebben. Echt, ik vind Linux geweldig! Maar wel met wat kanttekeningen.
Linux is een geweldig product, maar wat is nou Linux? Iedereen praat er over alsof het iets is dat je vast kunt houden en zo kan gebruiken, maar is dat zo? Helaas niet. Linux is als een V8 motorblok op een keukentafel. Als het er doorheen zakt, maakt het herrie, maar verder heb je er niks aan. Pas met de rest van de auto of op zijn minst benzine en een accu om te starten, gaat het blok wat doen. Zo is het ook met Linux. Er moet van alles rondom heen om het te kunnen gebruiken. En om leuk met een muis wat grafische functionaliteit aan te kunnen klikken moet er echt héél veel bij.
Een volledig uitgeruste desktop blijkt dus een hele opgave. Wat zet je er bijvoorbeeld standaard op, zoveel mogelijk of alleen het hoogst noodzakelijke? Daarnaast is het van belang dat dit alles met elkaar geïntegreerd is en een hoge performance heeft, zonder dat het de gebruiker enige moeite kost. De user interface mag natuurlijk helemaal niet vergeten worden. Het kost zowel Apple als Microsoft elk jaar weer miljoenen (of zelfs miljarden) om iets te maken dat goed werkt en wat de 'gewone' gebruik intuïtief snapt.
Maar als de open source wereld die geweldige 'V8 motor' in de vorm van Linux kan maken, kan zij dan ook geen ont-zet-tend goede desktop maken? Ik denk van niet en wel hierom. De gedachte achter Linux is in de basis vrij eenvoudig. Het laat software draaien en zorgt voor de communicatie met randapparatuur zoals netwerk en disk. Voor het volbrengen van deze taak wordt Linux door één man strak in de hand gehouden: Linus Torvalds. Okay, er zijn veel bijdragen vanuit de open source community, maar als het puntje bij paaltje komt bepaald hij hoe het eindproduct er uit ziet.
Om een desktop te laten werken, echter, moeten er tientallen applicaties, systeem processen en andersoortige software gelijktijdig en geïntegreerd, de eindgebruiker een desktopbelevenis geven. Veel van de verschillende onderdelen komen van verschillende projecten, maar moeten naadloos samenwerken. Natuurlijk zijn er Linux gebaseerde systemen met een grafische interface. Maar de primaire focus van distributies zoals redhat en SUSE is het draaien van, zoals SUSE het beschrijft: 'mission-critical computing'. De enige grote distributie met de werkplek als focus is Ubuntu. Ondanks alle energie die hierin gestoken wordt, biedt het nét niet wat Apple of Microsoft wel bieden. Een gelikt product dat de eindgebruiker in vijf minuten kan gebruiken.
Dit alles betekent niet dat Linux geen goed product is. Er zijn weinig motorblokken die zo goed te tunen zijn naar elke behoefte. Je kan er modelhelikopters mee laten vliegen, rekenclusters van duizenden nodes op laten draaien en probleemloos de basis voor de zwaarste databases laten zijn. Voor vele toepassing vormt het de basis waarop applicaties perfect kunnen draaien. Een voorbeeld is één van de hoekstenen van het Internet, de samenvoeging van Linux, Apache, MySQL en Perl/PHP/Python kortweg LAMP-server. Een specifieke oplossing waarvoor de basis van Linux perfect geschikt is.
Zijn er dan geen eenvoudig bruikbare commerciële interfaces? Nee, niet voor de normale desktop. Met Android heeft Google een interface voor de mobiele telefoon gemaakt op basis van Linux. En daar verdienen ze heel veel geld mee. De voor iedereen toegankelijke opensource desktop, volledig gebaseerd op Linux zal er nooit komen. De ultieme kwaliteit die nodig is zal alleen kunnen bestaan als er grote investeringen – in tijd en geld – door een multinational gedaan worden. En geen enkele multinational zal dit ooit doen als er niet heel veel te verdienen valt aan de simpele eindgebruikers.
“Geen Linux voor de thuisgebruiker”
“Mijn privé server draait Linux, de kids rommelen op Internet met een Linux PC. Zelfs mijn schoonmoeder haar computer kreeg openSUSE toen ze een nieuw ‘PC-tje’ wilde hebben.”
I rest my case…
Het enige dat Linux (of enig ander OS, want er zijn er zovelen waar je nooit wat over hoort) ongeschikt maakt voor de desktop zijn de marketing machines van MicroSoft en Apple.
Iedereen kan met een OpenSource Systeempje prima uit de voeten.
Vertel me nu niet dat juist jij (als in generiek, dus niet op de man af) zo’n speciale toepassing hebt dat je daarvoor systeem X (of W for that mather, X is in deze idd geen generieke parameter) nodig hebt om je zooi te kunnen draaien, je geeft daarmee n.l. enkel je vendorlockin of anderswel je onwetendheid toe.
Tja, deze reacties zijn te verwachten in een techneuten-hol. Deze mensen hebben sowieso geen moeite met het draaien van Linux, des te meer met het draaien van de gangbare OS’-en.
Ook begrip voor “toespitsing op doelgroep” en dat ergens een economische motor achter de technische motor moet zitten zullen weinig gehoor krijgen.
@WL van Geldrop. Sluit ik mij bij aan. Als er gebruikers zijn, die toch zouden laten blijken, dat ze het moeilijk vinden om met Linux te werken, worden ze meteen door de techneuten voor ‘achterlijk’ uitgemaakt.
De Linux-uitvinders hadden gewoon wat te laat door, dat er ook zoiets als een eindgebruiker bestond…
Een gelikt product dat de eindgebruiker in vijf minuten kan gebruiken.
Is Windows dat of OSX? Vraag het de gebruikers eens!
Alleen wie 1 systeem gewend is (ms) zal de volgende versie snel gebruiken alhoewel dat bij win98-naar-winxp en bij winxp-naar-win7 ook niet waar is.
Volgens mij werk je zelf niet met Linux op de desktop anders kan ik zoveel onzin niet verklaren. KDE 4 is heel veel gelikter als Windows of OSX.
@WL van Geldrop Ik ken genoeg niet-techneuten (doorsnee gebruikers) die snel met Ubuntu en OpenOffice kunnen omgaan. Zelfs mijn dochter van 5 kan ermee overweg.
@WL van Geldorp en Kaspar: Linux is inderdaad niet zo commercieel. Zo zie je bijvoorbeeld dat commerciële firma’s behoeften creëren en dat Linux enkel bestaande behoeftes opvult. Natuurlijk zal Linux niet met een besturingssysteem uitkomen voor een tablet als iedereen een tablet als nutteloos beschouwt. Wanneer echter een mediamachtig bedrijf beweert dat iedereen een tablet nodig heeft, dan verkopen ze als zoete broodjes. Linux werkt dus naar de eindgebruiker toe terwijl andere firma’s de eindgebruiker naar hun kamp trekken.
Laat ik nog even zeggen dat mijn grootmoeder sneller weg is met ubuntu dan met windows. Linux is dus zeker niet moeilijker dan Windows of Mac Os X maar er zit gewoon geen reclame machine achter Linux.
Kaspar, je laat wel blijken dat je kennis van Linux wel heel erg beperkt is.
Linux is niet uitgevonden maar ontwikkeld. en een eerste instantie slechts door hobbyisten.
Het zijn de eindgebruikers die vonden dat het net zo’n twijfelachtig karakter moet hebben als MicroSoft en Apple vinden.
Tegenwoordig snappen de meeste mensen niet eens dat je met een GUI ook prima kan werken zonder al die desktop onzin. maar ja…. de meeste ICTers weten dat ook niet meer.
@Kaspar, als eindgebruiker ben ik het niet met je eens. Windows heeft steeds meer toeters en bellen waar ik als eindgebruiker niet om gevraagd heb. Daardoor profiteer ik steeds minder van de extra snelheid van de hardware.
Helaas is Windows wat onze Oosterburen überkonstruiert noemen.
Omdat ze Windows te complex hebben gemaakt zijn er veel beveiligingsproblemen. Om toch professioneel over te komen, laten ze steeds weer die onnozele beveiligingsmeldingen zien. Hoezo gebruiksvriendelijk? (Óver die Internet Explorer reclame zullen we het maar niet hebben).
Verder is Windows bij de installatie en het beheer allesbehalve gebruiksvriendelijk door de vele beschermingsmaatregelen tegen illegaal kopiëren. Bij Windows moet je steeds weer bewijzen dat je een eerlijke gebruiker bent; vaak ook bij het updaten om MS fouten te herstellen.
En WL van Geldrop, laat eens een gewone gebruiker een kale PC met Linux en applicaties installeren met bijvoorbeeld een Ubuntu CD en nog een kale PC met Windows en vergelijkbare applicaties installeren. Eens kijken wat het snelst gedaan is.
Ik blijf toch echt bij Ubuntu, wat een verademing, en dat na 30 jaar window$, en internet exploder.
Ik run de Beta testversie van Ubuntu 10.10, upgraden is een makkie, lol
Systeem getest, stond maar 1 port open, nml http:// en dat terwijl de tester in mijn eigen LAN zat…dat zul je echt niet tegenkomen, bij de vuurmuur van window$.
Geef mij maar Open source software, ach ja, tis ff wennen, maar de meest progjes zijn voorhanden.