Laat ik beginnen te vertellen dat ik Linux een warm hart toedraag. Mijn privé server draait Linux, de kids rommelen op Internet met een Linux PC. Zelfs mijn schoonmoeder haar computer kreeg openSUSE toen ze een nieuw 'PC-tje' wilde hebben. Echt, ik vind Linux geweldig! Maar wel met wat kanttekeningen.
Linux is een geweldig product, maar wat is nou Linux? Iedereen praat er over alsof het iets is dat je vast kunt houden en zo kan gebruiken, maar is dat zo? Helaas niet. Linux is als een V8 motorblok op een keukentafel. Als het er doorheen zakt, maakt het herrie, maar verder heb je er niks aan. Pas met de rest van de auto of op zijn minst benzine en een accu om te starten, gaat het blok wat doen. Zo is het ook met Linux. Er moet van alles rondom heen om het te kunnen gebruiken. En om leuk met een muis wat grafische functionaliteit aan te kunnen klikken moet er echt héél veel bij.
Een volledig uitgeruste desktop blijkt dus een hele opgave. Wat zet je er bijvoorbeeld standaard op, zoveel mogelijk of alleen het hoogst noodzakelijke? Daarnaast is het van belang dat dit alles met elkaar geïntegreerd is en een hoge performance heeft, zonder dat het de gebruiker enige moeite kost. De user interface mag natuurlijk helemaal niet vergeten worden. Het kost zowel Apple als Microsoft elk jaar weer miljoenen (of zelfs miljarden) om iets te maken dat goed werkt en wat de 'gewone' gebruik intuïtief snapt.
Maar als de open source wereld die geweldige 'V8 motor' in de vorm van Linux kan maken, kan zij dan ook geen ont-zet-tend goede desktop maken? Ik denk van niet en wel hierom. De gedachte achter Linux is in de basis vrij eenvoudig. Het laat software draaien en zorgt voor de communicatie met randapparatuur zoals netwerk en disk. Voor het volbrengen van deze taak wordt Linux door één man strak in de hand gehouden: Linus Torvalds. Okay, er zijn veel bijdragen vanuit de open source community, maar als het puntje bij paaltje komt bepaald hij hoe het eindproduct er uit ziet.
Om een desktop te laten werken, echter, moeten er tientallen applicaties, systeem processen en andersoortige software gelijktijdig en geïntegreerd, de eindgebruiker een desktopbelevenis geven. Veel van de verschillende onderdelen komen van verschillende projecten, maar moeten naadloos samenwerken. Natuurlijk zijn er Linux gebaseerde systemen met een grafische interface. Maar de primaire focus van distributies zoals redhat en SUSE is het draaien van, zoals SUSE het beschrijft: 'mission-critical computing'. De enige grote distributie met de werkplek als focus is Ubuntu. Ondanks alle energie die hierin gestoken wordt, biedt het nét niet wat Apple of Microsoft wel bieden. Een gelikt product dat de eindgebruiker in vijf minuten kan gebruiken.
Dit alles betekent niet dat Linux geen goed product is. Er zijn weinig motorblokken die zo goed te tunen zijn naar elke behoefte. Je kan er modelhelikopters mee laten vliegen, rekenclusters van duizenden nodes op laten draaien en probleemloos de basis voor de zwaarste databases laten zijn. Voor vele toepassing vormt het de basis waarop applicaties perfect kunnen draaien. Een voorbeeld is één van de hoekstenen van het Internet, de samenvoeging van Linux, Apache, MySQL en Perl/PHP/Python kortweg LAMP-server. Een specifieke oplossing waarvoor de basis van Linux perfect geschikt is.
Zijn er dan geen eenvoudig bruikbare commerciële interfaces? Nee, niet voor de normale desktop. Met Android heeft Google een interface voor de mobiele telefoon gemaakt op basis van Linux. En daar verdienen ze heel veel geld mee. De voor iedereen toegankelijke opensource desktop, volledig gebaseerd op Linux zal er nooit komen. De ultieme kwaliteit die nodig is zal alleen kunnen bestaan als er grote investeringen – in tijd en geld – door een multinational gedaan worden. En geen enkele multinational zal dit ooit doen als er niet heel veel te verdienen valt aan de simpele eindgebruikers.
Hoewel ik je mening uiteraard niet deel komt het zoals altijd weer op het zelfde neer.
Een systeem word pas volwassen genoemd waneer kleuters er mee om kunnen gaan.
Geen wonder dat behoorlijke IT mensen slechts met een lampje te vinden zijn.
Geheel op Linux gebaseerde toegankelijke desktop zal er inderdaad nooit komen.
Dit is omdat Linux een kernel is, niet een distributie.
Red Hat en SuSe verkopen distributies van een heel scala aan GNU software die op een Linux kernel draaien.
De GUI’s waar Apple en Microsoft mee aankomen zijn echt niet zaligmakend en er zijn een hoop GUI’s die stukken beter zijn dan die van hun.
Het aantal window managers dat onder X11 geprobeerd kunnen worden is bizar en ik ben van mening dat Ubuntu te veel Apple en Microsoft probeert na te apen.
Voor de rest snap ik de titel niet? Zal wel aan mij liggen.
Het betere knip en plakwerk uit een artikel van 10 jaar geleden?
” De ultieme kwaliteit die nodig is zal alleen kunnen bestaan als er grote investeringen – in tijd en geld – door een multinational gedaan worden. En geen enkele multinational zal dit ooit doen als er niet heel veel te verdienen valt aan de simpele eindgebruikers.”
Eén woord: Google.
Vergeet niet dat ChromeOS Linux is (met een paar onderdelen uit de kernel gesloopt, maar het blijft in essentie Linux.)
Google heeft het geld en de macht om Microsoft echt een flinke dreun te geven, met ChromeOS zou Linux eindelijk eens echt kunnen doorbreken. Oké, het gros van de mensen zal niet doorhebben dat het Linux is maar dat is juist mooi; een besturingssysteem hoort eigenlijk onzichtbaar te zijn.
Voor het veroveren van de desktop is momenteel al mijn hoop op Google gericht.
Je zegt in feite dat zonder commerciele drang Linux niet gebruiksvriendelijk zal worden… zucht…
Wat een kolder! Linux IS al gebruiksvriendelijker dan bepaalde commerciele OS’en, en wellicht JUIST doordat het gedreven wordt door mede-gebruikers en niet alleen door commercie.
Ik heb mensen met Ubuntu eindelijk hun PC lekker zien gebruiken, die eerder met het commerciele Windows vast kwamen te zitten.
Ubuntu 10.4 biedt een uitstekende basis voor wie met Linux aan de gang wil. Hoef je niks meer aan te doen, maar je mag natuurlijk tunen zo veel je wilt. In de balk biedt het “mij-menu” directe integratie met e-mail, chatten, en micro-bloggen naar diverse platforms (twitter enzo). Een klikje op je klok, en je ziet welke taken je in mail-client hebt staan… Dat is toch echt integratie, Alex! Even software-neuzen EN installeren met een enkel vinkje in het Ubuntu Software-Center… probeer dat maar eens in de commerciele OS’en.
O, de Indiase buurman komt even m’n PC gebruiken… wacht, ik zet de desktop en alle programma’s wel even in het Engels. Of heb je liever Hindi, buurman? Kwestie van een vinkje weer. Lukt je niet met MacOS, wel?
Ik moet denken aan m’n buurvrouw, die een nieuwe PC met windows had. Direct na aanzetten ging die zeuren dat hij “niet veilig” is (want geen antivirus erop ofzoiets technisch). NET gekocht, NU al onveilig! Buuf helemaal in de stress…
Blijkt ie propvol nagware en trial-ware te zitten (MS-Office Trial 60 dagen, McAfee antivirus 30 dagen, en zo meer). Bijzonder irri. O ja, ze wilde liever Engels, maar deze winkel had WinXP alleen in het NL (want al voorgeinstalleerd). Rommelig dat Windows, heel rommelig! Alleen al het onoverzichtelijke start-menu is een drama! Het start-menu in Gnome (dus ook in Ubuntu) is keurig per onderwerp (“kantoor”, “internet”, enz.) terwijl in Windows het maar een allegaartje is van software-merken en categorieën, en dus meestal een onoverzichtelijke brei (vergelijk http://www.techchee.com/wp-content/uploads/2008/09/original-windows-start-menu-120908.jpg maar eens met http://pricklytech.files.wordpress.com/2010/04/ubuntu-terminal.png
Door de commercie kan Windows de gedupeerde Vista-gebruikers niet een gratis upgrade aanbieden naar Windows7, terwijl ik moeiteloos Ubuntu 9 naar Ubuntu 10 hebt geupgrade onlangs. Gratis en soepel! Een vinkje was weer voldoende.
Samenvattend: JUIST door het open karakter van Linux wordt het razendsnel steeds gebruiksvriendelijker!
Voor m’n buurvrouw, m’n schoonmoeder en mijzelf is Ubuntu een verademing. Eindelijk een PC die gewoon lekker werkt! Lang leve het gebrek aan commercie, lang leve de gebruiker, lang leve Linux!
Ik heb gisteren een info bijeenkomst gegeven over oa Ubuntu desktop/server, OpenOffice en OpenERP.
Dit soort producten spreekt het MKB aan, men is zeer geïnteresseerd. FOSS leeft veel meer onder het bedrijfsleven dan men denkt!!!
Zelfs een bedrijf wat alleen Microsoft Office trainingen geeft, merkt een verschuiving naar OpenOffice.
Hier ligt een hele markt open, maar veel Microsoft only bedrijven hebben last van tunnelvisie.
Zoals Technicus het al zei, Linux is alleen maar de kern van het hele gebeuren. Pas met een distrobutie (Ubuntu, Red Hat, Debian, OpenSuse, etc) krijg je het voor elkaar om een desktop of server te runnen.
Toegegeven, vroeger had het nogal voeten in aarde om een desktop te laten draaien met Linux. Maar in die tijd was Windows net zo goed een lastig te onderhouden product. Tegenwoordig echter, heb je werkende live-cd’s; installeren is niet eens nodig om een werkende desktop te hebben. Natuurlijk is het handiger als je het geinstalleerd hebt staan, omdat je dan wat makkelijker dingen op kan slaan. Een installatie van distrobutie is echter ook niet moeilijker dan een Windows installatie.
Je download de desktop editie of geeft bij het installeren aan dat je een desktop wilt hebben en voila, je krijgt de meest gangbare programma’s direct geinstalleerd. Hardware detectie en instellen van de grafische omgeving gaat allemaal automatisch.
En ik hoor daar wel verweerwoorden over de uitzonderingen, maar hoe vaak moet je bij Windows nou nog steeds worstelen met de juiste drivers? Persoonlijk denk ik dat als je beide omgevingen en hun moeilijkheden op een weegschaal legt, dat je redelijk gelijk uitkomt. Echter heb je bij een Linux distrobutie wel support vanuit de hele wereld, gratis.
“De enige grote distributie met de werkplek als focus is Ubuntu. Ondanks alle energie die hierin gestoken wordt, biedt het nét niet wat Apple of Microsoft wel bieden. Een gelikt product dat de eindgebruiker in vijf minuten kan gebruiken.”
Lijkt mij meer gewenning. SMS sturen met cijfertoetsen repeterend induwen tot de gewenste letter op je GSM schermpje staat. Niet intuitief en gelikt, toch doet iedere moderne mamma dat paar maal per dag. Zijn ze gewend.;-)
Waar dient de titel van dit artikel voor? Moet hier een onderwerp gelanceerd worden of de infrastructuur architect? Ik vind dit eigenlijk een beetje jodelen op het net. Joehoe, ik ben hierrrrr!
@ Michiel over iets dat Linux wel kan en OSX niet zou kunnen: Je bent blijkbaar nog nooit met OSX bezig geweest, talen wijzigen is namelijk heel eenvoudig:
Open het paneel ‘Taal’ van het paneel ‘Taal en tekst’ in Systeemvoorkeuren
Sleep de taal die u wilt gebruiken in menu’s en berichten naar de bovenste positie in de lijst en kies vervolgens een optie voor gesorteerde lijsten.
En je Hindi buurman kan in het Hindi aan het werk op je Mac