Waarom zijn mensen zo trots op het apparaat dat ze gebruiken? Waarom moet ik weten dat iemand perse Windows op zijn telefoon wil gebruiken. Is hij of zij zo blij dat er, ongetwijfeld na een hele avond proberen, iets werkt? Of verwachten ze opgenomen te worden in de hemel van bellers met een besturingssysteem. Het begint bij de fabrikant van de apparatuur die handig in elk apparaat zo'n zinnetje verstopt en dat standaard meestuurt. De gebruiker weet dat vaak niet eens en blijft maar reclame meesturen. Maar wat moet ik daar mee?
Ik kreeg ze al een tijdje via LinkedIn, van mijn eigen kennissen nog wel. Vooral 'Sent from my iPhone' is daar erg populair. Toen mijn collega onlangs 'Sent from my Windows Phone' als afsluiter gebruikte, had ik even Youp willen zijn. Ik had in één keer het hele fenomeen met 'Buckler' door de gootsteen gespoeld. Waarom moet ik weten dat iemand perse Windows op zijn telefoon wil gebruiken?
De besturingssystemen voor mobiele apparatuur buitelen over elkaar heen. Computable staat vol met berichten van bedrijven die een product gaan ontwikkelen, gelanceerd of uit de markt genomen hebben op basis van het besturingssysteem van … noem ze maar op. Je leest bijna nooit dat een besturingssysteem gebruikt wordt, behalve in bovenstaande gevallen.
Leg je oor te luister bij de 'gewone' gebruiker. Daar hoor je over de rampen met het apparaat. De symptomen vertellen, dat er iets mis is met het besturingssysteem. Soms is het een combinatie met de applicatie en soms heeft de beheerder het niet helemaal overzien. Het gevolg: dagen productieverlies, veel extra uren, ergernis, gefrustreerde ict'ers en gebruikers. Bescheidenheid past de ontwikkelaars van besturingssystemen.
Ook voor desktops geldt dit. Ik zie al maanden op tegen de migratie naar een nieuwe versie Windows. Aan de andere manier van werken ben ik snel gewend. De nieuwe look is zelfs wel aardig. Maar dan… weken ben je bezig om de instellingen in de toepassingen weer op een werkbaar niveau te krijgen. Ja ik weet dat er tools zijn die kunnen helpen. Ik wil op mijn desktop of telefoon niet zien dat er een Windows of Linux of nog een ander besturingssysteem in zit, laat staan dat ik voor de zoveelste keer tientallen instellingen juist moet zien te krijgen. Ik wil alleen maar toepassingen gebruiken.
Deze wens lijkt iets uit het verleden. Als de ontwikkelaars van een besturingssysteem voor zichzelf vaststellen dat het doet wat het moet doen, namelijk de applicatie scheiden van de apparatuur, scheelt dat veel frustratie bij de gebruiker en mij een groot aantal meldingen in LinkedIn. Het besturingssysteem mag best minder zichtbaar.
Ik denk dat het fenomeen zijn origine heeft vanuit de tijd toen alles opeens met Windows of Microsoft produkten gedaan moest worden.
De groep die daar tegen was ging dingen doen zoals “Website is optimised for the Lynx browser!”
Langzamerhand is het een vorm van geaccepteerde reclame geworden, waar niemand eigenlijk iets aan heeft.
Leuk, dat je vanaf een blackberry stuurt, maar wat moet je ermee? Je hebt je eigen voorkeur voor jouw soort smartphone.
Maar wat ook speelt is dat met de vervlakkig van diepergaande technische kennis tov platformen, zij eigenlijk een nieuwe era ingeslagen zijn, waar ze een soort religie dreigen te vormen.
Misschien is er een eenvoudigere verklaring? Veel clients en smartphones plaatsen dergelijke meldingen automatisch in e-mails, statusupdates etc. Je moet dit als gebruiker expliciet uitschakelen. Vaak is de optie ook niet zo direct te vinden. En dus speelt dan de inertie van de gebruiker… net zoals bij het er tegen opzien een nieuwe versie van Windows te moeten installeren 😉
Volgens mij zijn mensen niet trots op hun duimen-rsi-veroorzakende-mobiel, maar het is een excuus bij voorbaat voor tikfouten. Ongelogelijk de hoeveelheud zpelvauten die je on je iren kreigt as ze versturd zin met ern pDa.
🙂
Want stel je voor dat je nog ff je berichtje naleest voordat je op die SEND knop ramt… Da’s blijkbaar niet cool.
Eens met EH. Daarnaast denk ik dat men het als een excuus gebruikt om iets beknopter (lees: kortaf) te kunnen reageren.
Het zijn de laatste twee reacties waarom ik het inderdaad heb aanstaan op mijn mobiel.