Naast de public cloud en private cloud wordt de afgelopen periode in de media steeds meer aandacht besteed aan de personal cloud. Maar wat is een personal cloud eigenlijk?
Een personal cloud is een verzameling van cloud diensten, gekoppeld aan één specifiek persoon. Grofweg biedt het een oplossing voor mensen die hun informatie op verschillende systemen hebben staan en dit graag centraal zouden willen benaderen. Denk daarbij aan foto's en privé documenten op de computer thuis, privé video's op een media center, muziek en films op een Ipod. Apparaten als mobiele telefoons, e-readers en tablets zijn hierbij nog buiten beschouwing gelaten. In veel gevallen zullen deze apparaten niet of nauwelijks met elkaar verbonden zijn en moet er veel tijd en energie gestoken worden in bijvoorbeeld het overzetten van foto's vanaf een mobiele telefoon of camera naar een computer door middel van kabels.
De personal cloud moet hiervoor een oplossing bieden. Personal clouds zorgen ervoor dat alle data, die aan een specifiek persoon gekoppeld zijn, centraal en veilige in de cloud opslagen en beheerd worden. Zo kan alle data op ieder gewenst moment, vanaf ieder gewenst medium benaderd worden. Zodra bijvoorbeeld een foto is gemaakt met een telefoon zal deze per direct ook benaderbaar zijn via de laptop, het media center, de tv of een ander apparaat naar keuze van de persoon die de foto heeft gemaakt. De basisvoorwaarde hierbij is verbinding met het internet. Alle apparaten moeten continue online zijn om de mogelijkheid te hebben deze centrale gegevens op te roepen of te downloaden.
Online bieden zich nu langzaam de eerste oplossingen voor personal clouds aan. Een voorbeeld hiervan is Dropbox. Deze dienst biedt de mogelijkheid om bestanden vanaf een computer naar de 'cloud' te verplaatsen, zodat deze vervolgens online beschikbaar zijn en tegelijkertijd gesynchroniseerd worden met alle andere apparaten waar iemand over beschikt.
Een ander voorbeeld van een personal cloud is de nieuwe Windows Phone 7 en de daaraan gekoppelde synchronisatie diensten. Zodra iemand een foto op zijn telefoon maakt is deze direct beschikbaar op de computersystemen, Xbox-consoles en andere mobiele telefoons waar de desbetreffende persoon de beschikking over heeft. Microsoft heeft onlangs op een partner conferentie een demo gegeven hierover.
Eén van de redenen dat personal clouds meer en meer aan populariteit zullen winnen is dat de scheiding tussen werk en privé steeds vager wordt. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren alleen nog maar gaan toenemen. Daarbij wil men thuis verder kunnen werken aan hetgeen wat men op kantoor of onderweg aan het doen was én op kantoor wil men privézaken kunnen afhandelen.
Een andere reden waarom deze oplossing terrein zal gaan winnen, is het gebruikers gemak. Hoeveel moeite kost het nu vaak niet om gegevens van het ene apparaat naar het andere te krijgen?
Enkele weken geleden is door Jozef Schildermans (journalist en publicist) in Computable een test gepubliceerd over webgebaseerde opslagdiensten. In feite zijn al deze diensten een vorm van personal cloud-diensten. Het valt nog te bezien of dergelijke diensten zich in de toekomst zullen gaan transformeren naar intelligente systemen. Systemen die pure traditionele dataopslag en verspreiding behouden, maar daarbij ook daadwerkelijk toegevoegde waarde hebben voor de veeleisende gebruiker van nu. Ik ben er echter wel van overtuigd dat dergelijke diensten steeds meer aan populariteit gaan winnen.
Hé… waarom gaat mijn buzz-alert nu af? 😉
Maken we nu een onderscheid tussen de cloud en de ‘personal’ cloud? Het is en blijft toch gewoon ‘personal’ computing?
Of je dat nu surft op een intern netwerk of het (volledige) WWW. Of je bestanden nu op je harde schijf zet of in de cloud-opslag. Of je nu gebruik maakt van lokaal geïnstalleerde applicaties of een cloud-variant. Etc…
Het verschilt alleen in On-Premise/lokale oplossingen versus de cloud en/of een combinatie daarvan. Voor het ‘personal’ gebruik maakt het verder volgens mij weinig uit?
Je hebt helemaal gelijk. Het “Buzz” gehalte hiervan is zeer groot. Uiteindelijk is het gewoon een trend waarbij al je data overal benaderbaar is.
Ik denk dat er technisch gezien niet zoveel nieuws bij komt kijken, maar het is wel een nieuwe manier van informatie beheer. Deze gaat ervanuit dat de professional zelf zijn informatie beheert in plaats van de systeembeheerder, en dus ook zelf de processen ervoor beheerst. Voor het eerst hebben mensen de middelen daarvoor. Dit gaat organisaties, maar ook huishoudens veranderen. Buzz? Goede buzz ! Christien Janson, http://www.ict-voor-iedereen.nl
Wie in sprookjes gelooft is hier goed bediend.
Ik heb allang een persoonlijk wolkje, die heet Pc met een LAN.
En alles omiddelijk op internet zetten? Daarvoor moet je een enorm gebrek aan intelligentie hebben en het woord privacy niet kennen.
Schilderman nivo!