Panda Security, de Cloud Security Company, heeft een ranking opgesteld van de meest voorkomende wereldwijde zwendel op internet. Deze ‘scams’ hebben één doel: het oplichten van internetgebruikers. PandaLabs adviseert consumenten altijd aangifte te doen bij de politie als zij slachtoffer zijn van internetoplichting. Ook al is het opsporen van cybercriminelen niet eenvoudig, politie en justitie worden hierin steeds behendiger.
Internetzwendel verloopt via een vast patroon: het eerste contact wordt gelegd via e-mail of via sociale netwerken. Het slachtoffer wordt vervolgens gevraagd te antwoorden, via e-mail of telefoon. Als het slachtoffer toehapt, proberen criminelen het vertrouwen te winnen van het slachtoffer en zo onder valse voorwendselen geld te bemachtigen.
Luis Corrons, Technisch Directeur van PandaLabs: "De meeste slachtoffers van internetzwendel doen geen aangifte. Het was in het verleden al niet makkelijk om gestolen geld op te sporen, en dat is alleen maar moeilijker geworden omdat de aanvallen zich verspreid voordoen op het internet. De beste manier om oplichting te voorkomen, is de signalen te herkennen en het voor te zijn."
PandaLabs heeft een lijst gemaakt van de meest voorkomende internetzwendel van de laatste tien jaren.
Nigeriaanse zwendel
Dit was het eerste type zwendel dat zich voor deed op internet en is nog steeds een veelvoorkomend fenomeen. De oplichtingspraktijken openbaren zich via een e-mail, waarin wordt gevraagd een groot geldbedrag over te maken naar iemand in Nigeria die het hard nodig heeft. In de e-mail wordt een substantiële beloning toegezegd, maar eerst dient 1000 dollar overgemaakt te worden. Slachtoffers raken dit geld kwijt; van beloning blijkt geen sprake.
Loterijen
In een e-mail wordt beweerd dat de ontvanger de winnaar is van een grote som geld. De winnaar wordt echter gevraagd eerst zelf 1000 dollar over te maken voordat de prijs kan worden uitgekeerd.
Vriendinnen
Een mooie dame, vaak uit Rusland, stuurt een e-mail en stelt voor de ontvanger te ontmoeten. Deze dame is altijd jong, en wanhopig het slachtoffer te ontmoeten, omdat ze verliefd is. Daarvoor heeft ze wel geld nodig voor een ticket dat het slachtoffer moet overmaken.
Aanbod van een baan
Dit is een e-mail van een buitenlands bedrijf dat een lokaal financieel expert zoekt. Het werk is gemakkelijk en het slachtoffer kan er 3000 dollar per maand mee verdienen met slechts een paar uur werk. Als het slachtoffer akkoord gaat, moet hij zijn bankgegevens doorgeven en wordt hij ingezet om geld te stelen van mensen waarvan de cybercriminelen de bankgegevens hebben gestolen. Dit geld wordt op de bankrekening van het slachtoffer gestort die het vervolgens moet doorsluizen.
Facebook/Hotmail
Criminelen verkrijgen de inloggegevens van Facebook- of Hotmail-accounts, veranderen de inloggegevens zodat de rechtmatige gebruiker niet langer toegang heeft. Vervolgens stuurt de crimineel een e-mail naar de contactpersonen in het adresboek met de mededeling dat de eigenaar van het e-mailadres op vakantie is – Londen schijnt een populaire bestemming te zijn bij dit soort e-mails – beroofd is, nog wel de vliegtickets heeft, maar tussen de 500 en 1000 dollar nodig heeft voor het hotel.
Compensatie
Dit is een vrij recente vorm van zwendel en komt voort uit de Nigeriaanse fraudemethode. Het e-mailbericht geeft aan dat er een fonds is opgericht om slachtoffers van Nigeriaanse fraude te compenseren en dat het e-mailadres van de ontvanger op de lijst staat van mogelijke slachtoffers. De ontvanger krijgt een tegemoetkoming aangeboden van 1 miljoen dollar, maar daarvoor moet eerst 1000 dollar worden betaald.
De fout
Deze vorm is aan populariteit gestegen de afgelopen maanden, wellicht door de financiële crisis en het feit dat consumenten het moeilijk hebben hun huizen en spullen te verkopen. Er wordt contact gezocht met iemand die zijn huis of auto online te koop heeft staan. De oplichters willen het item kopen, sturen een cheque met ‘per ongeluk’ een hoger bedrag dan afgesproken, zodat de verkoper het teveel betaalde bedrag terug moet storten. De cheque blijkt later ongedekt en de verkoper is het geld kwijt dat hij heeft terug betaald.
Tips om internetfraude tegen te gaan
Gebruik een goed antiviruspakket dat ook spam detecteert. Veel van deze frauduleuze emails worden hierdoor namelijk gedetecteerd. Daarnaast is het belangrijk gezond verstand te gebruiken. Niemand geeft iets gratis weg en liefde op het eerste gezicht via internet is praktisch onmogelijk. Ten slotte biedt het internet veel mogelijkheden, maar kopen, verkopen en afrekenen is veiliger face-to-face. PandaLabs adviseert consumenten altijd aangifte te doen van oplichting bij de politie.