Cloud computing is één van de sterkste buzzwords geworden sinds het ontstaan van het internet. Het is tegenwoordig overal. Ik kan me niet herinneren wanneer ik het voor het eerst hoorde. Het was er plotseling, zoals echte wolken kwam de term uit het niets.
De voorganger van cloud computing, SaaS, wordt ook nog veel gebruikt. Deze termen geven betekenis aan het feit dat internet meer kan zijn dan allen tekst, films en foto's op een website. Het kan dienen als een applicatieplatform. Waar hebben we dat eerder gehoord?
Even tien jaar terug in de tijd. Toen waren de experts uit de industrie helemaal vol van ASP. Het was de toekomt van ict. Als je argumenten voor ASP vergelijkt met de huidige argumenten voor cloud computing, dan zie je een opvallende gelijkenis. Dit geldt overigens ook voor de argumenten tegen. We weten allemaal dat ASP gefaald heeft, maar dit betekent niet dat cloud computing hetzelfde te wachten staat.
Dit komt met name omdat veel van de argumenten in deze discussies figuurlijk zijn, toen en nu. Het is erg moeilijk om een lagere tco voor cloud computing-applicaties te bewijzen en vaak worden beslissingen om applicaties uit te cloud te gaan consumeren achteraf gerationaliseerd. Ook denk ik dat de meeste cloudapplicaties veel veiliger zijn dan on-premise applicaties. Het vaak genoemde gebrek aan veiligheid is een van de sterkste argumenten tegen cloud computing in de enterprise-markt.
Vandaag de dag heeft internet volwassen en voorspelbare industrieën voortgebracht met bewezen businessmodellen. ASP heeft gefaald, omdat het businessmodel nog niet klopte. Deze businessmodellen staan aan de basis van alles: goedkopere storage, hogere bandbreedte, meer applicatiekracht en mobiel internet. Dit is allemaal mogelijk omdat ondernemers er een goede boterham aan kunnen verdienen.
Er is een marktsegment binnen cloud computing dat dit bewijst op een duidelijke manier: online back-up. As innovatie startten online backup-diensten nog voor het bestaan van internet, maar hadden de volwassenheid van internet nodig, zowel technisch als commercieel. Wat tien jaar gelegen nog lastig was, werkt tegenwoordig perfect. Vandaag de dag is de gemiddelde online back-updienst voor een redelijke prijs beschikbaar.
Waarschijnlijk is cloud computing volwassen internet. 'Er is niets nieuws te zien, mensen, internet wordt gewoon volwassen.'
Waarom zouden cloud applicaties veiliger zijn in vergelijking tot on-premise? En hebben we het dan over het fysieke gedeelte of het virtuele?
Verder kan de grootte en frequentie van de backup de online versie erg onaantrekkelijk maken. Het moet uiteindelijk door een steeds grotere lijn naar buiten.
Helder artikel, met het juiste historische perspectief: wat onder de namen ASP of SaaS in theorie kon werken, kan in 2010 werken nu de betrouwbaarheid en bandbreedte van communicatievoorzieningen de gebruiker en de applicatie virtueel bij elkaar brengen. Maar, zoals Technicus hierboven ook suggereert: beperkingen van communicatielijnen zullen blijven bestaan, dus zal de afweging ‘cloud’ versus ‘on-premise’ er nog een blijven die van applicatie tot applicatie per organisatie afwijkende uitkomsten geeft.
boude beweringen :
– meeste cloudapplicaties zijn veiliger dan on-site applicates
– online backupdiensten nog voor het bestaan van Internet ..
– online backupdienst werkt tegenwoordig perfect …
Dat Drs-sen en Directors experts zulke opmerkingen maken, zorgt dus voor de skepsis m.b.t. Electronisch Patienten Dossier en andere online persoonsgegevens.
meeste cloudapplicaties zijn veiliger dan on-site applicates…
Nou ja, dat zal elke cloudaanbieder wel zeggen.
Als je stelt dat Cloud computing niets meer is dan volwassen internet heb je de samenhang van Service Oriented Architectures (SOA) en Cloud computing nog niet helemaal begrepen. Door het toepassen van SOA evolueert een klassieke 3-lagen architectuur (Data, Logica, Presentatie) naar een 4-lagen architectuur (Data, Logica, Flow, Presentatie); SOA maakt dus een ontkoppeling van Business Data, Business Logic, Business Flow en Presentatie/GUI mogelijk, en binnen iedere architectuurlaag is cloud-computing vervolgens toepasbaar. Met het SOA/Cloud-model evolueren batch-georienteerde gegevensverwerkende computersystemen tot realtime dienstverlenende informatie- en kennissystemen en dat gaat toch wel even verder dan het huidige internet in een volwassen vorm.
Falen of fouten maken is denk ik hier niet aan de orde. Voor cloud computing waren de stappen van ASP nodig om uiteindelijk te bereiken wat cloud computing op dit moment is en in de toekomst nog gaat worden. Een leerproces naar volwassenheid.
Cloud computing is meer een oplossing dan een doel. Het achterliggende doel is het dienen in de behoefte die we op dit moment van onze IT oplossingen verlangen. Niet langer meer gebonden aan plaats en tijd moet de dienst overal beschikbaar zijn. Cloud computing geeft hier een invulling aan.
Elke stap is dus een leerproces geweest tot wat cloud computing op dit moment is. En met vallen en opstaan zijn we volgens mij een heel eind gekomen in de goede richting. Ik ben benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen.
Martijn Baecke
Technisch Consultant
Inter Access
Cloud-computing is gewoon oude (jaren zestig..domme terminal – mainframe) wijn in nieuwe gelikte zakken!.
Een steathly poging om alle eigen rekenkracht en eigen business-logica + bijbehorende data – onder geblaat van veel buzzwords – weg te zuigen van de desktop en local area netwerken en eigen serverruimtes en te centralizeren in grote, (virtuele, weet jij veel waar ze zich bevinden) datacenters die niet door JEZELF beheerd worden.
Word wakker, haal je hoofd uit de cloud 😛 en doe alles lekker zelf in eigen beheer onder eigen controle.
Dan maak je jezelf minder afhankelijk van anderen want daar draait het gehele cloudspelletje om. Systematisch strippen van je eigen autonomie op digitaal terrein.