ABN Amro en IBM hebben overeenstemming bereikt over het verlengen van het infrastructuurcontract. Daarin zit ook het deel van de ict van de voormalige Fortis Bank Nederland. Zo’n 350 Fortis-automatiseerders stappen over naar IBM. De looptijd van de nieuwe overeenkomst is vijf jaar. De definitieve contracten worden binnen enkele weken ondertekend.
Naast IBM gaat de bank de contracten met Verizon en KPN/Getronics voor spraak- en netwerkbeheer en Tata Consultancy Services en Infosys voor applicatie-ontwikkeling en -beheer verlengen.
In 2005 sloot ABN Amro met IBM een vijfjarig uitbestedingscontract voor de it-infrastructuur. Dat contract had een waarde van circa 1,5 miljard euro en 1800 automatiseerders stapten over. Deze overeenkomst wordt verlengd, zegt chief information officer Frans Woelders van ABN Amro. Over de contractwaarde wil hij geen mededelingen doen, behalve dat het om een ‘omvangrijk contract’ gaat. Woelders verwacht dat binnen een aantal weken het contract definitief wordt ondertekend.
Fortis
Vergeleken met de overeenkomst uit 2005 is het nieuwe, beoogde contract uitgebreid met het deel van (de inmiddels voormalige) Fortis Bank Nederland. Zo’n 350 Fortis-automatiseerders stappen over naar IBM. Enkele tientallen medewerkers komen in de regie-organisatie van de bank te werken. ABN Amro is nog bezig met de herinrichting van deze organisatie. Verder moet IBM nog bepalen wat het bedrijf wil doen met de contracten van een beperkt aantal inhuurkrachten.
Werkgelegenheid
Nadat de fusie tussen beide banken was aangekondigd, is op ict-niveau bekeken hoe de omgevingen van ABN Amro en Fortis in elkaar geschoven konden worden. ‘Eind vorig jaar is er een assessment geweest waarbij is gekeken welke systeemset het beste zou passen bij de nieuwe fusiebank’, vertelt cio Woelders. ‘Dat bleek grotendeels de systeemset van ABN Amro te zijn. Om de complexiteit van de integratie niet te vergroten, is ervoor gekozen het sourcingsmodel van ABN Amro te volgen. Dat betekende voor de Fortis-ict grootschalige uitbesteding.’
Hij wijst erop dat het outsouringsmodel voor de werkgelegenheid van de medewerkers van Fortis voordelen biedt. Was er gekozen om de infrastructuur in eigen huis te houden, dan waren in zijn ogen gegarandeerd banen verloren zijn gegaan. ‘Ik denk dat de overstap naar IBM een goede oplossing is. Medewerkers kunnen ook voor andere klanten van IBM gaan werken, mocht het werk voor ABN Amro afnemen.’ Naar verwachting zullen de medewerkers voor het einde van jaar overgaan naar IBM.
Garantie
Bovendien bestaat er een terugkeergarantie. Doordat de werknemers via een outsourcingsconstructie de bank verlaten, gelden de afspraken uit het sociaal plan dat ABN Amro met de vakbonden heeft opgesteld. Daarbij is overeengekomen dat medewerkers twee jaar na de officiële contractdatum eventueel kunnen terugkeren naar de bank. Die moet dan voor een functie zorgen, wat niet per se een ict-functie hoeft te zijn.
Woelders vertelt dat met IBM een transformatietraject is afgesproken dat eind 2012 eindigt. Daarbij gaat het om de migratie van de infrastructuur van het Fortis-deel en de integratie van de datacentra. ABN Amro wil nog slechts twee rekencentra in Amstelveen overhouden. Het Fortis-computercentrum in Woerden gaat dicht.
Andere partners
Naast IBM wil ABN Amro een aantal aflopende contracten met andere ict-partners verlengen. Met Verizon (netwerkbeheer) en KPN/Getronics (spraak) is overeenstemming bereikt voor een contractverlenging van drie jaar. Ook hier moeten de handtekeningen nog wel worden gezet.
Met de Indiase offshorespecialisten Tata Consultancy Services en Infosys zijn de contracten voor applicatiebeheer en applicatieontwikkeling verlengd. Vijf jaar geleden sloot ABN Amro voor applicatieontwikkeling nog raamcontracten met vijf voorkeurleveranciers: naast Tata en Infosys waren dat Patni, IBM en Accenture. De bank heeft nu besloten dit aantal partners terug te brengen tot twee, namelijk de partijen waarmee al overeenkomsten voor applicatiebeheer liepen.