Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben gezamenlijk nieuwe raamcontracten gesloten voor het inhuren van ict-personeel. De ministeries verwachten de komende vier jaar bijna tachtig miljoen euro aan ict-diensten te zullen uitgeven. Tot de geselecteerde partijen behoren Accenture, Atos Origin, BT, Logica, Ordina, Getronics, Sogeti, Between Holding, Corso Informatica en OneStopSourcing.
De nieuwe raamcontracten gaan in op 1 januari 2011 en hebben een duur van twee jaar met twee opties tot verlenging van elk een jaar. De huidige inhuurcontracten waren in 2006 gesloten en lopen eind 2010 af.
De aanbesteding voor ict-inhuur bestond uit twee percelen: één voor het direct leveren van personeel voor ict-diensten en één voor het doorlenen van tijdelijke ict-deskundigen (de uitzend-/intermediairfunctie). Voor het eerste perceel zijn geselecteerd: Accenture, Atos Origin, BT, Getronics (in combinatie met OVSoftware, HinTech, SDB Professionals, ECM Partners en Transfer Consulting), Logica, Ordina en Sogeti. Voor de bemiddelingsfunctie (perceel twee) kozen VWS en SZW voor Between Holding, Corso Informatica en OneStopSourcing.
Omvang
De geraamde totale waarde van het aankopen van ict-diensten voor de gehele duur van de raamovereenkomst bedraagt 79.960.000 euro (zonder BTW). De ministeries maken daarbij een onderscheid tussen het begrootte jaarvolume (19.240.000 euro) en reeds nu bekende eenmalige projectbudgetten (drie miljoen euro).
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tekent hierbij aan dat een deel van de in te huren diensten bedoeld zijn voor het project Interlab. Dit is een in 2006 opgestart interdepartementaal project voor document-en werkstroombeheer (op basis van Filenet). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gebruikt een deel van de in te huren capaciteit voor de ontwikkeling, implementatie en onderhoud van maatwerkprogrammatuur.
Afnemers
De raamovereenkomsten hebben betrekking op de volgende departementen en diensten:
A) Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, inclusief:
– Het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG),
– Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO),
– Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG),
– De Gezondheidsraad (GR),
– De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ),
– De Inspectie Jeugdzorg (IJZ),
– Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI),
– De Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO),
– De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ),
– Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM),
– Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP),
– Rijksjeugdinrichting Den Engh,
– Rijksjeugdinrichting de Lindenhorst
B) Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, inclusief:
– Het Agentschap SZW,
– Inspectie Werk en Inkomen (IWZ)
Doorleen met te dure opslalgen daar moet de overheid juist voor uitkijken en niet meer doen. Het levert ook minder betrokken medewerkers op… Onnodig en te duur al die doorleenconstructies van bureaus zonder eigen medewerkers.
Ik lees nu juist dat de ministeries vooruitgaan; voorheen werd doorleen door de grote jongens gedaan die met opslagen van 20-50 euro werkten. Nu is er een veel transparanter situatie, met veel lagere ‘doorleen’- opslagen.
Zo heeft Atos mij ooit ‘doorverhuurd’ met 27 euro per uur er op. Between en Corso hebben véél lagere marges, weet ik uit ervaring.
Hulde voor VWS dus, ze beginnen het te leren.