De biedingstrijd tussen HP en Dell rond dataopslagspecialist 3Par is over. HP biedt nu ongeveer 2,4 miljard dollar voor 3Par. Dat komt neer op 33 dollar per aandeel. Dell bood eerder 32 dollar per aandeel, maar gaat niet verder. 3Par komt nu in handen van HP, nu Dell de handdoek in de ring heeft gegooid.
Dave Johnson, senior vice president corporate strategy bij Dell, zegt dat de gesprekken met 3Par over een mogelijke overname zijn gestopt. 3Par had eerder aangeven het bod van HP van twee miljard dollar ‘superieur' te vinden. 3Par moet, nu het naar HP gaat, een boete van 72 miljoen dollar betalen aan Dell. Ook moet een meerjarig resellerovereenkomst met Dell worden aangegaan voor 3Par producten. De Amerikaanse beurswaakhond SEC moet de deal goedkeuren. Daarna kan HP het productportfolio van 3Par integreren in zijn dataopslagportfolio, waaronder de EVA- en XP-systemen.
De technologie van 3Par staat bekend om zijn goede virtualisatie (fysieke opslag-entiteiten samengevoegd in een logische storage pool, die opgedeeld in stukken wordt gepresenteerd aan serversystemen) en thin provisioning (alleen gegevens die beheerders daadwerkelijk gebruiken, worden opgeslagen). De dataopslagarrays vinden gretig aftrek bij bedrijven met grote cloudomgevingen en aanbieders van IaaS (infrastructuur as a service).
Het portfolio van 3Par bestaat uit het Utility Storage-platform, de InServe-opslagservers, het InForm-besturingssysteem en softwaretoepassingen. De opslagarrays zijn speciaal ontworpen voor nieuwe datacenterinfrastructuren. In de Benelux zijn al enkele gebruikers van 3Par, zoals AT&T in Nederland en Bayer in België. Zij worden exclusief bediend door dataopslagdienstverlener Databasement. Andere gebruikers zijn GXS, Waterschap Rivierenland en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).
Waarom gaat HP het niet redden ondanks deze, veel te dure, aankoop van 3PAR?
HP heeft sinds een lange tijd geen of nauwelijks R&D mogelijkheden meer op storage gebied. De ontwikkelingen op het EVA platform zijn vlak, Lefthand is linksaf geslagen en rommelt wat aan op het SMB vlak waar het met zijn iSCSI aanbieding ook niet echt uit de verf komt.
Dit alles dankzij de “weloverwogen” beslissingen van Marc Hurd die het bedrijf niet echt goed hebben gedaan. Dat Hurd daar zelf ook achter is gekomen blijkt nu wel door over te springen naar Oracle om daar te proberen de hardware van SUN nog enigszins aan de man te brengen, of is het om zijn eigen portemonee nog meer te spekken? (Oracle is en blijft een software bedrijf dus reken er maar op dat binnen 5 jaar de hardware tak is afgestoten, Oracle heeft SUN alleen gekocht voor JAVA)
HP heeft in een paniek-actie 3PAR gekocht voor meer dan 3 keer de marktwaarde puur om het feit dat dit het laatste bedrijf was wat nog enigzins een “enterprise storage” potentieel heeft. Als een aandeel op $10 staat en je betaald daar $33 voor dan iedere kleuter je wel uitleggen dat je iets niet goed hebt gedaan of je portemonnee puilt zo ver uit dat je zoiets voor de lol kunt doen. Dat laatste lijkt me niet het geval alhoewel HP nooit te klagen heeft gehad over een tekort aan pegels. De printer divisie is toch nog ergens goed voor.
Ik heb lange tijd voor en met Digital/Compaq/HP gewerkt en met veel overtuiging over de kwaliteit van hun producten. Toen Carly Fiorina het bedrijf begon af te breken en Marc Hurd deze trend vrolijk doorzette krijg je toch een beetje een nare smaak in de mond. Beide personen zijn financiële vechtjassen die met een kapmes door een organisatie gaan en deze zo afslanken dat alleen de meest winstgevende afdelingen overblijven. Wat hou je dan bij HP over? Printers, Proliant servers en ????
De engineering divisie van 3PAR bestaat uit hardwerkende pioniers die onder Peter Slocum, Ashok Singhal en Jeff Price een leuk product op de markt hebben gebracht. Evenwel kan deze op het enterprise vlak nog steeds niet concurreren met IBM, EMC en HDS. Deze engineering divisie zal zich nu in het keurslijf van HP moeten gaan wurmen wat zeker ten koste zal gaan aan vrijheid, flexibiliteit en innovatiekracht. Daarnaast zullen veel engineers zich niet prettig voelen in een uitgedunde en uitgeholde storage organisatie van HP en waarschijnlijk overlopen naar nieuwe “start-ups”.
Wat support betreft heeft zowel 3PAR als HP nagenoeg geen ervaren personeel meer op de vloer. (een paar uitzonderingen daargelaten) Vorig jaar is de supportengineering groep, die lange tijd in Nijmegen en Wijchen heeft gezeten, dermate uitgedund dat nagenoeg alle supportaanvragen naar de VS doorgesluisd moeten worden. Daar hebben ze nauwelijks de mankracht om dit te verwerken en gezien het tijdverschil is bezetting van deze afdeling pas rond een uur of 5 Nederlandse tijd op sterkte. 3PAR heeft nog een andere methode. Die stuurt iedereen die een telefoon kan vasthouden en een routebeschrijving kan lezen naar een klant die dan vervolgens precies moet gaan doen wat een engineer van 3PAR hem opdraagt. Geloof mij, uit ervaring kan ik vertellen dat dit niet werkt en als U uw “enterprise” data opslag daar aan wil toevertrouwen wens ik U veel sterkte bij uw eerste support call.
P.S. dit is mijn mening en reflecteert niet de mening en/of visie van mijn vorige c.q. huidige werkgever(s).
Vriendelijke groeten,
Erwin van Londen
Het leek er eerst op dat DELL met 3PAR een stap zou kunnen maken naar Enterprise Datacenter Storage. Nu wint HP de strijd en blijf DELL met een leuke afkoopsom achter.
Als je de reactie van Erwin van Londen leest en gelooft dan kun je alleen maar denken dat het erg jammer is voor de Storage markt dat DELL niet 3PAR heeft kunnen inlijven.
Wellicht zal het niet zo erg worden als Erwin schrijft, gedurende de komende jaren. Maar ik denk persoonlijk dat Erwin er niet veel naast zit. En dat is erg jammer voor de innovatie die 3PAR brengt (bracht?).
De toekomst lijkt te liggen bij EMC, HDS, IBM en Cloud Storage.