De cloud-ontwikkeling zal niet alleen het speelveld van de servicesproviders totaal veranderen, het schept ook mogelijkeden voor interne it-afdelingen om zelf een volwaardige service provider te worden. De combinatie van die twee – een interne serviceprovider met op de achtergrond een of meer externe service providers – levert een business model op dat niet alleen schaalbaar, flexibel en lichtvoetig is, maar dat het bedrijf ook betere mogelijkheden geeft om security, compliance, governance en risico-management adequaat in te richten.
Zie het als de slinger van de klok. In de afgelopen tien jaar hebben veel bedrijven hun it ‘de deur' uit gedaan om kosten te besparen. Echter, velen zijn er achter gekomen dat het volledig afstoten van hun it-functie wellicht een stap te ver is geweest. Er zijn diverse bedrijven die op dit moment delen van hun it weer insourcen. Uitdaging is: hoe houd ik de regie op mijn interne it-service levering? Welke strategische services dien ik intern te houden en welke services kunnen zonder meer door derden worden geleverd?
Het aardige van cloudcomputing is dat de standaardisatie in de virtualisatie zowel intern als extern kan worden uitgerold. Als de interne en externe IaaS (Infrastructuur als een Service) op dezelfde standaarden is gebouwd, kan men externe services en eigen applicaties eenvoudig binnen die hybride omgeving bundelen of verplaatsen. Dit geeft een enorme vrijheid voor de afnemer en elimineert elke lock-in die een dedicated leverancier graag heeft. Echter deze supply-chain van services vraagt om eenduidigheid van levering en georganiseerd ketenmanagement.
We zien momenteel dat wereldwijd reeds duizenden serviceproviders zowel hun Infrastructuur als hun applicatieplatform ombouwen naar gevirtualiseerde platformen, veelal gebaseerd op VMware's virtualisatie technieken. Echter niet alleen de infrastructuur vraagt om afstemming, ook het platform, waarop de services worden ontwikkeld, getest, geaccepteerd en uiteindelijk in productie worden genomen, het Otap-proces, vraagt afstemming. We spreken dan over PaaS, Platform als een Service.
Dit service platform (PaaS) wordt de belangrijkste standaardisatie voor de cloud. Als men identieke 'PaaS-en' heeft, kan men niet alleen op dezelfde infrastructuur draaien, men kan ook het Otap-proces delen. Men kan standaard SaaS-diensten op dat platform integreren met interne diensten. Het PaaS is het serviceplatform of zelfs de 'service -broker' om gebundelde services aan de eindgebruiker te leveren.
De komende jaren neemt de PaaS-standaardisatie het over van de OS-standaardisatie. Het OS verdwijnt voorgoed ‘onder de motorkap', de hypervisors zijn reeds via het OSI-OVF-model dusdanig gestandaardiseerd (VMware, Xen en hyperV), dat zij verdwijnen in vBlock achtige integraties waar alle leveranciers uiteindelijk mee zullen komen. Bouwstenen met gestandaardiseerde virtualisatiecapaciteit, waarin server, netwerk, storage en servicemanagement zijn geïntegreerd.
It-afdelingen doen er goed aan juist deze PaaS-ontwikkeling goed in de gaten te houden om voor hun bedrijf en interne klanten de juiste keuze te maken. Het PaaS is het OS van de toekomst.