Het documentmanagementsysteem D5 van Decos is al bij veel gemeenten en onderwijsinstellingen in gebruik, maar de onderneming wil nu ook andere verticale markten aanboren. De onderneming is actief op zoek naar partners die specifieke kennis hebben van bedrijfsprocessen binnen bepaalde sectoren, nodig om de informatiestromen te kunnen automatiseren.
Paul Veger richtte Decos op in 1987, koud nadat hij zijn studie Informatica aan de Universiteit Leiden had afgerond. Het bedrijf is gespecialiseerd in oplossingen op het gebied van document- en informatiebeheer. Inmiddels doet de Decos Technology Group uit Noordwijk nog wel meer dan documentbeheer en heeft Veger lang geleden al de commerciële leiding van de onderneming uit handen gegeven. Tegenwoordig is Mark van der Linden de directeur van Decos en is Veger de ceo van de Decos groep.
"Nadat we vervelende ervaringen hadden opgedaan met offshoring van softwareontwikkeling hebben we in 2001 een eigen bedrijf opgericht in India. Tegenwoordig doen we daar ook wel softwareontwikkeling voor derden. Wij zijn door schade en schande wijs geworden en hebben geleerd wat je wel en niet in India kunt doen. Die kennis stellen we ook aan andere bedrijven ter beschikking", vertelt Van der Linden.
De kern van Decos is D5, de webgebaseerde (.net) oplossing voor informatiebeheer. "Wij hebben in het verleden besloten ons te richten op de markt voor gemeenten en educatie. Bij ons werken mensen die heel goed weten hoe de bedrijfsprocessen bij een gemeente of een universiteit plaatsvinden. Die domeinkennis heb je nodig om onze software goed te kunnen inregelen."
Van der Linden is er trots op dat Decos als eerste het NEN 2082-certificaat ontving, wat betekent dat het bedrijf op de juiste manier voor de overheid informatie weet te archiveren. Hiermee blijkt dat Decos investeert in kwaliteit.
Korte lijnen
Van der Linden vertelt dat Decos heeft besloten actief partners te zoeken die D5 naar andere sectoren kunnen vermarkten. "Wij hebben gezien dat ons product heel goed inzetbaar is bij andere bedrijven, maar daar missen wij de domeinkennis. Zo zijn we een paar jaar geleden naar de Antillen en Suriname gegaan met D5 voor de overheid, maar inmiddels wordt het product daar ook gebruikt door banken, energieleveranciers en verzekeringsmaatschappijen. Dat moet hier ook mogelijk zijn."
Een eerste contract is gesloten met Dantuma uit Haarlem. "Dat was oorspronkelijk een hardwareleverancier, maar klanten vroeger steeds vaker om softwareoplossingen. Dantuma is om zich heen gaan kijken en bij ons terechtgekomen."
Decos blijft gericht op overheid en educatie en laat de rest van de markt over aan partners. Die moeten dan wel bereid zijn te investeren in kennis van Decos-producten, moeten beschikken over domeinkennis van de markt en moeten eerste- en tweedelijnssupport kunnen leveren. "Maar dan beschikken ze wel over een applicatie met bewezen track record en, omdat we een Nederlands bedrijf zijn, korte lijnen naar onze ontwikkelafdeling."
Goed informatiebeheer
Alfred den Besten van MarketCap zegt: "Bij veel organisaties heeft de opslag van data veel weg van een zolder: er wordt telkens nieuw materiaal aan toegevoegd, maar van ordening of overzicht is als snel geen sprake meer." Volgens MarketCap heeft slecht informatiebeheer gevolgen. Organisaties worden nu eenmaal vanuit informatie gestuurd en niet vanuit ‘platte’ data. Zonder goed informatiebeheer wordt een organisatie dus minder of zelfs onbestuurbaar. Dit verklaart de belangstelling voor information lifecycle management, dat gebaseerd is op de theorie dat de opslagkosten en toegankelijkheid van data kostenefficiënt moeten zijn. Het moet niet zo zijn dat de kosten van de opslag en de toegankelijkheid hoger zijn dan de mogelijke opbrengsten van het gebruik. De markt van oplossingen voor informatiebeheer zal de komende jaren sterk groeien, als gevolg van de toenemende vraag naar oplossingen voor storage en business intelligence.