Als je tegenwoordig de bekende en minder bekende bladen leest staan daar steeds vaker artikelen in die iets schrijven over Cloud Computing. Al met al lijkt Cloud Computing de hype voorbij. Als je goed de eigenschappen van het Cloud fenomeen op het vizier houdt denk ik dat er meer en meer toepassingen, inclusief applicatie ontwikkeling, via de Cloud zullen worden ingezet.
Voor diegene die nog niet bekend zijn met het fenomeen even een korte introductie. Erg vereenvoudigd geschetst is Cloud Computing het kunnen beschikken over een hoeveelheid rekenkracht en opslagruimte die benaderd wordt over het internet. Op zo'n virtuele omgeving wordt vervolgens een applicatie gedraaid alsof deze in je eigen rekencentrum gehost wordt. De eigenaar van de fysieke spullenboel rekent hiervoor een abonnementsprijs per tijdseenheid.
Het aardige is dat je deze dienst direct kunt afsluiten – en ter beschikking is – zodra je die nodig hebt. Dus geen afhankelijkheid van de hardwarebeschikbaarheid. Ook schaalbaarheid is eenvoudig. Je breidt de configuratie simpelweg uit. Daarmee krijgt het begrip schaalbaarheid zelf elasticiteit.
Met het beschikbaar zijn van deze service kun je naast het hosten van productie natuurlijk ook denken aan het inrichten van een virtuele ontwikkelomgeving. Er zijn intussen al verschillende aanbieders van dit soort services. Voorbeelden zijn Amazon en Rackspace. Ook zijn er al aanbiedingen van leveranciers die op basis van deze cloud hosting services, applicaties aanbieden en je kunt zelfs al ddn abonnement nemen op ontwikkelomgevingen, zoals die van OutSystems.
De reactiesnelheid van de it-afdelingen kan dramatisch verbeteren. Stel je voor, je krijgt te maken met een project dat tijdskritisch is. De business geeft aan direct te willen starten maar de infrastructuur en licenties zijn nog niet gekocht. Ergo, voordat er begonnen kan worden gaat er nog wel wat water door de Rijn. Als je dan zou kunnen beginnen met een omgeving waar je een abonnement op neemt en die je vervolgens de hardware, het OS, de database en het ontwikkelplatform direct biedt zodat je daarmee meteen aan de slag kunt, is dat een factor die de time to market dramatisch kan beïnvloeden.
Een ander voordeel kan zitten in de kosten structuur. Denk aan het feit dat er geen investering in infrastructuur gedaan hoeft te worden alvorens men kan starten. De kosten zijn direct duidelijk en hebben geen variabele component zoals dat bij eigen datacenters vaak het geval is. Bovendien wordt er alleen betaald voor de tijd dat de omgeving gebruikt wordt – vaak op uurbasis; pay per use. En als het gaat om een applicatie die voor een beperkte tijd gebruikt wordt blijft er na het project geen ongebruikte, nog niet afgeschreven, hardware over. Ook het up-to-date houden van het OS en de database software zou een reden kunnen zijn om de cloud in te zetten.
Maar wat is de keerzijde van de medaille? Ja hoor, natuurlijk is die er ook. Het feit dat alles in een omgeving draait waar je zelf geen eigenaar over bent heeft impliciet de eigenschap dat een ander (op zijn minst de beheerder) ook bij jouw gegevens kan. En wat te denken als de service provider ineens niet meer bestaat? Verdere uitdagingen zitten natuurlijk in mogelijke koppelingen met bestaande BO-systemen, denk aan geïntegreerde user authenticiteit, en zaken als backup's – een periodieke backup kan mislukken omdat het systeem even niet actief is. Een ander aspect van de cloud is dat we niet weten waar de data fysiek opgeslagen is. Ik bedoel hiermee, we weten niet in welk land de data staat. Dat zou mogelijk een probleem kunnen zijn als het gaat om privacy en/of legal-aspecten. Dat kunnen stuk voor stuk belangrijke reden zijn om niet voor de public cloud te kiezen.
Naar verwachting zullen er voor toepassingen waarbij het bijvoorbeeld om redenen van security niet mogelijk blijkt om in de public cloud te ontwikkelen of te hosten er bijvoorbeeld zogenaamde private clouds zullen ontstaan. Ook zijn er natuurlijk tussenvormen mogelijk die we dan zullen kennen als zogenaamde hybride clouds. Het spreekt voor zich dat bij het inrichten van een private cloud niet alle voordelen gelden zoals bij een public cloud. Met name de pay per use gaat dan vanzelfsprekend niet op.
Meer lezen over deze materie? Dat kan op http://www.outsystems.com/futureenterpriseapps/
Ook bij een private cloud is vaak een “pay per use” methode toepasbaar lijkt me. Een eigen werkruimte tegen een basistarief, en bijbetalen naar ratio van verbruik.