De halfjaarresultaten van de Belgische draadloze modemfabrikant Option zijn slecht op alle fronten. Tenzij de Europese Commissie snel actie onderneemt tegen de dumppraktijken van de Chinese concurrenten, is er nauwelijks een lichtpunt.
Option zette in het eerste halfjaar 30,9 miljoen euro om, 66 procent minder dan in de vergelijkbare periode van 2009. De omzetdaling was iets minder sterk in het tweede kwartaal, met 57 procent tot 17,3 miljoen euro.
De cashdrain was 13,7 miljoen euro. Option eindigde het halfjaar met 7,7 miljoen euro cash op de balans. Eind december was dat nog 30,7 miljoen. Bij de trading update op 29 april gaf Option geen cijfers over de cashdrain, maar met het huidige verbrandingsritme is het duidelijk dat Option snel vers geld moet zien te vinden. De raad van bestuur heeft besloten om op korte termijn een aantal minder strategische activa te gelde maken en zoekt daarvoor nu kopers.
De vooruitzichten zijn niet goed. De groei in de markt voor gewone usb-modems in rijpe markten neemt voor het eerst af. In combinatie met de Chinese concurrentie zal dat een ‘belanrijke’ impact hebben op de verwachte verkoop, waarschuwt Option.
Aangekondigde nieuwe producten brengen pas omzet van betekenis in 2011. Option komt met een nieuwe mobiele veiligheidsoplossing met modems en camera’s in het vierde kwartaal en belooft twee nieuwe gebundelde toepassingen met klanten binnen een halfjaar. De personaliseerbare iCON XY modems worden getest bij verschillende Europese operatoren en een nieuwe 21 mbps modem verschijnt in oktober.
Alles bij elkaar verwacht Option geen groei in het tweede halfjaar, vergeleken met het eerste. Dat zou betekenen dat Option in de tweede jaarhelft 44 procent minder omzet boekt dan het jaar ervoor.
Het bedrijfsverlies over het eerste halfjaar diepte nog licht uit tot 21 miljoen euro, tegen 20,4 miljoen euro in 2009. De brutomarge voor herstructureringskosten daalde van 23,8 naar 18,4 procent, ondanks de nieuwe strategie van Option om meer waarde toe te voegen aan zijn modems. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling stegen tot 16,7 miljoen euro (+9 procent). Dat is meer dan de helft van de omzet.
Van zijn al beperkte cash kan Option 5,6 miljoen vrij gebruiken; de overige 2,1 miljoen zijn hoofdzakelijk waarborgen. Door zijn aangetaste eigen vermogen voldoet Option niet aan de convenanten met ING en Dexia, de voornaamste verstrekkers van de 6,7 miljoen euro krediet dat Option heeft opgenomen. Onderhandelingen over die convenanten lopen nog, maar Option stipt aan dat het niet zeker is dat de banken een uitzondering op de convenanten zullen toestaan. In het verleden hebben ze dat wel gedaan.
Eerder was al aangekondigd dat voormalig Microsoft-directeur Patrick Desmedt en telecomveteraan Jan Loeber ontslag hebben genomen als bestuurder.
Option heeft ook officieel de handdoek in de ring gegooid voor zijn eigen chipmodule, de GTM501, die het vanaf 2007 samen met Intel ontwikkelde voor e-books en dergelijke. Daarop is nu 6,1 miljoen euro afgeschreven.
De bekendmaking van de resultaten bevatte geen persoonlijk commentaar van oprichter en chief executive officer Jan Callewaert, zoals meestal de gewoonte is bij dit soort mededelingen.