De Nederlandse softwaresector zorgt voor 192.000 arbeidsplaatsen. Daarnaast draagt deze sector jaarlijks voor 17,3 miljard bij aan de Nederlandse economie. Dat zijn twee van de conclusies uit het rapport 'De softwaresector in Nederland' dat in opdracht van branchevereniging ICT~Office werd uitgevoerd. Deze branchevereniging vertegenwoordigt ongeveer vijfhonderd Nederlandse ict-bedrijven.
ICT~Office grijpt het rapport aan om het nieuwe kabinet alvast aan te spreken op de 'potentie van de softwaresector'. 'We hebben in Nederland nog volop kansen om softwarebedrijven te laten uitgroeien tot motor van de economie. Die kansen mogen we niet onbenut laten. Het is belangrijk dat er in Nederland een economische omgeving bestaat waarin innovatieve softwarebedrijven kunnen ontstaan en groeien', zo zegt algemeen directeur ICT~Office Sylvia Roelofs.
De brancheorganisatie wijst erop dat de softwaresector nog vrij jong is en in 25 jaar tijd is uitgegroeid tot een belangrijke economische sector. 'De overheid kan als klant die ontwikkeling bevorderen door ook oog te hebben voor de producten van kleine innovatieve softwarebedrijven, als koper bij aanbestedingen. Als beleidmaker kan de overheid de ontwikkeling van de softwaresector bevorderen door samen met de sector standaarden te ontwikkelen', aldus Roelofs.
Als ik dit artikel goed begrijp gaat het hier dus puur om arbeidsplaatsen bij IT-leveranciers (of alleen de leden van ICT~Office?). Gezien het geschatte aantal IT-ers in Nederland, tussen de 140.000 en 250.000, lijkt dit een ontzettend groot aantal voor IT-leveranciers alleen. Of worden hier ook de IT-ers die voor “klanten” van deze IT-leveranciers werken meegerekend?
Ik krijg soms het idee dat ICT~Office haar leden vertegenwoordigt en daarbij net doet alsof zij het mandaat heeft gekregen van de gehele beroepstak. Dit is zeker niet het geval als kleine zelfstandige kan ik mij zelf bijvoorbeeld helemaal niet herkennen in veel standpunten van ICT~Office.