Het nieuwe kabinet gaat het UWV opheffen. Het UWV geeft namelijk teveel geld uit, dus door het op te heffen gaan we bezuinigen. De taken van het UWV zullen worden gedecentraliseerd naar de gemeenten. Dat is goed nieuws voor IT'ers, de gouden jaren komen weer terug.
Voor wie het niet helemaal gevolgd heeft: rond 2000 is het UWV ontstaan als de samenvoeging van GAK, Cadans, en nog een paar instellingen voor het doen van uitkeringen aan bijvoorbeeld werklozen. Tegelijk werd het UWV gekoppeld aan de arbeidsbureaus en de sociale diensten. Zelf heb ik maandenlang gewerkt aan de koppeling van de netwerken van die clubs. Ik heb me de blaren op de tong gepraat om de IPv4-nummerplannen aan elkaar te lijmen. Dat zou met IPv6 een stuk makkelijker zijn geweest.
De stroperigheid van het UWV was toen al legendarisch. Leuk voor sommige uurtje/factuurtje- adviseurs, maar er waren er ook bij die hun baas op blote knieën kwamen smeken om bij de volgende opdracht niet bij het UWV gedetacheerd te hoeven worden.
Het UWV kan er eigenlijk niet zoveel aan doen dat hun it complex is. Een van de fundamentele redenen voor die complexiteit is de enorme verscheidenheid aan regelingen en interpretaties van begrippen. Elke CAO kent bijvoorbeeld zijn eigen definitie van ‘loon' en ‘recht op uitkering'. Dat is het resultaat van eindeloos veel gepolder en compromissen. Iedereen zijn eigen regels, maar het leidt wel tot vreselijk veel it. Een bedrijf had al lang flink in de productenportfolio gesneden.
Dat moeten de gemeentes nu dus allemaal zelf gaan doen? Ik zie het al voor me. Wethouder Hekking van de gemeente Juinen-Terweksel haalt er zijn neefje bij. Die moet dan op zijn zolderkamertje in Excel een goed uitkeringssysteem in elkaar gaan klussen. Lijkt me kansloos.
Ook nu weer zal de reorganisatie de nodige hoeveelheid werk opleveren, met onrealistisch korte deadlines. Voor onze branche is dat niet zo'n probleem. Het UWV zorgt dan misschien niet zo goed voor de werklozen, maar op deze manier wel voor werkloze it'ers.
‘Het UWV kan er eigenlijk niet zoveel aan doen dat hun it complex is. Een van de fundamentele redenen voor die complexiteit is de enorme verscheidenheid aan regelingen en interpretaties van begrippen’
Een beetje zoals de belastingdienst? Ten behoeve van de ICT zijn er veel vereenvoudigingen in het belastingstelsel ingevoerd. Misschien ook een idee voor het UWV. Je kan als uitvoerende organisatie best eisen stellen aan de standaardisatie van de zaken waar je verantwoordelijk vor bent. Als je de kaders maar durft te formuleren. In plaats van achter de feiten aan te hollen.
Onderschat niet dat de regels een cultuur drijven die een bepaald soort managers aantrekt. En die managers verzinnen weer meer regels, versterken de cultuur en trekken weer meer soortgenoten aan.
Ik zag dit weekeinde weer eens de geweldige film One Flew Over the Cuckoo’s Nest. In bureacratische, regelzuchtige organisaties lopen erg veel Nurse Ratched achtige types rond: regel is regel, vooral als het mij in mijn machtspositie uitkomt en behalve als het mij in mijn machtspositie niet uitkomt.
“Dat moeten de gemeentes nu dus allemaal zelf gaan doen? Ik zie het al voor me. Wethouder Hekking van de gemeente Juinen-Terweksel haalt er zijn neefje bij. Die moet dan op zijn zolderkamertje in Excel een goed uitkeringssysteem in elkaar gaan klussen. Lijkt me kansloos.”
Och, gaan ze tegen die tijd toch weer aantal samenvoegingen doen van CWI/UWV/GAK/Gemeente : 1 loket, efficienter, nu nog beter, schaalvoordelen, klantgericht, synergie effect, kostenbesparing enzo.
Een heel sterk plan. UWV werkcoaches doen niets anders dan het verlengen van uitkeringen,iemand kan om een test vragen, men moet de sollicitatieaktiviteiten laten zien en verder niets. Gemeenten kunnen inderdaad beter met werkgevers om de tafel om mensen te bemiddelen aan een baan met eventuele opleidingen is een werkloze zo weer aan de slag. De Gemeente verlengt namelijk ook je rijbewijs en paspoort dus uitkering verlengen kan ook. Sterk plan kabinet. Binnen UWV kan het kabinet heel veel besparen.
UWV werkcoaches doen niets voor een werkzoekende. Ze bemiddelen namelijk niet naar werkgevers toe. Als werkloze word je al gauw naar een uitzendbureautje gestuurd. Maar hier gebeurt ook precies hetzelfde. Ze zitten daar echter voor hun eigen baanbehoud. UWV opheffen is daarom ook een goede keus, en de taken weer terug (haast geen taak) kan terug naar een medewerker van de Gemeente net als vroeger het geval was. Vroeger was de dienstverlening ook stukken beter dan UWV. Te veel poppetjes en te veel bureaucratie. Er kan daarom weer meer afgestemd worden op de persoon en betere baanbemiddelingen.