HP en Dell zijn in een hevig gevecht verwikkeld om het Amerikaanse dataopslagbedrijf 3Par. Tot voor kort stond 3Par vooral bekend als nichespecialist. Het bedrijf, dat een paar klanten in Nederland heeft, kende een gestage omzetgroei, maar draaide de laatste tijd verlies. Waarom is 3Par dan toch een gewilde prooi?
De naamloze vennootschap 3Par is een beursgenoteerd bedrijf, gevestigd in Fremont, Californië. Het bedrijf werd in 1999 opgericht door een groep ingenieurs die eerder bij het servercluster van Sun Microsystems werkten. Zij ontwikkelden en verkochten grootschalige opslagproducten aan bedrijven met cloudgebaseerde ict-omgevingen, zo staat op de website van 3Par te lezen.
De technologie van 3Par staat bekend om zijn goede virtualisatie (fysieke opslag-entiteiten samengevoegd in een logische storage pool, die opgedeeld in stukken wordt gepresenteerd aan serversystemen) en thin provisioning (alleen gegevens die beheerders daadwerkelijk gebruiken, worden opgeslagen). De dataopslagarrays vinden gretig aftrek bij bedrijven met grote cloudomgevingen en aanbieders van IaaS (infrastructuur as a service).
Databasement
Het portfolio van 3Par bestaat uit het Utility Storage-platform, de InServe-opslagservers, het InForm-besturingssysteem en softwaretoepassingen. De opslagarrays zijn speciaal ontworpen voor nieuwe datacenterinfrastructuren. In de Benelux zijn al enkele gebruikers van 3Par, zoals AT&T in Nederland en Bayer in België. Zij worden exclusief bediend door dataopslagdienstverlener Databasement. Andere gebruikers zijn GXS, Waterschap Rivierenland en Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN).
Oprichter en directeur Rob Christ van Databasement implementeert al twee jaar 3Par-oplossingen bij diverse klanten. Hij is te spreken over de combinatie van ‘ongekende performance en efficiency'. 'Door 3Par Utility Storage is Databasement in staat om zijn klanten voordelen te bieden waardoor hun cloud computing deployments, zoals agility en cost efficiency, worden vergroot. 3Pars technologie intensiveert servervirtualisatie met VMware, waardoor onze service provider, hosting en integrator klanten in Nederland, België en Spanje virtuele datacenters kunnen bouwen. Dit geeft 3Par-gebruikers de mogelijkheid om hun total cost of ownership (tco) van storage te minimaliseren.'
Data Domain
HP en Dell, die beide een cloudstrategie voeren, hebben behoefte aan moderne en kostenbesparende dataopslag, zoals die van 3Par. HP wil dat 3Par onderdeel wordt van zijn geconvergeerde infrastructuurstrategie. De leverancier biedt nu twee miljard dollar, oftewel 30 dollar per aandeel, voor de opslagspecialist. Dit bod is wederom hoger dan dat van Dell, dat tot nog toe 1,8 miljard dollar voor 3Par over heeft. HP overtroeft Dell hiermee voor de derde keer. HP had eerder 27 dollar per aandeel geboden om zodoende Dells bod van 1,6 miljard dollar te overtreffen. Dat bod kwam nauwelijks een dag nadat Dell zijn eigen bod had opgetrokken tot net boven dat van HP.
De strijd lijkt op die tussen EMC en NetApp om Data Domain. NetApp wilde in 2009 deduplicatiespecialist Data Domain overnemen voor 1,5 miljard dollar. Daarna kwam EMC met een tegenbod van 1,8 miljard dollar. NetApp bood daarop 1,9 miljard dollar. EMC legde vervolgens 2,1 miljard dollar op tafel en ging er met Data Domain vandoor.
Verlies en succesvol
3Par rapporteert over het laatste kwartaal, dat op 30 juni 2010 werd afgesloten, een verlies van 1,8 miljoen dollar. De omzet bedroeg 54,3 miljoen dollar. Voor het gehele gebroken boekjaar 2010, dat op 31 maart werd afgesloten, boekte 3Par een omzet van 168 miljoen dollar en een verlies van 3,2 miljoen dollar.
Analisten stellen dat HP bereid is flink voor 3Par te betalen, omdat 3Par dataopslagtechnologie in huis heeft zoals tiering (verdelen van data over verschillende soorten opslagmedia) en multitenancy (verschillende klanten die dezelfde applicatie gebruiken op hetzelfde besturingssysteem en dezelfde hardware). Deze vormen een belangrijke aanvulling op de bestaande opslagtechnologieën van HP en ontbreken bij HP's EVA-dataopslagsystemen. 3Pars technologie is niet eenvoudig te begrijpen. Ict-medewerkers met veel kennis van gevirtualiseerde servers zullen als eersten de 3Par-technologie onder de knie krijgen.
3Par geeft zelf alleen via zijn blogpost commentaar op de plotselinge belangstelling. Een verklaring voor de grote belangstelling is dat 3Par al vroeg een cloudstrategie had, zo staat op het blog te lezen. ‘We zijn heel succesvol geweest met onze cloudstrategie. We hebben zeven IaaS-dienstverleners uit de top tien als klant. Onze producten zijn robuust en werken hard op de achtergrond. Dat zorgt voor veel begrip bij klanten.' Deze klanten vertellen andere dataopslagleveranciers dat hun apparatuur moet kunnen samenwerken met die van 3Par, zo vervolgt de blogpost. ‘We zijn daarom zeker te beschouwen als een belangrijke speler.'
Meer overnames?
Door de grote interesse in 3Par is het geruchtencircuit op gang gekomen over welk dataopslagbedrijf het volgende overnamedoelwit wordt. De aandelen van onder meer Compellent, Isilon, Commvault en Netezza zijn inmiddels gestegen. EMC, Netapp, IBM, HP, Oracle en Dell zijn de partijen met een goed gevulde oorlogskas. Zij zouden deze dataopslagspecialisten in huis willen halen.