Het Linkedin-profiel van HP Nederland-ceo Bart Hogendoorn is gehackt. Tot zijn verbazing meldt LinkedIn dat hij heeft gestudeerd aan de Universiteit van Mostar in Bosnië en Herzegovina, tachtig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Sarajevo. Dat is niet juist, stelt Hogendoorn. Hoe de informatie in zijn profiel is terechtgekomen, is hem een raadsel.
Directeur Bart Hogendoorn van HP Nederland heeft volgens zijn profiel op de zakelijke netwerksite LinkedIn gestudeerd aan de Universiteit van Mostar. Volgens hemzelf heeft hij gestudeerd aan de Heao in Den Haag. 'Dat heb ik niet afgemaakt. Daarna heb ik Nima-studies gevolgd.'
In Mostar is hij nooit geweest en heeft geen idee hoe deze informatie in zijn LinkedIn-profiel terecht komt. Hogendoorn kan wel lachen om de wonderlijke informatie in zijn profiel. 'Misschien moet ik het maar gewoon toegeven van die studie Slavische talen…', grapt hij.
Hack
Wie binnen de LinkedIn-site zoekt op de naam 'Sveuèilište u Mostaru' (Universiteit van Mostar) ontdekt een groot aantal accounts die niet de naam dragen van een persoon, maar allen vermelden 'Student at Sveuèilište u Mostaru'. Dat lijkt erop te wijzen dat iemand de universiteit via een hack aan het promoten is binnen LinkedIn. LinkedIn was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Wereldwijd zijn duizenden personen bezig om op fora, social network sites et cetera vol te spammen met hun onzin om zo zoveel mogelijk zoekmachines te beïnvloeden.
Het merendeel gebruikt bots, maar er zijn ook nog zat die alles met de hand doen. De meesten verdienen er ook nog aan, dus is het onmogelijk om dit uit te bannen net zoals e-mail spam.
Ik vermoed dat de heer Hogendoorn een (legitieme) invite heeft geaccepteerd van iemand die zich hierbij presenteerde als een klasgenoot van hem van deze universiteit in Mostar. Geen hack naar mijn bescheiden mening dus, maar een storm in een glas water… 🙂
Ai ai, heb je als werkgever/werkzoekende nog iets aan Linkedln als de informatie niet betrouwbaar is?
Ik begrijp toch al niet wat het nut is van deze zakenlijke hyves.
Vind dat Hogendoorn het sportief opneemt.
Het is duidelijk dat ook hij weinig om Linkedin geeft.
@Pascal
Zo dacht ik ook altijd. Linkedin is inmiddels voor mij van nut omdat iedere serieuze medewerker hier gebruik van maakt. Het is helaas niet anders.
Via mijn Linkedin netwerk kan ik erg snel, efficiënt en effectief zaken doen. Makkelijker dan op de golfbaan …
@Lientje
Het kan toch niet zo zijn dat het accepteren van een invite, automatisch je profiel aanpast aan de vermeende link volgens de uitnodiging!?
Leuk, ik was toevallig gisteren naar z’n profiel aan het kijken en verbaasde me hierover. Leuke synchroniciteit.
Er zijn wel fake-accounts op LinkedIn die flauwekul job offers posten en zelfs een soort commentaar-generators die zich bij discussies mengen, maar zoals Lientje uitlegt worden vaak details bij je profiel toegevoegd als iemand je uitnodigt met als reden dat je samen op school hebt gezeten.
Ik heb dat een tijdje misbruikt met gefingeerde management survival trainingen op Antartica of Nova Zembla, metafysische besluitvorming door de Hermit Union te Tibet en dergelijke.. ach ja.
Wie zoekt op de naam ‘Sveuèilište u Mostaru’ ontdekt een groot aantal accounts die niet de naam dragen van een persoon, maar allen vermelden ‘Student at Sveuèilište u Mostaru’.
Dit is standaard voor personen (profielen) die zich buiten je netwerk (4+ graads-connectie) bevinden. Dan wordt nl. niet de naam getoond maar enkel de functie + bedrijf, i.c. Student at Sveuèilište u Mostaru.
@Paul:
Ja maar er wordt vast niet in je profiel toegevoegd dat je ergens een studie hebt gedaan als je iemand uitnodigd. Dat mag natuurlijk niet en kan vast ook niet zonder te ‘hacken’, of eigenlijk cracken. Hacken is niks aanpassen (en een hacker geeft vaak de gevonden lek door), cracken wel. Maar ja, de term cracken raakt helemaal uit mode… Helaas, want er is eigenlijk een groot verschil.
@Robbie
>Via mijn Linkedin netwerk kan ik erg snel, efficiënt
>en effectief zaken doen. Makkelijker dan op de golfbaan
Ik ben oprecht benieuwd hoe je dit doet. Ik heb ook LinkedIn maar anders dan een leuke lijst van connecties en aanbevelingen kom ik niet.