Dankzij de opkomst van nieuwe en revolutionaire technologische hulpmiddelen, is de werkplek de laatste jaren steeds meer geëvolueerd naar een ‘high-performance workplace’. Bedrijfsleiders beseffen echter nauwelijks wat hun overkomen is en zijn zich vaak niet bewust hoe ze deze technologie optimaal kunnen benutten. Dit geldt voornamelijk voor het gebruik van oplossingen voor video conferencing, content sharing en telepresence.
David van den Berg, Regional Director, Polycom Benelux, spreekt de mythe tegen dat video conferencing een dure technologie is die slechts aan de bedrijfstop is voorbehouden. Op basis van een aantal praktische, kosten- en tijdbesparende alternatieven schetst hij het enorme potentieel van deze oplossingen vanuit vier zeer verschillende, nieuwe gezichtshoeken:
1. Werving van personeel
Wist u dat… het traditioneel lange en moeizame wervingsproces teruggebracht kan worden tot enkele eenvoudige stappen door oplossingen voor video conferencing en content sharing optimaal in te zetten? U bespaart bijvoorbeeld hoge reis- en verblijfskosten voor kandidaten die van heinde en verre op gesprek komen, terwijl u toch geniet van het voordeel van een persoonlijke ontmoeting waarbij de non-verbale communicatie en lichaamstaal van de kandidaat een rol blijven spelen.
Deze manier van solliciteren biedt zelfs ruimte voor testen die de professionele bekwaamheden en vaardigheden van een kandidaat toetsen en die met behulp van dezelfde technologie bekeken en geëvalueerd kunnen worden.
2. Projectbeheer
Wist u dat… verschillende teams van ingenieurs wereldwijd kunnen samenwerken om de meest creatieve ideeën te bundelen en een project van a tot z te beheren zonder daar fysiek voor te hoeven reizen? Oplossingen voor video conferencing en telepresence vergemakkelijken en stimuleren namelijk een (schijnbaar onmogelijk) denkproces waardoor een veel grotere kweekvijver voor innovatieve nieuwe ideeën ontstaat dan ooit te voren mogelijk was.
"Of het nu gaat om de voorbereiding, het coördineren of implementeren, door oplossingen zoals content-sharing en video conferencing te combineren, creëer je een efficiënt platform voor discussies en het uitwisselen van ideeën. Alle communicatie om een project tot een goed einde te brengen vindt dan ook plaats via virtuele meetings en rapportages.", aldus David van den Berg.
3. Bedrijfscommunicatie
Wist u dat… er reeds heel wat vooruitstrevende organisaties gebruik maken van video conferencing voor hun bedrijfscommunicatie, maar dat er minstens evenveel zijn die nog steeds kunnen leren van deze ervaring en er heel wat voordeel uit zouden kunnen halen? De oplossing kan er immers voor zorgen dat de CEO beter zichtbaar (en hoorbaar) wordt voor medewerkers en andere belanghebbenden wanneer hij bijvoorbeeld aankondigt hoe het bedrijf ervoor staat. Of het geeft een salesmanager de mogelijkheid de kwartaalresultaten van incentives aan een HR-directeur bekend te maken, zodat deze de medewerkers kan informeren over de laatste beloningsstructuren.
De vele voordelen van video conferencing – waaronder persoonlijke communicatie, veel ruimte voor feedback, lage implementatie- en onderhoudskosten en uitgebreide mogelijkheden qua connectiviteit met andere tools en platforms – maken van deze oplossing de communicatietoepassing van de toekomst.
4. Leren op afstand
Wist u dat… gebruikers van virtuele trainingsruimtes informatie over hun training kunnen delen met andere cursisten overal ter wereld en in real-time? De deelname aan een training is dus niet langer beperkt tot het aantal fysieke zitplaatsen in een cursusruimte. Met een sterk video conferencing platform als back-up, dat vanuit één centraal punt gestuurd wordt, en met behulp van oplossingen voor video streaming of graphic sharing, kunnen tijdens de training concrete voorbeelden en toepassingen getoond worden. Trainingssessies kunnen bovendien gemakkelijk worden opgenomen en op eender welk moment in de toekomst beschikbaar worden gesteld.
Dezelfde oplossingen voor samenwerking kunnen ingezet worden om bijvoorbeeld gelijktijdig grootschalige veiligheidscampagnes op te starten voor verschillende business units. Vooral multinationals zouden hier heel wat op kunnen besparen.
"Oplossingen voor telepresence, video conferencing, video streaming en content sharing hebben de weg naar een high-performance workplace vrijgemaakt. Ze maken het voor bedrijven mogelijk om op een (kost)efficiënte en kwalitatieve manier internationaal samen te werken. Niet alleen tussen collega’s, maar ook met relaties, partners of klanten. Nu vandaag steeds meer de nadruk gelegd wordt op desktop oplossingen, wordt het weldra voor iedereen mogelijk om vanaf elke werplek, waar ook ter wereld, tijdonafhankelijk toegang te hebben tot informatie, middelen en kennis.", besluit David van den Berg.