Overheden moeten als aanbestedingseis binnen grote opensourceontwikkeltrajecten opnemen dat leveranciers nauwe banden onderhouden met de opensourcegemeenschap en draagvlak creëren voor het overnemen van de nieuw ontwikkelde code. Dat betoogt organisator Sanne te Meerman van de Gnome Open Desktop Day, die 26 juli in Den Haag plaatsvond. 'Zo garandeert de overheid dat voor hen bruikbare software wordt doorontwikkeld. En het voorkomt compatibiliteitsproblemen in de toekomst.'
'Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) heeft onlangs een uitwisselplatform gelanceerd, waar overheden opensourcesoftware voor hergebruik kunnen uitwisselen. Op zich sympathiek', zegt Te Meerman. Alleen zou het volgens de organisator van de Open Desktop Day efficiënter zijn wanneer overheden serieuzer samenwerken met de vele softwarecommunities die actief zijn.
'Overheden schaffen nu vaak gesloten software aan en proberen vervolgens via gebruikersverenigingen sturing te geven en zicht te houden op de ontwikkelrichting van die software. Ik hoop echter dat het besef ontstaat dat ze via opensourcegemeenschappen veel sterkere organen hebben om inzicht te krijgen in ontwikkelrichtingen. Ook de mogelijkheden voor sturing en participatie zijn veel groter.' De meest praktische manier om een vinger in de pap bij de opensourcegemeenschappen te krijgen is volgens Te Meerman door bedrijven in de arm te nemen die er ook voor zorgen dat de software 'upstream' naar de communities gaat.
Upstreamen
De organisator van de Gnome Open Desktop Day pleit daarom voor het toevoegen van aanbestedingseisen waarin openbroncode-'upstreaming' door bedrijven verplicht kan worden gesteld. 'Die eis om opensourcecode te 'upstreamen' is ook gesteld bij een aantal Spaanse overheidsprojecten', vertelt Te Meerman. Zo heeft de politie van Andalusië in 2005 binnen de grafische Linuxinterface Gnome een schermvoorlees-module laten ontwikkelen voor blinden en slechtzienden.
'In de aanbesteding is opgenomen dat deelnemende bedrijven ervoor zorgdragen dat de nieuwe code wordt overgenomen door de opensourcegemeenschap. De aanbestedingstekst meldt: 'De wijzigingen moeten, nadat ze vrijgegeven zijn, voldoende ondersteuning krijgen van toonaangevende ontwikkelaars om binnen de vrije softwaregemeenschap te blijven.'
Zowel de opensourcegemeenschap, de overheid als de burger zijn bij deze werkwijze gebaat, zo betoogt Te Meerman. 'De overheid zorgt er zo voor dat met publiek geld ontwikkelde software daadwerkelijk terugkeert in het publieke domein. Ook voorkomen overheden dat onnodig geld en energie wordt gestoken in het onderling beheren en uitwisselen van software. En het voorkomt concurrentievervalsing door de overheid; die zal geen open broncode meer laten ontwikkelen die al bestaat en commercieel geëxploiteerd wordt.'
Maarten Hillenaar
Te Meerman heeft goede hoop dat zijn boodschap gehoor vindt bij de overheid. 'Tijdens de Open Desktop Day viel me op dat de aanwezige overheden duidelijk getriggered werden door het begrip 'upstream'. Overheids-cio Maarten Hillenaar wist me in de pauze te vertellen dat het begrip ook wordt gebruikt voor het speuren naar en winnen van ruwe olie.'
Peter Adriaenssens/Peter, zo langzamerhand krijg ik het idee dat jij die ene open source programmeur bent die NIET wordt betaald, ook niet als je van 9 tot 5 werkt.
Maar dat is niet erg. Jij weet blijkbaar hoe open source bedrijven / open source programmeurs geen belasting hoeven betalen. (“Overheidsambtenaren worden betaald met belastingen die betaald worden door mensen die geld verdienen en bedrijven die winst maken en niet door bedrijven die alles gratis weggeven”)
Met jouw specialistische kennis van open source belastingfaciliteiten kan jij beter belastingadviseur worden en je honorarium van Oracle, IBM, et cetera, naar jou laten downstreamen.
Ieder z’n vak zullen we maar zeggen.
Jongens ik haak af, ik kan niet meer volgen.
In de bijbel staat dat Jezus water in wijn kon veranderen.
Als de bijbel in 2000 was geschreven stond er vast
‘En Jezus zorgde ervoor dat de Open source programmeur plots een riant inkomen hadden en toch hun software gratis konden wegggeven…”
Het zal aan mij liggen….
Voor Peter:
Hallo Peter. Ik dacht, ik waag een gokje en probeer je iets uit te leggen. Waarom? Omdat ik me met open source bezig houd. Wordt ik hier voor betaald? Nee, dit doe ik uit liefde voor het vak.
De uitleg is als volgt: mensen die aan open source werken doen dit omdat ze dat leuk vinden. Vaak doen ze dit NAAST een betaalde betrekking ergens. Ook zijn er open source ontwikkelaars die hun werk in loondienst doen omdat hun baas dit voor zijn bedrijf belangrijk vindt. Maar de clou is dus: just for fun!. Er is een boek met dezelfde titel. Misschien een aanrader?
met vriendelijke groet,
Jeroen Baten
p.s. google me maar 🙂
@Peter, je zegt “Het zal aan mij liggen….”
Eindelijk een zinnige opmerking. Dat is pas een godswonder.
Straks loop je nog in een Google T-shirt naar de frietkot.
Jan,
Wat mij frustreert? Het was mijn droom om ook Open Source expert voor Computable te worden.
Ik heb mij verdiept in de materie, vragen gesteld, stellingen geponeerd maar ik krijg maar geen vat op de problematiek.
In de laatste post van Jeroen blijkt het nu allemaal om Just For Fun de draaien
Als intellectueel moet men eerlijk zijn en toegeven dat men op zijn eigen grenzen kan botsen. Dit is hier duidelijk het geval
Hierbij laat ik dan ook aan Compatable weten dat ze zeker geen beroep moeten doen om mij als “open source expert”. Ik begrijp het niet.
Quote:
[i]Overheidsambtenaren worden betaald met belastingen die betaald worden door mensen die geld verdienen en bedrijven die winst maken en niet door bedrijven die alles gratis weggeven [/i]
Waar zijn die bedrijven die alles gratis weggeven? En hebben ze toevallig ook een supermarktketen? Dan kan ik daar namelijk voortaan mijn boodschappen doen. 🙂
Peter, de meeste mensen in aan open source software ontwikkeling doen, doen dit vaak uit eigen belang, een eigen kriebel die gekrabt moet worden. Die mensen hebben vaak een vaste baan, en doen de eigen projecten in eigen tijd…
Daarnaast heb je OSS ontwikkelaars in loondienst, voor bedrijven die hier baat bij hebben.
Dan heb je nog de freelancers, die vaak een pay-per-feature model hebben. “U wilt feature X hebben, dat kost u x euro”.
Overigens verdienen OSS bedrijven niet alleen geld met t-shirts verkoop, maar bv ook door extra service, onderhoudscontracten etc etc etc.
Als je zo graag een open source expert wilt zijn, zul je overigens toch verder moeten kijken dan de euro tekens in je ogen. Het heeft veel meer met ideologie te maken dan winstbejag.
Mensen, houd toch eens op met dat gedoe over open-source. Ik wil zelf bepalen wat ik neem. En als ik mijn ondersteuning vele malen goedkoper kan opbouwen op basis van betaal software dan kan open-source me gestolen worden. Open-source is geen gemeengoed en ondersteuning moet daardoor uit een niche markt gehaald worden en is veel te duur.
Het gaat dus niet om kwaliteit of eigendom e.d. maar om wat de kosten zijn na de implementatie.
“Het gaat dus niet om kwaliteit of eigendom e.d. maar om wat de kosten zijn na de implementatie.”
Het gaat om de totale kosten en alle risico’s die daar bij komen. En dat geldt voor ieder product, ongeacht de licentievorm.
Kwaliteit is voor velen overigens wel een issue, servers die om de haverklap de geest geven, zijn erg kostbaar in gebruik en onderhoud.
Peter, hou toch eens op met jouw gedoe over open-source.
Steeds weer halve waarheden en FUD verspreiden.
Jij mag zelf beslissen wat jij doet net als ieder ander. Dat is altijd al zo geweest. Je mag zelf internet, dus ook open source blijven gebruiken, ook als je er tegen bent.
Beschuldig mensen niet vals als ze een andere mening hebben.
Misschien moet je eens naar je naamgenoot voor een consult.