UWV heeft het contract met IBM voor het gebruik van het rekencentrum in Brussel opengebroken. De overeenkomst zou in 2011 aflopen, maar is nu verlengd tot 2018. De contractwaarde is geraamd op 413 miljoen euro over acht jaar. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen heeft wel een contract op basis van actueel verbruik afgedwongen omdat het fluctuaties in de benodigde computercapaciteit verwacht.
UWV zou in 2011 gebruik hebben kunnen maken van de optie tot verlenging in het contract met IBM, maar heeft deze optie nu al gelicht. De overeenkomst is verlengd tot 2018. De resterende contractwaarde, berekend vanaf 2010, is geraamd op 413 miljoen euro inclusief BTW over acht jaar.
'Wij verwachten forse volume-effecten op en een dynamisch verbruik van de computercapaciteit die IBM ons aanbiedt biedt in rekencentrum van Brussel', stelt Thijs Vervaat, chief information officer van het UWV. 'Dat kan komen door groei in het gebruik van bestaande applicaties en de ingebruikname van nieuwe applicaties, maar ook door krimp als gevolg van het vereenvoudigen van het applicatielandschap en het toepassen van nieuwe technologie. IBM is een strategische partner voor ons. Daarom hebben we nu al gebruikgemaakt van de verlengingsoptie.' Volgens Vervaat worden dit jaar de laatste grote migraties naar IBM afgerond in het kader van de rekencentrumconsolidatie. De cio zegt dat met dit traject aanzienlijke kostenbesparingen zijn gerealiseerd.
Workload valt weg
De komende jaren wordt bovendien nog een aantal applicaties uitgefaseerd, waaronder één groot WAO-systeem. Die hoort bij de vijf grote backofficesystemen (materiesystemen, aldus Vervaat) van het UWV. De cio heeft Pricewaterhousecoopers laten onderzoeken of die systemen de komende vijf jaar nog door kunnen draaien. Dat bleek in vier van de vijf het geval te zijn, maar één van de twee WAO-systemen diende wel flink aangepast te worden. Mede daarom is gekozen om dit systeem samen te voegen met het andere WAO-systeem, zegt Vervaat. 'Na het samenvoegen van de WAO-systemen in 2011 draaien we vanaf 2012 bij IBM nog maar met één systeem voor WAO-uitkeringen: ResaFasa, een Open VMS-toepassing. Dat betekent dat er een forse functionele workload wegvalt en wij met minder computercapaciteit toe kunnen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.'
Pieken en dalen
Vervaat wijst er verder op naast de opschoning van het applicatielandschap, een operatie die al een aantal jaren geleden is ingezet, en de vereenvoudiging van de loonaangifteketen ook effect heeft op de benodigde opslagcapaciteit voor data. Daartegenover staat weer dat het 'nieuwe werken' en de daarbijhorende digitalisering van documentstromen en klantprocessen juist vragen om meer opslagruimte in het computercentrum. 'Wij willen daarom een flexibeler contract dat pieken en dalen in de capaciteit kan opvangen. Met IBM is een planning voor verwacht gebruik opgesteld en zijn afspraken gemaakt over actuele volumes tussen de 70 en 120 procent van de geplande volumes. Komt het volume eronder of erboven dan gaan we met IBM om de tafel zitten om nieuwe afspraken te maken over de bekostiging.'
Buiten werking stellen
Het UWV sloot eind 2004 na een Europese aanbesteding een zevenjarig rekencentrumcontract met IBM, ten koste van onder andere PinkRoccade. Het contract voorzag in een aantal opties tot verlenging. De waarde van de eerste contractperiode lag op 250 miljoen euro. De mono-uvi ontstond op 1 januari 2002 uit de fusie van vijf uitvoeringsinstanties (GAK, Uszo, SFB Uitvoeringsorganisatie, GUO en Cadans) en hun opdrachtgever, het landelijk instituut sociale verzekeringen Lisv. De fusie leverde een versnipperde informatiehuishouding op. Die bestond aan het begin van de samenvoeging uit zo'n negenhonderd grote, vijfhonderd kleine applicaties en een paar honderd intranet-toepassingen.
In 2008 kondigde het UWV al aan om 468 applicaties buiten gebruik te stellen. Uiteindelijk zal de uitvoeringsinstantie eind 2010 484 applicaties buiten werking hebben gesteld en zijn er 178 applicaties gemigreerd naar het IBM-rekencentrum.
Hoeveel snoepreizen zou de heer Vervaat hiervoor hebben gekregen? Gek dat je voor zulke bedragen niet opnieuw hoeft aan te besteden.
Inderdaad, de EC heeft de aanbestedingsregels versoepeld, met name voor overheidsinstanties, zulks onder verantwoording van de lokale overheid (lees ministerie van SZW).
Als belatingbetaler ben ik blij dat er met de bezem door de stal gegaan word door het UWV. Wel vind ik persoonlijk een contract tot 2018 erg ver gaan. Datacentres worden telkens goedkoper en deze trend vertoont voorlopig nog geen tekenen die op een stagnatie van de daling wijzen. Waarschijnlijk hebben we nu dus een goede deal maar haalt IBM het ‘goud’ op over drie jaar.
Jammer, dat het naar belgie gaat , kost weer banen in Nederland !Is het niet beter om werkgelegenheid in Nederland te creëren
ón-be-grij-pe-lijk ! Als je enig idee hebt van de slechte communicatie met IBM, de tijdverspilling voor zowel ontwikkelaars als gebruikers door b.v. te moeten wachten op het uitvoeren van een opdracht door IBM. Het merendeel van de mensen die nu met IBM moeten werken, vinden dat het níét werkt. En daar wordt dus gewoon niet naar geluisterd… Hoe kán dit toch ?
En dan te bedenken dat het door goedkope inhuur krachten bij IBM in Amsterdam wordt beheerd. Ook voor India levert het weer werk op.Misschien kunnen de kantine prijzen bij IBM weer omlaag..
Natuurlijk staat ook de nieuwe aanbestedingswet deze situatie niet toe. Wie gaat hier nou eens fatsoenlijk journalistiek onderzoek naar doen? Het uwv zal in 2003 vast niet voor 14 jaar hebben aanbesteed?!
Oud ibm’er in directie uwv? Kan toeval zijn. Denk ik.