Hoewel SaaS hét buzz-woord is van de afgelopen paar jaar, zijn er weinig bedrijven die behalve de term, ook de techniek volledig hebben omarmd. Eind 2009 bleek dat in Nederland een kwart van het bedrijfsleven gebruikmaakt van software die als webdienst wordt geleverd. Wereldwijd ligt dat percentage op 55 procent.
Toch laten verschillende onderzoeken zien dat de interesse om over te stappen op SaaS-applicaties in Nederland groot is. Vooral als it-managers ondervraagd worden, slaat de balans over naar: ‘iedereen aan de SaaS!’ Want bij SaaS ligt de verantwoording voor up-time en onderhoud bij de webapplicatie-aanbieder, vanuit financieel oogpunt heel aantrekkelijk voor het management.
Tegelijkertijd is het management bevreesd voor het uit huis plaatsen van bedrijfsdata en -systemen. Want als de overstap naar SaaS minder hoge veiligheidsmaatregelen en lagere beschikbaarheid betekent, wat zijn dan de consequenties op financieel en juridisch vlak en voor het imago en de bedrijfscontinuïteit? Het gevolg is dat we in Nederland op dit gebied een beetje achter lopen.
In de VS zijn ze veel verder. Daar zijn niet alleen veel aanbieders van SaaS-oplossingen, maar ook veel bedrijven die hiervan daadwerkelijk gebruik maken. Dat is niet zo gek, want juist als afstanden tussen bedrijven groot zijn, de reistijden lang en de 24/7 mentaliteit overheerst, is het beschikbaar hebben van bedrijfsapplicaties cruciaal. Vandaar dat de adoptiegraad overzee een stuk hoger ligt.
Er zijn echter wel twee andere vereisten voor het gebruik van de applicaties: veilige en snelle performance! En is er hoop, want wij hebben in Nederland al een beter uitgangspunt: overal snel internet. En juist in het beheer van bandbreedte en het beveiligen van de gegevens die over internet gaan, schuilt de toegevoegde waarde van de reseller bij het bespoedigen van het SaaS-gebruik.
Terwijl de adoptie van sociale media, zoals LinkedIn en Twitter, explosief groeit, begrijpen bedrijven en werknemers dat het belang voor verantwoord en veilig internetgebruik navenant toeneemt. Dit is een voordeel, want dankzij deze bewustwording vinden ook medewerkers het normaal om tokens te gebruiken om in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Nogmaals, behalve beveiliging is ook de beschikbaarheid van bedrijfsapplicaties, en dus het managen van bandbreedte, erg belangrijk. Als de applicatie zowel op het werk als thuis en onderweg snel reageert en je er veilig mee kunt werken, is het concurrerend voordeel van mobiel werken zo groot, dat zelfs de meest behoudende directeur zal inzien dat SaaS de toekomst heeft. Dan is straks iedereen, ook de baas, enthousiast gebruiker van SaaS.
Jerome Waaldijk
regional sales manager Benelux van Blue Coat Systems