'Museum met Van Gogh 'onbeveiligd'', zo viel deze week te lezen op de site van RTL Nieuws. Wat was er aan de hand? Afgelopen weekend (zaterdag 21 augustus 2010) is uit het Mahmoud Khalil Musum in Gizeh (Egypte) het kostbare schilderij ‘Klaprozen’ van Vincent van Gogh gestolen. De waarde van dit schilderij wordt geschat op ongeveer 40 miljoen euro. Wat bleek: geen van de alarms deed het en van de 43 bewakingscamera’s in het museum werkten er slechts zeven…! Intussen heeft dit incident de Onderminister van Cultuur de baan gekost en zit de arme man zelfs in het gevang vanwege ‘nalatigheid’.
Tja, ergens begrijp ik wel hoe dat is gegaan. Een paar jaar geleden is een ‘voordelig' bewakingscamerasysteem in het museum geïnstalleerd en bij de ingebruikname is trots getoond hoe alle zalen van het museum hierop scherp in de gaten gehouden konden worden. En dat was het. Natuurlijk, er viel wel eens een camera uit, maar die zou nog wel eens gerepareerd of vervangen worden. Ooit… En daar hebben de inbrekers handig gebruik van gemaakt.
Toch denk ik dan 'Hoe kan zoiets gebeuren!?'. Dat zal die minister die nu achter de tralies zit, zich ook afvragen. En vooral: hoe had het voorkomen kunnen worden? Kijk, een bewakingscamera is een stukje elektrische apparatuur en kan dus defect raken. Maar hoe weet je dat? De meeste traditionele camerabewakingssystemen, zogenaamde ‘closed circuit tv systems' maken gebruik van een apart, analoog videosysteem. In de bewakingsruimte schakelt een monitor telkens tussen de beelden van de verschillende camera's, zodat in een periode van een paar minuten alle bewaakte ruimtes even in beeld zijn geweest. En dan begint het weer bij camera 1. Het nadeel van dit systeem is dat je eigenlijk niet direct kunt zien dat een of meerdere camera's het niet meer doen. Het beeld schakelt gewoon door naar de volgende, nog wel werkende camera. Natuurlijk kun je wel zien dat een bepaalde ruimte steeds wordt overgeslagen, maar dan zul je er toch zelf aan moeten denken dat er iemand gebeld moet worden om de betreffende camera te vervangen.
Het Khalil Museum had dit pijnlijke incident wellicht kunnen voorkomen als het een modern, op ip-gebaseerd camerabewakingssysteem had aangeschaft. Dankzij de intelligentie die in een dergelijk ip-bewakingssysteem zit, was bijvoorbeeld automatisch naar diverse personen een waarschuwingsmelding verstuurd zodra een van de camera's het begaf. Zelfs voordat de camera daadwerkelijk uitviel, had het systeem al kunnen aangeven dat zich op dit apparaat een probleem ontwikkelde. En op het moment dat er twee of meer camera's niet meer functioneerden, had het systeem het alarmniveau automatisch verhoogd. Daarbij was het zelfs mogelijk geweest om automatisch de politie of andere functionarissen te waarschuwen.
Maar dit soort moderne ip-bewakingssystemen biedt nog meer voordelen. Het kan bijvoorbeeld precies laten zien waar een defecte camera zicht bevindt en zelfs aangeven wat er precies defect is. Misschien hoeft namelijk niet de hele – kostbare – camera vervangen te worden, maar slechts een klein – goedkoop – onderdeel. En als er niet voldoende gekwalificeerd bewakingspersoneel beschikbaar is, kunnen de beelden zonder problemen naar een andere locatie worden gestuurd.
Dit is slechts een klein voorbeeld van wat er allemaal kan met ip-technologie. Netwerken met intelligentie, tegen lage kosten en met vrijwel onbeperkte mogelijkheden. Als ze dat hadden geweten, daar in Egypte. Nou ja, misschien gebruiken ze in de gevangenis waar die minister zit wel hetzelfde camerabewakingssysteem als in dat museum…
Mooi marketingpraatje. Alleen denk ik niet dat de analoge camerabeelden maar eens per een paar minuten zichtbaar zijn. Dan zie je op camera 3 een schilderij hangen, dan een paar minuten anderde beelden, en dan opeens op camera 3 schilderij weg.. Daarvoor bestonden ook in de analoge technieken multiplexers.
En deze multiplexers kunnen ook een alarm afgeven als een camera plots geen signaal meer heeft.
Ik heb overigens geen flauw idee hoe ver men in Egypte is qua kennis van ICT infrastructuren, en ook hoe betrouwbaar het stroomnet is. Want een analoog camerasysteem is vlugger wee terug in de lucht gebracht na een stroomuitval dan een digitaal systeem. Wat het uitkijken op afstand betreft, de auteur van dit verhaal gaat ervan uit dat er hele infrastructuren liggen, waarover breedband data kan worden getransporteerd.
Mooi verhaal, maar ongefundamenteerd.
Over de beveiliging in een ander Egyptisch museum:
Vorig jaar bezochten vrienden van mij het museum waar onder andere het masker van farao Toet Ank Amon te zien was.
In de betreffende zaal aangekomen, bleek men aan het werk te zijn aan de vitrinekast voor het masker: monteurs, draden, rommel, gedoe, je ziet het voor je.
Het masker hadden ze zolang even op een bureau gelegd, anders zat het maar in de weg.
Geen suppoost te zien.
Mijn vrienden hebben het masker op hun gemak van zéér nabij kunnen bekijken.
—
Daarom: De aard van de betrokken mensen is belangrijker dan de aard van het beveiligingssysteem.
Hoe kan een IP-bewakingssysteem nu weten wélk onderdeel er in vredesnaam kapot is? Dat lijkt mij eigenlijk onzin. Dat doet er eigenlijk ook nauwelijks toe – ’t gaat erom dat er natuurlijk gewoon te weinig budget is om alles optimaal te beveiligen. En dat is in Nederland (in zijn algemeenheid) niet anders – hoeveel fietsen worden er hier per dag wel niet gestolen? Moeten we nu ook de minister van verkeer of justitie ontslaan? Misschien niet eens een slecht idee… Want waarom komt er niet op/in alle te koop staande fietsen in alle fietsenwinkels verplicht een registratiesysteem, zoals een ID-chips in ’t frame injecteren.
Er worden trouwens nieuwe problemen geïntroduceert bij ’t invoeren van IP-camera’s. Nl: juist extra veiligheidsproblemen (hackers en dergelijke, die op ’t IP-netwerk inbreken). Omdat men natuurlijk Windows-PC’s levert bij die camera’s, met optie voor miljoenen verschillende malware/trojans, vraag ik me af of de situatie dan beter wordt dan ouderwets analoge camera’s nemen. Als men het analoge camera-systeem niet onderhoudt, waarom zou men dan opeens wel een digitaal camera-systeem onderhouden?