In de komende maanden zullen providers beginnen met het hamsteren van IPv4-adressen. Daardoor zal de nog bestaande voorraad van deze adressen sneller opraken dan verwacht. Dit vreest de voorzitter van de Nederlandse IPv6 Task Force Erik Huizer.
'Tot nu toe verloopt de curve die het opraken van de IPv4-adressen beschrijft nog heel regelmatig. Er zitten geen gekke sprongen in', legt Huizer uit. 'Ik verwacht die het komende jaar wel, omdat steeds meer providers de urgentie beseffen van het probleem. Een deel van hen zal aan het hamsteren slaan. Dat mag niet, en de regionale internetregistries (RIR's) proberen daar ook strikt de hand in te houden: je moet een plan indienen, waarin je onder meer moet uitleggen waarom je op korte termijn extra adressen nodig hebt. Maar het vermoeden bestaat onder IPv6-experts dat providers die plannen gaan proberen te faken, om zo te proberen op het laatste nippertje extra adressen binnen te slepen. Ik ben dus bang dat de huidige voorspelling, dat de IPv4-adressen op 30 mei op zijn, te optimistisch is. Die gaat er namelijk van uit dat er een natuurlijk verloop is. Terwijl ik het gevoel heb dat die disruptie er al aan zit te komen.'
Buffer zet geen zoden aan de dijk
Huizer: 'Er wordt wel eens gezegd: als de IPv4-adressen op zijn, dan zit er nog altijd wat in de buffer van RIPE NCC [de RIR voor Europa, red.]. Maar er zit heel weinig in die buffer.' APNIC, de RIR voor Azië en Australië, voorspelt dat de datum waarop de eerste RIR door zijn IPv4-voorraad heen is, ligt op 31 januari 2012. De IANA zal naar schatting op 30 mei door zijn IPv4-voorraad heen zijn.
De instelling schreef een script dat voorspelt hoeveel IPv4-adressen nog beschikbaar zijn. Het programma maakt onderscheid tussen de adressen die door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) worden uitgegeven, en door de vijf regionale internetregistries. De Internet Assigned Numbers Authority (IANA) verdeelt de IPv4-adressen wereldwijd onder vijf regionale internetregistries: RIPE (Europa), ARIN (Noord-Amerika), LACNIC (Latijns-Amerika), APNIC (Azië en Australië) en AFRINIC (Afrika).
Nee, wat een ramp!!!
Energiecentrales zullen uitvallen, telecommunicatie-infrastructuren zullen instorten, uit de kraan komt geen water meer, en ook de levering van gas gaat problemen opleveren. De wereld zal vergaan.
De marsmannetjes zullen de aarde overnemen.
/me zet een aluminium hoedje op.
(Die nog steeds ervan overtuigd is dat het om storm in een glas water gaat)
Er is nooit gezegd dat er een ramp komt met het opraken van IPv4 adressen, dus daar hoef je ook niet om te gillen.
Het punt is dat als de adressen op zijn, in NL of daarbuiten nieuwe aansluitingen grote kans hebben op een IPv6 aansluiting. Omdat het niet backwards compatible is zullen IPv6 aangesloten bedrijven niet met IPv4 aangesloten bedrijven kunnen communiceren (websites, mail, ftp etc).
Omdat IPv6 op de netwerk laag zit, is het diepgeworteld in je hele infrastructuur. Je moet nu ook niet over, maar starten met kennis opdoen, inventarisatie en een plan is wel het minste om mee te beginnen, dan kun je van start als het nodig is.
Volgens mij wordt het IPv6 probleem enorm opgeklopt.
Het moet gewoon mogelijk zijn dat de Backbone van Internet op IPv6 gaat draaien terwijl de providers voor diverse klantengroepen IPv4 adressen koppelen.
Daar kunnen de techneuten vast een virtuele tussenlaag voor programmeren.
Zo wordt in de Routers ook gewoon een Lokaal IPv4-adres gekoppeld aan een Globaal IPv6 IP-adres.
Is er eigenlijk wel een probleem of is het een angstgevoel zoals bij het Millenniumprobleem, dat werd ook als een soort Meltdown opgeblazen.
Waarschijnlijk zitten hier ook belanghebbenden te lobbyen.
@Willem: Het probleem met het opraken van de IPv4 adressen is trouwens niet de infrastructuur, maar het grote aantal gebruikers/telefoons/etc dat er elke dag op het Internet bij komt.
IPv4 en IPv6 communiceren onderling niet. Als een gebruiker IPv4 heeft dan zal bijvoorbeeld een webserver ook IPv4 moeten hebben, en hetzelfde voor IPv6. Als je interne IPv4 adressen aan globale IPv6 adressen gaat koppelen dan ben je voor de webserver af gezien een IPv6 gebruiker. Helaas zijn nog lang niet alle webservers klaar voor IPv6, dus met zo’n constructie kun je die website dus niet bezoeken.
Daarnaast: er zijn inderdaad veel mensen aan het lobbyen voor IPv6. De meesten zijn vrijwilligers die veel verstand hebben van hoe het internet technisch werkt en die dus zien welke problemen er aan zitten te komen. Door zo vroeg mogelijk mensen te waarschuwen kunnen bijvoorbeeld verkeerde investeringen in IPv4-only apparatuur of software voorkomen worden, wat op de lange termijn geld bespaart. Ik ken maar heel weinig bedrijven en personen die geld verdienen aan IPv6 promotie.
Maakt het uit of ze 1 april of 1 juli op gaan? We hebben hier niet met een big bang moment zoals het millenium te maken.. De datum dat het op is is niet namelijk niet de datum dat het fout gaat. En met die datums en tellers is dat een beetje een gevoel wat mensen aangepraat wordt. Dat kan ook gevaarlijk werken, “zie je alles werkt nog, dat Ipv6 is helemaal niet belangrijk”. Onzin natuurlijk want we kunnen er niet om heen, maar IMHO zullen we zien dat er nog heel wat rek en creativiteit in het gebruik van de nummers zit, dan heb ik het niet over de buffers maar hoe bedrijven en ISP’s er mee om zullen gaan. Het probleem zal echter wel steeds grote groeien maar uiteindelijk zorgt dat dus ook voor een gelijdelijke gang van zaken.
Nogmaals dit is geen vrijbrief, IPv6 is zeker belangrijk en het gaat niet vanzelf voorbij, maar het er is geen datum X waarbij dingen opeens niet meer werken!