Ict-dienstverlener Ordina heef in het eerste halfjaar van 2010 een verlies geleden van 9,1 miljoen euro. Over dezelfde periode in 2009 noteerde het dienstenbedrijf nog een kleine winst van 0,4 miljoen. De omzet daalde met twintig procent naar 227,2 miljoen euro. De dienstverlener heeft last van de terughoudende vraag naar ict-diensten bij financiële dienstverleners, overheden en zorgverleners.
Het in 2008 aangekondigde kostenreductieprogramma verloopt volgens het bedrijf succesvol. Het bedrijf zegt in 2010 ongeveer 5 miljoen euro meer dan geraamd aan kosten te reduceren. Dat bedrag komt bovenop een kostenbesparing van 25 miljoen euro die het dienstenbedrijf tussen 2008 en 2011 wil realiseren.
Ordina maakt ook bekend dat het zijn belang in dochterbedrijf Integer Groep verkoopt. De dienstverlener uit Nieuwegein had een belang van honderd procent in dat dienstenbedrijf.
Volgens Ordina is de Benelux momenteel de moeilijkste markt in Europa om ict-diensten aan de man te brengen. In een toelichting op de resultaten schrijft het bestuur: 'In de eerste maanden van 2010 waren klanten zeer voorzichtig met investeringen in grootschalige projecten en wilden zij vooral op korte termijn resultaat zien.' Ordina stelt dat door die terughoudendheid de vraag naar adviesdiensten en ict-diensten ten opzichte van de eerste zes maanden van 2009 verder is afgenomen.
Nieuw kabinet
Gekeken naar de verschillende markten, daalde de omzet vooral in de markt voor financiële instellingen het hardst. De inkomsten daalde met 28 procent tot 57 miljoen euro. De omzet uit de publieke sector inclusief zorg daalde met 21 procent naar 97,4 miljoen euro. De omzet uit klanten in de industriële sector daalde met 12 procent tot 72,8 mijoen euro.
Ordina zegt dat door de val van het kabinet en de lange kabinetsformatie de besluitvorming over overheidsinvesteringen in ict lang op zich laat wachten. Die opdrachten zouden volgens het bedrijf moeten aantrekken zodra overheden na de formatie knopen doorhakken over de inzet van automatisering bij bezuinigingen.
De omzet uit adviesdiensten daalde met 28 procent tot 39,1 miljoen euro. De omzet uit ict-diensten liep met een kwart terug tot 123 miljoen. De omzet uit de uitbesteding van applicaties daalde met twee procent naar 65,1 miljoen.
Lichtpuntjes
Het bedrijf ziet ook lichtpuntjes. Het omzetaandeel van langetermijncontracten is met 29 procent bijna op het gewenste niveau. Ordina heeft als doel voor de middellange termijn om 30 tot 35 procent van de omzet uit meerjarige contracten te halen.
Het bedrijf zegt dat de tarieven in het tweede kwartaal van 2010 gestabiliseerd zijn en de investeringsbereidheid van financiële dienstverleners toeneemt.
Dat de Benelux momenteel de moeilijkste markt voor ICT dienstverlening is is denk ik vooral een klap in het strategische Nederlandse gezicht van Ordina. Een dienstverlener die sinds jaar en dag zich -alleen- richt op Nederland (nou vooruit BeNeLux dan) en niet op het buitenland heeft mijns inziens een kortzichtige strategie. Een van de grootste IT markten ter wereld ligt nl. naast de deur : Duitsland. Waarom zitten concurrenten als bijv. Brunel, ICT, CapGemini daar dan wel ….? IT is al heel lang een internationale aangelegenheid, dus waarom dan die kortzichtigheid.
Volgens mij moeten de bezuinigingen van de overheid nog beginnen, de opdrachten voor dit jaar worden nog netjes voortgezet. Voor Ordina moet deze klap dus nog komen. Zoals al vaker beschreven zal het besparen op salarissen de waardevolle werknemer weg jagen. Dus…nog een jaar met 20-30% omzetverlies en een paar onderdelen verkopen zal Ordina reduceren tot een kleine speler (met de traagheid van een grote speler).
De Belastingdienst is al lang begonnen met reductie van de inhuur. En dat was best een goede klant voor Ordina. Als je veel leegloop hebt en ook nog eens tarieven die onder druk staan dan loopt je geld snel weg. Deels ook te wijten aan de overheden die collectief brieven gingen sturen om de tarieven 15% of meer te drukken, zonder daar bijvoorbeeld garanties op langere afname tegenover te zetten. Daarmee wordt in feite de detacheringsmarkt stukgemaakt. Aan de andere kant weet iedereen dat detachering conjunctuurgevoelig is. Dit is niet de eerste dip. Je moet dan een strategische reserve aanleggen in goede tijden. Dat doet echter niemand want men wil winstcijfers presenteren en aandeelhouders willen resultaat. En die aandeelhouders hebben niet altijd belang bij continuiteit, want ze kunnen hun aandelen altijd net op tijd dumpen. Ordina zit in een lastige positie net als andere grote dienstverleners.
Ik moet zeggen dat ik dit nieuws als oud ordina medewerker met veel interesse lees. In de tijd dat ik bij Ordina werkte was ik al verbaasd dat met dit beleid naar medewerkers het Ordina uiteindelijk niet tegen zou gaan werken. Mensen hollen het pand uit alleen en alleen maar omdat het management in toren A mijlen ver verwijderd is van de mensen die de projecten bemensen. We roepen dat we 1 grote familie zijn die de schouders er onder moeten zetten maar feitelijk zijn het tientallen mini bv’tjes die liever onder eigen rekening aan de slag zouden gaan. Jammer dat zo’n “Hollands” bedrijf de boel niet bij elkaar weet te houden. Enorm veel werkplezier binnen het team maar god wat lastig dat we met het manegement van Ordina rekening moeten houden…
Lees de artikelen op FD.nl zou ik zeggen.Ordina staat al een jaar in de verkoop maar er is nog niemand echt geinteresseerd.