Het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam ontwikkelt het databasebeheersysteem voor een virtueel observatorium om bosbranden op te sporen. Het observatorium, waarvoor onderzoekers in heel Europa onderdelen aanleveren, moet satellietbeelden vanuit de ruimte vrijwel realtime interpreteren en combineren met geografische informatie.
Het observatorium moet rookpluimen kunnen herkennen en die onderscheiden van bijvoorbeeld condensstrepen achter vliegtuigen. Vervolgens moet het met behulp van geografische informatie nagaan of er voor de rook geen logische verklaring is, zoals een fabriek. Is er echt brand, dan moet het scenario's doorrekenen over hoe de brand zich op de korte en lange termijn ontwikkelt, rekening houdend met de actuele weersomstandigheden. Ten slotte kan het op grond van simulaties concrete aanbevelingen doen over evacuatieplaatsen en de beste wijze om de brand te bestrijden.
Open-source databasesysteem MonetDB
De bijdrage van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) ligt op het vlak van databasemanagementtechnologie. Het CWI zet zijn open-source databasesysteem MonetDB in. Het wordt in dit project geoptimaliseerd voor het opslaan en aanleveren van ruwe satellietdata, en het integreren van deze gegevens met geografische en meteorologische gegevens. Technische uitdagingen zijn volgens de onderzoekers de massaliteit van de gegevens en het snel toegang krijgen daartoe met nieuwe query-technieken.
Het onderzoek in Nederland wordt uitgevoerd door de groep Database Architectures van het CWI, onder leiding van Martin Kersten. Projectleider van het hele Teleios-project is het National Observatory of Athens (NOA) in Griekenland. Andere partners zijn het Griekse National and Kapodistrian University of Athens (NKUA), het Fraunhofer Gesellschaft en het Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt in Duitsland en Advanced Computer Systems (ACS) in Italië.
Het onderzoeksproject heet Teleios en wordt gefinancierd door de Europese Unie. Het project start officieel op 1 september 2010 en loopt tot 2013. Het project wordt gefinancierd door het Zevende Kaderprogramma van de EU.
nano techniek helpt by bestryding bosbranden gooi het goedje op de bomen rond het vuur en het vuur gaat van zelf uit.het is bio logisch afbreekbaar. wie wil meer weten neem contact met my op.