Ict-dienstverlener geeft nieuwe aandelen uit om de rente op een lening te kunnen betalen. De aandelenemissie heeft een waarde van 618.750 euro. Daarmee kan de onderneming de tweede rentebetaling doen in verband met de achtergestelde lening die in 2009 werd afgesloten.
Om zijn financierings- en kapitaalbasis te versterken, besloot Ordina in de zomer van 2009 onder meer 27,5 miljoen euro te lenen van de bankverzekeraars ING en Delta Lloyd. Hewel deze lening is achtergesteld bij andere uitstaande schulden, moet het bedrijf wel enkele rentebetalingen verrichten.
Verwatering
De eerste rentebetaling vond plaats eind juni 2010. Toen besloot de dienstverlener geen nieuwe aandelen uit te geven. Dit zou volgens het bedrijf ‘een fors beslag leggen op uitgifteruimte die door de aandeelhouders wordt verleend’: de directie liep het risico dat de aandeelhouders niet zouden instemmen omdat dit hun aandelen zou verwateren.
Doordat de nieuwe emissie slechts een beperkte omvang heeft, durft de directie het nu wel aan. ‘Hierbij is verder meegewogen dat de vennootschap een optimale flexibiliteit wil hebben om in voorkomend geval in te spelen op investingskansen in de markt’, meldt Ordina in een communiqué.
48 miljoen
In juni 2009 haalde de ict-dienstverlener in totaal 48 miljoen euro extra vermogen op. Naast de geleende 27,5 miljoen euro, verkreeg de onderneming 20,7 miljoen euro door uitgifte van nieuwe aandelen. Deze aandelen werden gekocht door verzekeraar Delta Lloyd, aan investeringsmaatschappijen Cyrte en Janivo en aan klanten van de bank MeesPierson. Cyrte verkocht zijn aandelen in februari 2010.
Net als andere ict-dienstverleners, heeft Ordina last van de neergang in de economie. Directeur Ronald Kasteel van Ordina lichtte in 2009 toe dat zijn bedrijf met het extra vermogen over ‘een solide en volledig gecommitteerde financieringspositie’ kan beschikken in de ‘moeilijk te voorspellen markt’. ‘Juist in het huidig economisch klimaat is het van belang om alle aandacht en energie te kunnen richten op de markt, de klanten en de operationele gang van zaken binnen Ordina’, aldus de topman.