Dutch Open Projects (DOP) levert het contentmanagentsysteem Drupal aan Breda. Daarmee kiest opnieuw een gemeente, na Vught, Rijswijk, Landsmeer en Leeuwarden, voor dit open source cms. Volgens DOP past Drupal goed bij de eisen die gemeenten stellen aan moderne sites. Dat zo een open source systeem niet makkelijk valt te koppelen aan bestaande backoffice-systemen, noemt het bedrijf onzinnige kritiek.
DOP heeft na een aanbesteding de opdracht verworven om voor Breda een nieuwe website te bouwen, inclusief implementatie, beheer en een vernieuwd cms. DOP won de tender van vier andere meedingende partijen. Het bedrijf scoorde goed met de inbreng van Drupal als contentmanagementsysteem. 'Daar waren ze bij Breda blij mee', vertelt Bert Boerland, business consultant DOP. 'Het behoorde tot de wensen van de gemeente dat de nieuwe site en het cms om kunnen gaan met moderne ontwikkelingen als Twitter en 'user generated content'. Bij Drupal is dat een sterk punt'.
Handig framework
De communicatieafdeling van de gemeente Breda is de opdrachtgever van DOP. De visie achter breda.nl, dat op 1 januari 2011 in de lucht moet gaan, is dat de site naar buiten moet zijn gericht: 'op de bezoekers', stelt Boerland. Is de huidige site nogal op de gemeentelijke organisatie gericht, de nieuwe site moet veel meer over de stad gaan. De gemeente geeft er nog wel informatie en biedt er diensten aan, maar het is de bedoeling dat inwoners en ondernemers ook actief op de site kunnen zijn. 'Drupal is een cms waarmee mensen zonder programmeerervaring eenvoudig en snel zaken kunnen invoeren of aanpassen. Daarnaast is het voor ons een handig modulair framework om een site te ontwikkelen.'
Eerder al heeft de gemeente Rijswijk DOP aangetrokken om een nieuwe site gebaseerd op Drupal te bouwen. 'De modules die wij opleveren, zijn eigendom van de klanten. Die kan besluiten om bepaalde modules onder een GPL-licentie vrij te geven. Ik weet dat de gemeenten Rijswijk en Breda hiervoor open staan.'
Bedrijfskennis
De kritiek dat een open source cms te weinig functionaliteit zou bevatten en moeite zou hebben met koppelingen naar andere gemeentelijke systemen, noemt Boerland volledige onzin. 'Het is gewoon ons werk om websites te bouwen, cms'en in te richten en koppelingen te maken met andere systemen, zoals bij gemeenten een raadsinformatiesysteem of backoffice-diensten als DigiD. Daar gebruiken we api's – application programming interfaces – voor. ' Hij wijst er op dat zijn bedrijf klanten bedient als De Telegraaf, NCRV, NOS, Beeld en Geluid en Achmea. Daar moet ook worden gekoppeld met andere applicaties. 'Waar het om gaat is dat je de businessprocessen van klanten kent om te weten hoe de datastromen en de workflow verlopen. Op basis hiervan breng je koppelingen tot stand en regel je de beveiliging. Zelf heb ik een aantal jaren bij PinkRoccade gewerkt. Ik durf te stellen dat de kennis van de lokale overheidsmarkt bij ons net zo voorhanden is als bij grote leveranciers.'
DOP uit Leusden (25 medewerkers) heeft op cms-gebied drie open source smaken in de aanbieding. Joomla! wordt vooral gebruikt voor klanten in het midden- en kleinbedrijf, Drupal voor mediabedrijven én daar waar integratie met nieuwe webdiensten vereist is, en Symphony voor maatwerkopdrachten (met name binnen de overheid).
Drupal
Drupal is een modulair cms dat het mogelijk maakt om complexe sites te ontwikkelen. Door gebruik te maken van standaardbouwblokken kunnen websites snel aangepast worden door een sitebeheerder. Volgens DOP ligt de kracht van Drupal in onder andere de hoge 'search engine optimalisatie', het metadatamodel en de geschiktheid om er gemeenschapssites mee te bouwen. Een van de DOP- medewerkers is bestuurslid van de Drupal Association, waarvan het bedrijf ook betalend sponsor is.
De bekendste gebruiker is overigens het Witte Huis (met de website WhiteHouse.gov). De Nederlandstalige Drupal-gemeenschap is te vinden op drupal.be. Op http://buytaert.net/tag/drupal-sites staan talloze voorbeelden van Drupal-sites wereldwijd.
Drupal? Ren weg, en HARD!
@Jan, kun je uitleggen waarom?
@Mario, omdat deze jan zonder achternaam waarschijnlijk de moeite niet genomen heeft om te leren omgaan met Drupal. Dat kost moeite.
‘Drupal is een cms waarmee mensen zonder programmeerervaring eenvoudig en snel zaken kunnen invoeren of aanpassen.’
Alsof Drupal hierin zo uniek is? Ik lees open source in dit geval gewoon als “Niet Microsoft”. Ook jammer dat je een artikel nodig hebt om te gaan verdedigen waarom je voor een open source toepassing kiest.
Prima hoor dat er voor gekozen wordt, maar ook op bijvoorbeeld het .NET platform is voldoende “open source” beschikbaar denk bijvoorbeeld aan Umbraco? Zal me niet verbazen als hier niet eens naar gekeken is.
@jan, inderdaad een beetje jammer dat je niet met wat argumenten komt.
Ik kan er wel een paar verzinnen.
1. Drupal is erg traag, in de zin dat er heel veel objecten geladen worden en queries uitgevoerd worden, waarvan je je kan afvragen waarom.
2. De documentatie is soms goed, maar meestal erg slecht of verouderd.
3. De kwaliteit van plugins is erg verschillend, waardoor het veel trial and error tijd kost om te bepalen wat werkt en wat niet.
@Jan van Leeuwen. het kost inderdaad veel tijd om goed met Drupal om te leren gaan.
Mijn persoonlijke mening is dat er een aantal concepten in Drupal zitten die goed zijn, maar de uitvoering en documentatie maakt het echter een framework wat ik niet in zou zetten voor een professionele site. Net als Joomla overgens.
Drupal is een goed voorbeeld waarom open source niet als verkoop argument gebruikt moet worden. Het is jammer dat organisaties het closed source vs open source verhaal zwart wit zien. Maar goed dat is een hele andere discussie.
Wie bij een CMS voor open source kiest moet de nodige moeite doen om het juiste CMS te kiezen. Er zijn meer als 300 open source CMSsen, ik ben ze allemaal door gegaan. Dan blijven er 50 die misschien bruikbaar zijn en daar kies je dan tussen de 5 en 10 uit, die je nader bekijkt.
Voor mij zijn Joomla, Typo3, Drupal zeker bruikbaar, maar het hangt af van de klant. Ik heb kleinere klanten die met CMS made simple het best bediend zijn.
Het sprookje dat je zonder kennis van programmeren een CMS kunt gebruiken wordt door alle leveranciers gebruikt, ook die closed source leveren. Om je klant goed te bedienen moet je als consultant natuurlijk wel een zekere kennis van webprogrammering hebben.
Wat modules betreft, het is waar dat open source daar problemen heeft, dat ligt in den natuur van open source. Ook hier is het de consultant die beoordelen moet of modules aan de eisen voldoen. Wie van het vak geen, of niet genoeg, verstand heeft moet niet jammeren maar bijspijkeren. Overigens kun je bij open source natuurlijk altijd ontbrekende delen zelf programmeren of. binnen het kader van de modules er zelf een schrijven of laten schrijven.
@Jan van Leeuwen een CMS inrichten en beheren op technisch niveau bestaad idd niet zonder kennis van databases, webservers en webpragrammeren.
Er is echter wel een gradatie in gebruiksvriendelijkheid als het gaat om het daadwerkelijk beheren van de content. Over het algemeen zit er in een CMS meer dan daadwerkelijk gebruikt wordt. Wat een CMS over het algemeen niet echt gebruiksvriendelijker maakt.
Wij hebben zowel Drupal als Joomla voor klanten in productie. Sinds twee jaar hebben we ook Expression-Engine in productie. Wat wij merken is dat het uiteindelijk meer tijd/geld kost om aanpassingen te doen aan modules/plugins dan het zelf te ontwikkelen voor Expression-engine. Helemaal als er koppelingen met systemen van derden gemaakt moeten worden, biedt het CodeIgniter framework (waarop expression engine gebouwd is) veel meer mogelijkheden en gemak.
Verspilling van tijd en belastinggeld:
Waarom lopen individuele gemeentes nog te modderen op afzonderlijk nivo met een gemeente-websitje? Wat een verspilling van belasting en gemeentegelden!
Het kan anders, het kan beter:
Word het niet eens tijd, dat er vanuit de overheid besloten word om 1 CENTRAAL gemeente portaal op te richten en te onderhouden?
Dan heb je in 1 klap alle 44x gemeente op hetzelfde CMS zitten, uniformiteit in communicatie naar den burger, een centraal aanspreekpunt, een leverancier die je kunt laten werken voor je en klaar ben je.
http://www.gemeentenaam,overheid.nl voor toegang tot de website van jouw eigen gemeente.. lekker simpel he 🙂
How about that voor een blijvende kostenbesparing Den Haag?
@RV goed punt. Maar dat is niet waar de discussie over gaat.
> ‘Drupal is een cms waarmee mensen zonder programmeerervaring eenvoudig en snel zaken kunnen invoeren of aanpassen.’
> Alsof Drupal hierin zo uniek is?
Deels. Zaken als CCK (data structuur) en views (gezichtspunten op data, lijstjes) zijn wel uniek voor drupal.
> Ik lees open source in dit geval gewoon als “Niet Microsoft”. Ook jammer dat je een artikel nodig hebt om te gaan verdedigen waarom je voor een open source toepassing kiest.
Ik ben voorstander van opensource, niet tegen gesloten source. Als iemand closed source wil, prima. En ja ik ken umbraco
Overigens is msft groot sponsor in geld en tijd van drupal.